Ulubiona ryba Polaków. Co zrobić z wędzonego łososia?
Choć czas pandemii nie sprzyja organizowaniu karnawałowych imprez, nawet w tych trudnych czasach spotykamy się czasem w niewielkim gronie znajomych czy rodziny. A to znaczy, że musimy czymś ich poczęstować. Najlepiej sprawdzą się proste, zdrowe i bardzo eleganckie przekąski.
Do ich przygotowania doskonale nadaje się wędzony łosoś, który zawiera mnóstwo działającej na odporność witaminy D i nienasyconych kwasów omega-3. A w dodatku jest bardzo wdzięcznym produktem w kuchni.
Jajka faszerowane łososiem
Jajka i ryba to idealne połączenie. Taka przekąska na pewno zadowoli nie tylko tych, którzy nie jedzą mięsa, ale również zagorzałych mięsożerców. Potrzebujemy: kilka jajek, kilka plasterków łososia, koperek, kilka łyżek kaparów, sok z cytryny, majonez. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Kroimy je na pół. Żółtka przekładamy do miski, dodajemy posiekanego łososia, posiekany koperek, majonez i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem, a masę przekładamy do wydrążonych białek. Ozdabiamy koperkiem.
Roladki z łososiem
Do zrobienia roladek z łososiem możemy wykorzystać naleśniki, ale równie dobrym rozwiązaniem jest pszenna tortilla, którą kupujemy już upieczoną. Składniki: trzy tortille, kilka plasterków łososia, serek ricotta, świeże ogórki, natka pietruszki, czosnek, sól i pieprz. Czosnek i natkę siekamy, mieszamy z serkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smarujemy serkiem tortillę, układamy na nim plasterki łososia i plasterki ogórka. Wszystko zawijamy i kroimy na trzycentymetrowe kawałki. Każdą roladkę spinamy wykałaczką.
Ryby wędzone. Czy są zdrowe?
Łosoś z imbirem
Przekąska w stylu egzotycznym? Połączmy wędzonego łososia i imbir. Smak będzie nietypowy i niepowtarzalny. Potrzebne nam będą: wędzony łosoś w kawałku, świeży imbir, sos sojowy, miód, pieprz, świeże chili. Łososia kroimy w kostkę, imbir ścieramy na tarce, chili siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy sos sojowy, miód i pieprz. Mieszamy i schładzamy. Podajemy z pieczywem.
Łosoś na grzance
Wędzony łosoś smakuje dobrze również na ciepło. Do tego przepisu możemy równie dobrze użyć łososia wędzonego na zimno jak i na gorąco. Składniki: łosoś wędzony, kilka kromek bagietki, serek śmietankowy, cytryna, oliwa, pieprz. Bagietkę smarujemy oliwą, podsmażamy na patelni, smarujemy serkiem, układamy łososia, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy pieprzem. Podajemy na ciepło.
Łosoś z kawiorem
I na koniec wyjątkowo elegancka przystawka. Najlepiej, jeśli do jej przyrządzenia użyjemy prawdziwego kawioru z jesiotra, ale dobrej jakości kawior z łososia czy pstrąga również się nada. Potrzebujemy: kilka plasterków łososia, słoiczek kawioru, ricotta, gęsta śmietana, pieprz. Plasterki łososia smarujemy ricottą, posypujemy pieprzem i nakładamy delikatnie kawior. Zwijamy plasterki, kroimy je na pół i podajemy ozdobione kleksem ze śmietany.