Ugotowane jajka zalej marynatą. Po trzech dniach masz przysmak, o jakim nie śniłeś

Ostra zalewa, oryginalny kolor i wyjątkowy smak. Marynowane jajka w tym roku mogą być sporą niespodzianką na wielkanocnym stole. I to oczywiście smaczną! Dla lepszego efektu wizualnego i szybkiego czasu przygotowania użyj jajek przepiórczych.

Jajka marynowane - nie tylko na WielkanocJajka marynowane - nie tylko na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Jajka, które zanurza się w różnego rodzaju marynatach, to propozycje, które nie tylko odmienią wygląd produktu, ale też jego smak. Pisaliśmy już o jajka buraczanych, a także tych żółtych moczonych w kurkumie. Czas na dłuższe marynowanie i jajka w ostrym wydaniu. Jeśli nie chcesz mimo wszystko wykorzystać jajek przepiórczych, przygotuj większy słoik, podwój ilość zalewy i zadbaj o dłuższy czas marynowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie jajka wybrać?

Dlaczego warto kupić i jeść jajka przepiórcze?

Choć jajka przepiórcze są mniejsze od kurzych, ich cena jest relatywnie wyższa, co może wpływać na ich mniejszą popularność. Jednak ich wartość odżywcza i możliwość spożycia większej ilości dziennie sprawiają, że są one atrakcyjnym wyborem dla osób dbających o zdrowie. W Polsce jajka przepiórcze zyskują na popularności, choć wciąż są uznawane za produkt luksusowy. Zawierają więcej witamin z grupy B, w tym B2 i B12, które wspierają układ nerwowy. Są także źródłem witaminy A i E, które działają jako silne przeciwutleniacze. Dzięki wysokiej zawartości żelaza i fosforu, jajka te wspierają zdrowie krwi i kości, co jest korzystne dla osób z anemią czy osteoporozą.

Jajka przepiórcze marynowane na ostro

Intensywne przyprawy z pikantną nutą w zalewie sprawią, że jajka nabiorą wyjątkowego smaku. Pamiętaj, że jajka przepiórcze gotuje się na twardo dużo szybciej - do 4 minut.

Składniki:

  • 20 jajek przepiórczych,
  • 150 ml białego octu winnego,
  • 150 ml wody,
  • 100 g cukru,
  • 1 ½ łyżki soli,
  • 5 ziaren jałowca,
  • 1 łyżka ziaren gorczycy,
  • 1 łyżeczka płatków ostrej czerwonej papryki chili,
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Umieść wszystkie składniki marynaty w małym garnku i zagotuj.
  3. Zalej jajka gorącą marynatą, a następnie pozwól im ostygnąć do temperatury pokojowej.
  4. Wstaw jajka do lodówki na trzy dni.
  5. Przechowuj gotowe jajka w lodówce przez okres do trzech tygodni.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz