Trwa ładowanie...

Urządzenie do domowych chipsów bez grama tłuszczu. Suszarki do warzyw, owoców i grzybów

Aby suszenie warzyw i owoców było skuteczne i wydajne, warto rozważyć zakup specjalnej suszarki. Kilka warstw tacek i system odprowadzania wilgoci, a przede wszystkim kontrola nad procesem suszenia, to najwięsze zalety tych niedrogich urządzeń.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Urządzenie do domowych chipsów bez grama tłuszczu. Suszarki do warzyw, owoców i grzybówŹródło: Fotolia
d9zj1o7
d9zj1o7

Suszarki spożywcze - przygotuj zapasy na cały rok

Suszenie owoców i warzyw w czasie, kiedy są najtańsze, pozwala zaoszczędzić na kupowaniu ich poza sezonem. Domowa jarzynka do zupy będzie naturalnym produktem, a cała rodzina będzie mieć świadomość tego, skąd pochodzą jej składniki i jak zostały przygotowane. Zdrowo i bezpiecznie zachowamy smak i aromat na dłużej. Dobrze wysuszone składniki można przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach nawet przez wiele miesięcy.

Czy suszarka do owoców to sezonowe urządzenie?

Niekoniecznie, choć najczęściej używa się ich późnym latem i jesienią. Przez cały rok możemy przygotować w suszarce spożywczej świeże chipsy z warzyw i owoców, które będą świetną przekąską do pracy lub do szkoły. Wystarczy trochę jabłek, marchewek, buraków i innych, prawie dowolnych owoców lub warzyw, aby tanio urozmaicić dietę o zdrowe i naturalne przekąski.

123RF
Źródło: 123RF

Co można wysuszyć w takiej suszarce?

Urządzenia do suszenia pomogą nam zabezpieczyć przed zepsuciem owoce, warzywa, grzyby, mięso, ryby, kwiaty, zioła o większych listkach, nasiona i np. domowe makarony. Suszenie odbywa się w temperaturze od 30 do 70 st. Celsjusza na specjalnych piętrach z sitami. Przed zakupem dopasujmy wielkość urządzenia do swoich potrzeb. Dla zapalonych grzybiarzy z pewnością ważna będzie duża pojemność suszarki.

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Zdrowe i wydajne suszenie warzyw i owoców

Suszenie np. selera, pietruszki i marchewki na blachach piekarnika lub pod kilkoma warstwami gazety to skuteczna metoda, ale ma też swoje wady. Podczas suszenia w piekarniku istnieje spore ryzyko przypalenia rozdrobnionych produktów. Z kolei suszenie pod gazetą trwa długo i bywa zawodne, nawet jeśli regularnie mieszamy suszące się warzywa lub owoce. W suszarce panuje stała temperatura, którą dokładnie kontrolujemy, dzięki temu wszystkie rozdrobnione składniki suszą się równomiernie we właściwych i najlepszych dla nich warunkach.

123RF
Źródło: 123RF
icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d9zj1o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d9zj1o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj