W jakiej kolejności dodawać składniki do rosołu? Zastosowanie tej zasady to gwarancja wyjątkowego smaku

Rosół to uwielbiany przez Polaków wywar mięsno-warzywny, który stanowi idealną bazę dla innych zup. Jednak by był smaczny i odżywczy, warto przestrzegać pewnych zasad. Jak się okazuje, kluczowa w gotowaniu rosołu jest kolejność dodawania poszczególnych składników.

W jakiej kolejności dodawać składniki do rosołu? W jakiej kolejności dodawać składniki do rosołu?
Źródło zdjęć: © Pexels

Rosół jest chyba najbardziej popularną polską zupą, bez której większość z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Ten wyśmienity wywar mięsno-warzywny stanowi idealną bazę pod inne zupy i potrawy, a także jest niezawodnym lekarstwem w trakcie choroby. Kluczowym jest tutaj jednak, by wiedzieć, jak go odpowiednio przygotować. Warto w tym celu poznać właściwą kolejność dodawania składników podczas gotowania rosołu. To ona sprawi, że wywar będzie jeszcze smaczniejszy i bardziej odżywczy. 

Prawidłowa kolejność dodawania składników do rosołu

Na pierwszy ogień do garnka z osoloną wodą idzie mięso. Ważne, by było dobrej jakości. Najczęściej łączy się wołowe i drobiowe (z kurczaka), lecz dobrze sprawdzą się również kawałki kaczki. Mięso w wodzie należy zagotować, następnie odszumować i gotować pod przykryciem na małym ogniu aż do momentu, gdy stanie się miękkie. To wtedy do wywaru zaczynamy dodawać oczyszczone warzywa. Niezbędna jest tu marchewka, pietruszka, por i kawałek selera. Warto również dodać opaloną wcześniej cebulę dla jeszcze lepszego aromatu zupy.

Tak przygotujesz aromatyczny rosół

Na sam koniec do rosołu dodajemy przyprawy. Niezbędne są oczywiście sól oraz pieprz. W wywarze musi się znaleźć również ziele angielskie, liść laurowy oraz lubczyk, który nadaje zupie charakterystyczny smak. 

Idealny rosół pod żadnym pozorem nie jest mętny, lecz idealnie klarowny. By był pełen aromatu i wartości odżywczych należy go gotować kilka dobrych godzin. Podaje się go najczęściej z makaronem typu nitki, gotowaną marchewką i świeżymi listkami pietruszki.  

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟