Udka z kurczaka zapiekane z dynią. Pyszny pomysł na obiad
Szukasz pomysłu na prosty obiad bez kombinowania? Oto przepis na udka z kurczaka zapiekane z kawałkami dyni. Teraz danie będzie smakowało najlepiej, bo właśnie trwa sezon na jego główny składnik – dynię. Potrawa pięknie pachnie, a smakuje jeszcze lepiej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 6-8 udek z kurczaka,
- średniej wielkości dynia,
- 4-5 ząbków czosnku,
- przyprawa curry,
- olej rzepakowy,
- 2 gałązki rozmarynu,
- sól i pieprz do smaku.
Udka umyj i osusz. Przygotuj marynatę – w miseczce wymieszaj ze sobą 5-6 łyżek oleju, 3 łyżeczki przyprawy curry, sól, pieprz i listki rozmarynu. Tak przygotowaną mieszanką natrzyj udka i wstaw do lodówki. Teraz umyj i obierz dynię, pokrój ją w kostkę, posól, popieprz, dodaj curry, ząbki czosnku, łyżkę oliwy i rozmaryn. Wszystko wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu połóż zamarynowane udka z kurczaka i wstaw naczynie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 45-50 minut.
Zobacz także wideo: Sałatka z kurczakiem, gorgonzolą i gruszkami
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze