W jakiej kolejności dodawać składniki do rosołu? Zastosowanie tej zasady to gwarancja wyjątkowego smaku

Rosół to uwielbiany przez Polaków wywar mięsno-warzywny, który stanowi idealną bazę dla innych zup. Jednak by był smaczny i odżywczy, warto przestrzegać pewnych zasad. Jak się okazuje, kluczowa w gotowaniu rosołu jest kolejność dodawania poszczególnych składników.

W jakiej kolejności dodawać składniki do rosołu? W jakiej kolejności dodawać składniki do rosołu?
Źródło zdjęć: © Pexels

Rosół jest chyba najbardziej popularną polską zupą, bez której większość z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Ten wyśmienity wywar mięsno-warzywny stanowi idealną bazę pod inne zupy i potrawy, a także jest niezawodnym lekarstwem w trakcie choroby. Kluczowym jest tutaj jednak, by wiedzieć, jak go odpowiednio przygotować. Warto w tym celu poznać właściwą kolejność dodawania składników podczas gotowania rosołu. To ona sprawi, że wywar będzie jeszcze smaczniejszy i bardziej odżywczy. 

Prawidłowa kolejność dodawania składników do rosołu

Na pierwszy ogień do garnka z osoloną wodą idzie mięso. Ważne, by było dobrej jakości. Najczęściej łączy się wołowe i drobiowe (z kurczaka), lecz dobrze sprawdzą się również kawałki kaczki. Mięso w wodzie należy zagotować, następnie odszumować i gotować pod przykryciem na małym ogniu aż do momentu, gdy stanie się miękkie. To wtedy do wywaru zaczynamy dodawać oczyszczone warzywa. Niezbędna jest tu marchewka, pietruszka, por i kawałek selera. Warto również dodać opaloną wcześniej cebulę dla jeszcze lepszego aromatu zupy.

Tak przygotujesz aromatyczny rosół

Na sam koniec do rosołu dodajemy przyprawy. Niezbędne są oczywiście sól oraz pieprz. W wywarze musi się znaleźć również ziele angielskie, liść laurowy oraz lubczyk, który nadaje zupie charakterystyczny smak. 

Idealny rosół pod żadnym pozorem nie jest mętny, lecz idealnie klarowny. By był pełen aromatu i wartości odżywczych należy go gotować kilka dobrych godzin. Podaje się go najczęściej z makaronem typu nitki, gotowaną marchewką i świeżymi listkami pietruszki.  

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom