Uwaga na mrożonki. Są wartościowe pod jednym warunkiem
Mrożenie jest najlepszą formą długotrwałego przechowywania warzyw i owoców. W trakcie mrożenia nie dodaje się soli, cukru, octu ani innych substancji konserwujących. Kupując mrożonki, warto jednak zwrócić uwagę na kilka szczegółów.
Mnożenie jest najbardziej racjonal… Rozwiń
Transkrypcja:
Mnożenie jest najbardziej racjonalna formuła
Porównaniu do innych metod
Takie przeniesienie marnowanie
Pozwala na zachowanie wartości
Najbardziej to świeżych
Straty witaminy C w owocach i warzywach mrożonych
Sięgają 20%
Straty witaminy
Baby
Są również dużo niższe niż
W innych metodach
Utrwalanie żywności
Przy zakupie produktów mrożonych powinniśmy zwracać uwagę
A czy ten produkt
Jest odpowiedni jakoś
Powinien on być SIP
Jeżeli ten produkt jest zbrylony
Najprawdopodobniej został przerwany łańcuch
Wpadnijcie
To znaczy produkt
Julek wcześniejszym rozmrożeniu
A następnie zamrożeniu
Przechowywać mrożonkę musimy w temperaturze
Nie wyższej niż temperatura zamrażania minus 18 st
Jeżeli nie zdążymy Dopisz do domu zamrożonego produktu
Uległy rozmrożeniu
Musimy to wykorzystać nie powinniśmy i nie możemy go
Ponownie zamrażać
Mrożone warzywa i owoce powinniśmy rozmrażać
Bezpośrednio przed spożyciem i w jak najkrótszym czasie
Warzywa z reguły są przeznaczone do gotowania
I wówczas na przykład
Przygotowując zupę z mrożonki warzywnej
Wrzucamy tą mrożonkę po
Po prostu gotującej wody
Natomiast jeżeli chcemy upiec ciasto
Z owocami owoce musimy rozmrozić
Najkorzystniej jest w lodówce
Może to być też a temperatura Pokojowa ciepłe owoce dopiero dodajemy do ciasta bowiem ciasto nie lubi zimna
I wtedy Ma zaburzoną strukturę
Patrz jaki
Zakalec owoce mrożone możemy wykorzystywać też formie zamrożonej do dekoracji to
Ciast Ponieważ są one w bardzo ładnym kształcie