Używasz soli himalajskiej? Ona szkodzi zdrowiu

Sól himalajska jest reklamowana jako najzdrowsza sól na świecie. Jeśli przyjrzymy się bliżej różowym kryształkom, okaże się, że nie różnią się one za bardzo od zwykłej soli kuchennej.

Sól himalajska
Źródło zdjęć: © 123RF

Sól himalajska

Z mediów dowiadujemy się też, że w jej składzie znajduje się ponad 80 składników mineralnych, bez których nasz organizm nie jest w stanie normalnie funkcjonować. Jednak naukowo nie zostało to potwierdzone.

Sól himalajska wydobywana jest w Pakistanie. Co prawda zawiera ona potas, magnez, wapń, ale jej głównym składnikiem jest sód. To on jest winowającą wszystkich układów krążenia i stanowi zagrożenie dla człowieka.

Zwykłą sól w przeciwieństwie do himalajskiej poddaje się procesowi rafinowania, który oczyszcza ją ze wszystkiego poza chlorkiem sodu. Dodaje się za to substancje przeciwzbrylające, które mogą szkodzić, ale dopiero w ilościach znacznie większych niż dodawane na co dzień do soli rafinowanej.

Okazuje się, że różowa sól himalajska nie ma żadnej dodatkowej korzyści zdrowotnej. Z praktycznego punktu widzenia różnica leży wyłącznie w cenie. Te kolorowe kryształki w nadmiarze są równie niezdrowe jak sól kuchenna, ale znacznie droższe.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie