Ugotowane jajka zalej marynatą. Po trzech dniach masz przysmak, o jakim nie śniłeś

Ostra zalewa, oryginalny kolor i wyjątkowy smak. Marynowane jajka w tym roku mogą być sporą niespodzianką na wielkanocnym stole. I to oczywiście smaczną! Dla lepszego efektu wizualnego i szybkiego czasu przygotowania użyj jajek przepiórczych.

Jajka marynowane - nie tylko na WielkanocJajka marynowane - nie tylko na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Jajka, które zanurza się w różnego rodzaju marynatach, to propozycje, które nie tylko odmienią wygląd produktu, ale też jego smak. Pisaliśmy już o jajka buraczanych, a także tych żółtych moczonych w kurkumie. Czas na dłuższe marynowanie i jajka w ostrym wydaniu. Jeśli nie chcesz mimo wszystko wykorzystać jajek przepiórczych, przygotuj większy słoik, podwój ilość zalewy i zadbaj o dłuższy czas marynowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie jajka wybrać?

Dlaczego warto kupić i jeść jajka przepiórcze?

Choć jajka przepiórcze są mniejsze od kurzych, ich cena jest relatywnie wyższa, co może wpływać na ich mniejszą popularność. Jednak ich wartość odżywcza i możliwość spożycia większej ilości dziennie sprawiają, że są one atrakcyjnym wyborem dla osób dbających o zdrowie. W Polsce jajka przepiórcze zyskują na popularności, choć wciąż są uznawane za produkt luksusowy. Zawierają więcej witamin z grupy B, w tym B2 i B12, które wspierają układ nerwowy. Są także źródłem witaminy A i E, które działają jako silne przeciwutleniacze. Dzięki wysokiej zawartości żelaza i fosforu, jajka te wspierają zdrowie krwi i kości, co jest korzystne dla osób z anemią czy osteoporozą.

Jajka przepiórcze marynowane na ostro

Intensywne przyprawy z pikantną nutą w zalewie sprawią, że jajka nabiorą wyjątkowego smaku. Pamiętaj, że jajka przepiórcze gotuje się na twardo dużo szybciej - do 4 minut.

Składniki:

  • 20 jajek przepiórczych,
  • 150 ml białego octu winnego,
  • 150 ml wody,
  • 100 g cukru,
  • 1 ½ łyżki soli,
  • 5 ziaren jałowca,
  • 1 łyżka ziaren gorczycy,
  • 1 łyżeczka płatków ostrej czerwonej papryki chili,
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Umieść wszystkie składniki marynaty w małym garnku i zagotuj.
  3. Zalej jajka gorącą marynatą, a następnie pozwól im ostygnąć do temperatury pokojowej.
  4. Wstaw jajka do lodówki na trzy dni.
  5. Przechowuj gotowe jajka w lodówce przez okres do trzech tygodni.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru