Urządzenie do domowych chipsów bez grama tłuszczu. Suszarki do warzyw, owoców i grzybów
Aby suszenie warzyw i owoców było skuteczne i wydajne, warto rozważyć zakup specjalnej suszarki. Kilka warstw tacek i system odprowadzania wilgoci, a przede wszystkim kontrola nad procesem suszenia, to najwięsze zalety tych niedrogich urządzeń.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Suszarki spożywcze - przygotuj zapasy na cały rok
Suszenie owoców i warzyw w czasie, kiedy są najtańsze, pozwala zaoszczędzić na kupowaniu ich poza sezonem. Domowa jarzynka do zupy będzie naturalnym produktem, a cała rodzina będzie mieć świadomość tego, skąd pochodzą jej składniki i jak zostały przygotowane. Zdrowo i bezpiecznie zachowamy smak i aromat na dłużej. Dobrze wysuszone składniki można przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach nawet przez wiele miesięcy.
Czy suszarka do owoców to sezonowe urządzenie?
Niekoniecznie, choć najczęściej używa się ich późnym latem i jesienią. Przez cały rok możemy przygotować w suszarce spożywczej świeże chipsy z warzyw i owoców, które będą świetną przekąską do pracy lub do szkoły. Wystarczy trochę jabłek, marchewek, buraków i innych, prawie dowolnych owoców lub warzyw, aby tanio urozmaicić dietę o zdrowe i naturalne przekąski.
Co można wysuszyć w takiej suszarce?
Urządzenia do suszenia pomogą nam zabezpieczyć przed zepsuciem owoce, warzywa, grzyby, mięso, ryby, kwiaty, zioła o większych listkach, nasiona i np. domowe makarony. Suszenie odbywa się w temperaturze od 30 do 70 st. Celsjusza na specjalnych piętrach z sitami. Przed zakupem dopasujmy wielkość urządzenia do swoich potrzeb. Dla zapalonych grzybiarzy z pewnością ważna będzie duża pojemność suszarki.
Zdrowe i wydajne suszenie warzyw i owoców
Suszenie np. selera, pietruszki i marchewki na blachach piekarnika lub pod kilkoma warstwami gazety to skuteczna metoda, ale ma też swoje wady. Podczas suszenia w piekarniku istnieje spore ryzyko przypalenia rozdrobnionych produktów. Z kolei suszenie pod gazetą trwa długo i bywa zawodne, nawet jeśli regularnie mieszamy suszące się warzywa lub owoce. W suszarce panuje stała temperatura, którą dokładnie kontrolujemy, dzięki temu wszystkie rozdrobnione składniki suszą się równomiernie we właściwych i najlepszych dla nich warunkach.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.