Urządzenia, które warto mieć w kuchni. Obiad bez dodawania kropli tłuszczu
Osoby, które do wakacji chcą zgubić dodatkowe kilogramy, powinny zacząć już teraz. Wykluczenie tłuszczu z diety może być zarówno łatwe, jak i smaczne. Nie musisz przerzucać się na sałatki, mając odpowiednie urządzenia możesz jeść zdrowo i bez tłuszczu.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Poniżej znajdziesz kilka urządzeń, które znajdą miejsce w każdej dietetycznej kuchni. Koniec ze smażeniem na głębokim tłuszczu. Przygotowane potrawy będą o wiele bardziej pożywne i zdrowsze
Parowar
Gotowanie na parze to metoda, którą dietetycy polecają od lat. Obróbka żywności za pomocą pary nie wymaga używania nawet kropli oleju. Do jedzenia nie przedostają się też szkodliwe substancje powstałe w procesie smażenia. Warzywa i mięso włożone do urządzenia po wyjęciu mają ten sam wygląd i prawie niezmieniony smak. Żywność przygotowywana w parowarze to doskonały sposób, by zachęcić całą rodzinę do jedzenia warzyw.
Jako że nie powinno się solić potraw przygotowywanych w parowarze przed podaniem, każdy z domowników może doprawić danie do smaku na własną rękę. Dzięki warstwowej strukturze możesz przygotować cały obiad w przeciągu kilkudziesięciu minut. Wystarczy ułożyć potrawy tak, by na dnie znalazły się te, których gotowanie trwa najdłużej
Kombiwar
Niewielkie urządzenie, które zastąpi piekarnik to coś, w co warto zainwestować. Opiekane światłem halogenowym potrawy nie tylko są pięknie przyrumienione i chrupiące, ale również o wiele zdrowsze niż te smażone. W razie potrzeby możesz użyć kombiwaru jako grilla. Wystarczy rozłożyć dołączony do naczynia ruszt i cieszyć się odpowiednio wysmażonymi potrawami.
Jedną z największych zalet kombiwaru jest jego oszczędność. Niewielkie urządzenie szybko się nagrzewa, a termoobieg sprawia, że ciepło rozchodzi się równomiernie po całym naczyniu sprawiając, że potrawa jest odpowiednio przypieczona o wiele szybciej, niż w tradycyjnym piekarniku. Urządzenie pobiera również dużo mniej prądu w porównaniu z elektryczną kuchenką. W dodatku podczas pieczenia w kombiwarze możesz śledzić progres na bieżąco i zorientujesz się, kiedy potrawa ma już dość.
Grill elektryczny
W przeciwieństwie do tradycyjnego grilla wersja elektryczna jest o wiele zdrowsza. Obejdzie się bez ognia i niebezpiecznych substancji, które przedostają się do potrawy wraz z dymem. W zależności od modelu, możesz zdecydować się na urządzenie opiekające z jednej lub obu stron na raz. Jeśli więc masz ochotę na soczysty stek lub karkówkę, nie wyciągaj patelni. Podczas przygotowania tłustych potraw powstały podczas pieczenia tłuszcz ścieka po płycie do specjalnego pojemniczka, który opróżnisz po ostudzeniu grilla.
Frytkownica beztłuszczowa
Mogłoby się wydawać, że nie da się zrobić frytek bez tłuszczu. Nic bardziej mylnego, by cieszyć się chrupiącymi i smacznymi frytkami bez dodatku oleju, wystarczy odpowiednie urządzenie. Frytkownica beztłuszczowa działa podobnie jak piekarnik, wykorzystując do pieczenia gorące powietrze. Urządzenie jest o wiele łatwiejsze w czyszczeniu i co najważniejsze, działa szybciej. W zależności od modelu przygotowanie porcji nie będzie trwać dłużej niż kwadrans. Przy wyborze tego typu urządzenia musisz wziąć pod uwagę jego pojemność, a także moc. Im będzie większa, tym szybciej nagrzejesz frytkownicę do odpowiedniej temperatury i szybciej przygotujesz frytki.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.