Ugotowane jajka zalej marynatą. Po trzech dniach masz przysmak, o jakim nie śniłeś
Ostra zalewa, oryginalny kolor i wyjątkowy smak. Marynowane jajka w tym roku mogą być sporą niespodzianką na wielkanocnym stole. I to oczywiście smaczną! Dla lepszego efektu wizualnego i szybkiego czasu przygotowania użyj jajek przepiórczych.
Jajka, które zanurza się w różnego rodzaju marynatach, to propozycje, które nie tylko odmienią wygląd produktu, ale też jego smak. Pisaliśmy już o jajka buraczanych, a także tych żółtych moczonych w kurkumie. Czas na dłuższe marynowanie i jajka w ostrym wydaniu. Jeśli nie chcesz mimo wszystko wykorzystać jajek przepiórczych, przygotuj większy słoik, podwój ilość zalewy i zadbaj o dłuższy czas marynowania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jakie jajka wybrać?
Dlaczego warto kupić i jeść jajka przepiórcze?
Choć jajka przepiórcze są mniejsze od kurzych, ich cena jest relatywnie wyższa, co może wpływać na ich mniejszą popularność. Jednak ich wartość odżywcza i możliwość spożycia większej ilości dziennie sprawiają, że są one atrakcyjnym wyborem dla osób dbających o zdrowie. W Polsce jajka przepiórcze zyskują na popularności, choć wciąż są uznawane za produkt luksusowy. Zawierają więcej witamin z grupy B, w tym B2 i B12, które wspierają układ nerwowy. Są także źródłem witaminy A i E, które działają jako silne przeciwutleniacze. Dzięki wysokiej zawartości żelaza i fosforu, jajka te wspierają zdrowie krwi i kości, co jest korzystne dla osób z anemią czy osteoporozą.
Jajka przepiórcze marynowane na ostro
Intensywne przyprawy z pikantną nutą w zalewie sprawią, że jajka nabiorą wyjątkowego smaku. Pamiętaj, że jajka przepiórcze gotuje się na twardo dużo szybciej - do 4 minut.
Składniki:
- 20 jajek przepiórczych,
- 150 ml białego octu winnego,
- 150 ml wody,
- 100 g cukru,
- 1 ½ łyżki soli,
- 5 ziaren jałowca,
- 1 łyżka ziaren gorczycy,
- 1 łyżeczka płatków ostrej czerwonej papryki chili,
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu.
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo.
- Umieść wszystkie składniki marynaty w małym garnku i zagotuj.
- Zalej jajka gorącą marynatą, a następnie pozwól im ostygnąć do temperatury pokojowej.
- Wstaw jajka do lodówki na trzy dni.
- Przechowuj gotowe jajka w lodówce przez okres do trzech tygodni.