Uwielbiasz kurczaka z KFC? Jamie Oliver pokazuje, jak przyrządzić go samemu

Według Jamie’go Olivera do przygotowania kurczaka w stylu KFC potrzebne są tylko trzy składniki. A jak smakuje? Sprawdźcie sami.

Przepis na kurczaka w stylu KFC jest bardzo prosty.
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC BY | Biswarup Ganguly

Trudno znaleźć osobę, która jadła kurczaka z KFC i stwierdziła, że mu nie smakuje. Receptura przygotowania pysznej, chrupiącej panierki przez wiele lat była pilnie strzeżona. Dwa lata temu oryginalny przepis miał zostać ujawniony przez amerykańskiego reportera, któremu siostrzeniec Colonela Sandersa (założyciela sieci) pokazał album z zanotowanymi przepisem.

Przepis składa się z kilkunastu składników. Tymczasem znany kucharz, Jamie Oliver, opracował przepis znacznie prostszy i szybszy w przygotowaniu na równie pysznego kurczaka.

Kurczak Jamie’go Olivera

Składniki:
Olej roślinny, smalec lub połączenie obu tłuszczów
Zwykła mąka
Pieprz cayenne
Kurczak

Przygotowanie:
Na dużej, głębokiej żeliwnej patelni rozgrzej tłuszcz, zapełniając jedną trzecią jej objętości.

Mąkę wsyp do papierowej torby. Dodaj morskiej soli, pieprzu cayenne oraz czarnego pieprzu mielonego.

Do torebki wrzuć kurczaka i potrząśnij. Mięso powinno być suche.

Po wyjęciu kurczaka z torebki, zetrzyj nadmiar mąki. Następnie usmaż kurczaka. Nie wrzucaj wszystkich kawałków naraz. Mięso powinno mieć sporo mięsa. W trakcie smażenia obrazaj kawałki tak, by stały się równomiernie złociste.

Usmażonego kurczaka połóż na ręczniku kuchennym, by pozbyć się nadmiar tłuszczu. Najlepszy jest od razu po wyciągnięciu z patelni. Smacznego!

Źródło: independent.co.uk

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw