Trwa ładowanie...

Ugotowane jajka zalej marynatą. Po trzech dniach masz przysmak, o jakim nie śniłeś

Ostra zalewa, oryginalny kolor i wyjątkowy smak. Marynowane jajka w tym roku mogą być sporą niespodzianką na wielkanocnym stole. I to oczywiście smaczną! Dla lepszego efektu wizualnego i szybkiego czasu przygotowania użyj jajek przepiórczych.

Jajka marynowane - nie tylko na WielkanocJajka marynowane - nie tylko na WielkanocŹródło: Adobe Stock
d16zx0b
d16zx0b

Jajka, które zanurza się w różnego rodzaju marynatach, to propozycje, które nie tylko odmienią wygląd produktu, ale też jego smak. Pisaliśmy już o jajka buraczanych, a także tych żółtych moczonych w kurkumie. Czas na dłuższe marynowanie i jajka w ostrym wydaniu. Jeśli nie chcesz mimo wszystko wykorzystać jajek przepiórczych, przygotuj większy słoik, podwój ilość zalewy i zadbaj o dłuższy czas marynowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie jajka wybrać?

Dlaczego warto kupić i jeść jajka przepiórcze?

Choć jajka przepiórcze są mniejsze od kurzych, ich cena jest relatywnie wyższa, co może wpływać na ich mniejszą popularność. Jednak ich wartość odżywcza i możliwość spożycia większej ilości dziennie sprawiają, że są one atrakcyjnym wyborem dla osób dbających o zdrowie. W Polsce jajka przepiórcze zyskują na popularności, choć wciąż są uznawane za produkt luksusowy. Zawierają więcej witamin z grupy B, w tym B2 i B12, które wspierają układ nerwowy. Są także źródłem witaminy A i E, które działają jako silne przeciwutleniacze. Dzięki wysokiej zawartości żelaza i fosforu, jajka te wspierają zdrowie krwi i kości, co jest korzystne dla osób z anemią czy osteoporozą.

d16zx0b

Jajka przepiórcze marynowane na ostro

Intensywne przyprawy z pikantną nutą w zalewie sprawią, że jajka nabiorą wyjątkowego smaku. Pamiętaj, że jajka przepiórcze gotuje się na twardo dużo szybciej - do 4 minut.

Składniki:

  • 20 jajek przepiórczych,
  • 150 ml białego octu winnego,
  • 150 ml wody,
  • 100 g cukru,
  • 1 ½ łyżki soli,
  • 5 ziaren jałowca,
  • 1 łyżka ziaren gorczycy,
  • 1 łyżeczka płatków ostrej czerwonej papryki chili,
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Umieść wszystkie składniki marynaty w małym garnku i zagotuj.
  3. Zalej jajka gorącą marynatą, a następnie pozwól im ostygnąć do temperatury pokojowej.
  4. Wstaw jajka do lodówki na trzy dni.
  5. Przechowuj gotowe jajka w lodówce przez okres do trzech tygodni.
d16zx0b
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d16zx0b
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj