Ugotowane jajka zalej marynatą. Po trzech dniach masz przysmak, o jakim nie śniłeś

Ostra zalewa, oryginalny kolor i wyjątkowy smak. Marynowane jajka w tym roku mogą być sporą niespodzianką na wielkanocnym stole. I to oczywiście smaczną! Dla lepszego efektu wizualnego i szybkiego czasu przygotowania użyj jajek przepiórczych.

Jajka marynowane - nie tylko na WielkanocJajka marynowane - nie tylko na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Jajka, które zanurza się w różnego rodzaju marynatach, to propozycje, które nie tylko odmienią wygląd produktu, ale też jego smak. Pisaliśmy już o jajka buraczanych, a także tych żółtych moczonych w kurkumie. Czas na dłuższe marynowanie i jajka w ostrym wydaniu. Jeśli nie chcesz mimo wszystko wykorzystać jajek przepiórczych, przygotuj większy słoik, podwój ilość zalewy i zadbaj o dłuższy czas marynowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie jajka wybrać?

Dlaczego warto kupić i jeść jajka przepiórcze?

Choć jajka przepiórcze są mniejsze od kurzych, ich cena jest relatywnie wyższa, co może wpływać na ich mniejszą popularność. Jednak ich wartość odżywcza i możliwość spożycia większej ilości dziennie sprawiają, że są one atrakcyjnym wyborem dla osób dbających o zdrowie. W Polsce jajka przepiórcze zyskują na popularności, choć wciąż są uznawane za produkt luksusowy. Zawierają więcej witamin z grupy B, w tym B2 i B12, które wspierają układ nerwowy. Są także źródłem witaminy A i E, które działają jako silne przeciwutleniacze. Dzięki wysokiej zawartości żelaza i fosforu, jajka te wspierają zdrowie krwi i kości, co jest korzystne dla osób z anemią czy osteoporozą.

Jajka przepiórcze marynowane na ostro

Intensywne przyprawy z pikantną nutą w zalewie sprawią, że jajka nabiorą wyjątkowego smaku. Pamiętaj, że jajka przepiórcze gotuje się na twardo dużo szybciej - do 4 minut.

Składniki:

  • 20 jajek przepiórczych,
  • 150 ml białego octu winnego,
  • 150 ml wody,
  • 100 g cukru,
  • 1 ½ łyżki soli,
  • 5 ziaren jałowca,
  • 1 łyżka ziaren gorczycy,
  • 1 łyżeczka płatków ostrej czerwonej papryki chili,
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Umieść wszystkie składniki marynaty w małym garnku i zagotuj.
  3. Zalej jajka gorącą marynatą, a następnie pozwól im ostygnąć do temperatury pokojowej.
  4. Wstaw jajka do lodówki na trzy dni.
  5. Przechowuj gotowe jajka w lodówce przez okres do trzech tygodni.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów