Ulubiona ryba Polaków. Co zrobić z wędzonego łososia?

Choć czas pandemii nie sprzyja organizowaniu karnawałowych imprez, nawet w tych trudnych czasach spotykamy się czasem w niewielkim gronie znajomych czy rodziny. A to znaczy, że musimy czymś ich poczęstować. Najlepiej sprawdzą się proste, zdrowe i bardzo eleganckie przekąski.

łosoś wędzonyWarto mieć w lodówce wędzonego łososia
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Do ich przygotowania doskonale nadaje się wędzony łosoś, który zawiera mnóstwo działającej na odporność witaminy D i nienasyconych kwasów omega-3. A w dodatku jest bardzo wdzięcznym produktem w kuchni.

Jajka faszerowane łososiem

Jajka i ryba to idealne połączenie. Taka przekąska na pewno zadowoli nie tylko tych, którzy nie jedzą mięsa, ale również zagorzałych mięsożerców. Potrzebujemy: kilka jajek, kilka plasterków łososia, koperek, kilka łyżek kaparów, sok z cytryny, majonez. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Kroimy je na pół. Żółtka przekładamy do miski, dodajemy posiekanego łososia, posiekany koperek, majonez i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem, a masę przekładamy do wydrążonych białek. Ozdabiamy koperkiem.

Roladki z łososiem

Do zrobienia roladek z łososiem możemy wykorzystać naleśniki, ale równie dobrym rozwiązaniem jest pszenna tortilla, którą kupujemy już upieczoną. Składniki: trzy tortille, kilka plasterków łososia, serek ricotta, świeże ogórki, natka pietruszki, czosnek, sól i pieprz. Czosnek i natkę siekamy, mieszamy z serkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smarujemy serkiem tortillę, układamy na nim plasterki łososia i plasterki ogórka. Wszystko zawijamy i kroimy na trzycentymetrowe kawałki. Każdą roladkę spinamy wykałaczką.

Ryby wędzone. Czy są zdrowe?

Łosoś z imbirem

Przekąska w stylu egzotycznym? Połączmy wędzonego łososia i imbir. Smak będzie nietypowy i niepowtarzalny. Potrzebne nam będą: wędzony łosoś w kawałku, świeży imbir, sos sojowy, miód, pieprz, świeże chili. Łososia kroimy w kostkę, imbir ścieramy na tarce, chili siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy sos sojowy, miód i pieprz. Mieszamy i schładzamy. Podajemy z pieczywem.

Łosoś na grzance

Wędzony łosoś smakuje dobrze również na ciepło. Do tego przepisu możemy równie dobrze użyć łososia wędzonego na zimno jak i na gorąco. Składniki: łosoś wędzony, kilka kromek bagietki, serek śmietankowy, cytryna, oliwa, pieprz. Bagietkę smarujemy oliwą, podsmażamy na patelni, smarujemy serkiem, układamy łososia, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy pieprzem. Podajemy na ciepło.

Łosoś z kawiorem

I na koniec wyjątkowo elegancka przystawka. Najlepiej, jeśli do jej przyrządzenia użyjemy prawdziwego kawioru z jesiotra, ale dobrej jakości kawior z łososia czy pstrąga również się nada. Potrzebujemy: kilka plasterków łososia, słoiczek kawioru, ricotta, gęsta śmietana, pieprz. Plasterki łososia smarujemy ricottą, posypujemy pieprzem i nakładamy delikatnie kawior. Zwijamy plasterki, kroimy je na pół i podajemy ozdobione kleksem ze śmietany.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw