W jakiej kolejności dodawać składniki do rosołu? Zastosowanie tej zasady to gwarancja wyjątkowego smaku

Rosół to uwielbiany przez Polaków wywar mięsno-warzywny, który stanowi idealną bazę dla innych zup. Jednak by był smaczny i odżywczy, warto przestrzegać pewnych zasad. Jak się okazuje, kluczowa w gotowaniu rosołu jest kolejność dodawania poszczególnych składników.

W jakiej kolejności dodawać składniki do rosołu? W jakiej kolejności dodawać składniki do rosołu?
Źródło zdjęć: © Pexels

Rosół jest chyba najbardziej popularną polską zupą, bez której większość z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Ten wyśmienity wywar mięsno-warzywny stanowi idealną bazę pod inne zupy i potrawy, a także jest niezawodnym lekarstwem w trakcie choroby. Kluczowym jest tutaj jednak, by wiedzieć, jak go odpowiednio przygotować. Warto w tym celu poznać właściwą kolejność dodawania składników podczas gotowania rosołu. To ona sprawi, że wywar będzie jeszcze smaczniejszy i bardziej odżywczy. 

Prawidłowa kolejność dodawania składników do rosołu

Na pierwszy ogień do garnka z osoloną wodą idzie mięso. Ważne, by było dobrej jakości. Najczęściej łączy się wołowe i drobiowe (z kurczaka), lecz dobrze sprawdzą się również kawałki kaczki. Mięso w wodzie należy zagotować, następnie odszumować i gotować pod przykryciem na małym ogniu aż do momentu, gdy stanie się miękkie. To wtedy do wywaru zaczynamy dodawać oczyszczone warzywa. Niezbędna jest tu marchewka, pietruszka, por i kawałek selera. Warto również dodać opaloną wcześniej cebulę dla jeszcze lepszego aromatu zupy.

Tak przygotujesz aromatyczny rosół

Na sam koniec do rosołu dodajemy przyprawy. Niezbędne są oczywiście sól oraz pieprz. W wywarze musi się znaleźć również ziele angielskie, liść laurowy oraz lubczyk, który nadaje zupie charakterystyczny smak. 

Idealny rosół pod żadnym pozorem nie jest mętny, lecz idealnie klarowny. By był pełen aromatu i wartości odżywczych należy go gotować kilka dobrych godzin. Podaje się go najczęściej z makaronem typu nitki, gotowaną marchewką i świeżymi listkami pietruszki.  

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia