Trwa ładowanie...

W jakiej kolejności dodawać składniki do rosołu? Zastosowanie tej zasady to gwarancja wyjątkowego smaku

Rosół to uwielbiany przez Polaków wywar mięsno-warzywny, który stanowi idealną bazę dla innych zup. Jednak by był smaczny i odżywczy, warto przestrzegać pewnych zasad. Jak się okazuje, kluczowa w gotowaniu rosołu jest kolejność dodawania poszczególnych składników.

W jakiej kolejności dodawać składniki do rosołu? W jakiej kolejności dodawać składniki do rosołu? Źródło: Pexels
d47p1ze
d47p1ze

Rosół jest chyba najbardziej popularną polską zupą, bez której większość z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Ten wyśmienity wywar mięsno-warzywny stanowi idealną bazę pod inne zupy i potrawy, a także jest niezawodnym lekarstwem w trakcie choroby. Kluczowym jest tutaj jednak, by wiedzieć, jak go odpowiednio przygotować. Warto w tym celu poznać właściwą kolejność dodawania składników podczas gotowania rosołu. To ona sprawi, że wywar będzie jeszcze smaczniejszy i bardziej odżywczy. 

Prawidłowa kolejność dodawania składników do rosołu

Na pierwszy ogień do garnka z osoloną wodą idzie mięso. Ważne, by było dobrej jakości. Najczęściej łączy się wołowe i drobiowe (z kurczaka), lecz dobrze sprawdzą się również kawałki kaczki. Mięso w wodzie należy zagotować, następnie odszumować i gotować pod przykryciem na małym ogniu aż do momentu, gdy stanie się miękkie. To wtedy do wywaru zaczynamy dodawać oczyszczone warzywa. Niezbędna jest tu marchewka, pietruszka, por i kawałek selera. Warto również dodać opaloną wcześniej cebulę dla jeszcze lepszego aromatu zupy.

Tak przygotujesz aromatyczny rosół

Na sam koniec do rosołu dodajemy przyprawy. Niezbędne są oczywiście sól oraz pieprz. W wywarze musi się znaleźć również ziele angielskie, liść laurowy oraz lubczyk, który nadaje zupie charakterystyczny smak. 

d47p1ze

Idealny rosół pod żadnym pozorem nie jest mętny, lecz idealnie klarowny. By był pełen aromatu i wartości odżywczych należy go gotować kilka dobrych godzin. Podaje się go najczęściej z makaronem typu nitki, gotowaną marchewką i świeżymi listkami pietruszki.  

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu

d47p1ze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d47p1ze
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj