Tyrolskie święto kasztanów i młodego wina - Törggelen

Od 27 września do 25 listopada Południowy Tyrol zamienia się w światową stolicę młodego wina i pieczonych kasztanów. Wszystko to dzieje się za sprawą długiej, charakterystycznej dla tego regionu tradycji – Törggelen – wyprawiania wielkiej uczty na koniec zbiorów

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

.

Nazwa święta Törggelen – pochodzi od nazwy drewnianej prasy, która znajdowała się w specjalnym pomieszczeniu, gdzie dawniej degustowano wino. Törggelen to południowotyrolska odmiana włoskiego słowa „torchio” oznaczającego prasę oraz „torchaire”, czyli wyciskać.

Törggelen jest jedną z najstarszych południowotyrolskich tradycji. Pod koniec zbiorów wszyscy lokalni producenci wina spotykali się, aby pochwalić się swoimi produktami. Jedna z legend mówi, że właściciele winnic, którzy zajmowali się także hodowlą bydła, urządzali wielką ucztę dla pasterzy wracających z wysoko położonych pastwisk. Częstowano ich pieczonymi kasztanami i młodym winem, zwanym „Nuien”. Według innej legendy uczta była nagrodą dla wszystkich sezonowych pracowników pomagających przy zbiorach.

Pieczone kasztany i młode wino są mocno wpisane w tradycję tego regionu. W czasach, kiedy brakowało pożywienia, to właśnie one ratowały mieszkańców Południowego Tyrolu od głodu.

Obchody Törggelen zaczynają się w październiku, a kończą u kresu listopada. Południowy Tyrol szczyci się wyjątkowo oryginalną tradycją kulinarną. Podczas Törggelen można spróbować wszystkich regionalnych przysmaków. Jedną ze sztandarowych potraw są pieczone kasztany, a także świeży sok ze słodkich winogron, młode wino, czy pączek – krapfen. W tym okresie warto spróbować także półmisku rzeźnika (Schlachtplatte) czy wędzonych kiełbasek (kaminwurzen), typowych dla Południowego Tyrolu.

Oprócz degustacji lokalnych specjałów, w czasie Törggelen jest organizowanych wiele lokalnych festiwali. Wydarzenia nawiązujące do samego Törggelen to na przykład tradycyjna degustacja wina na koniec zbiorów w miejscowości Girlan, czy „Almabtrieb” – świętowanie powrotu bydła z pastwisk na koniec sezonu w Terneten.

Wszystkich chętnych zapraszamy do skorzystania z noclegów oferowanych przez farmerów zrzeszonych w związku Roter Hahn, adresy dostępne są na stronie www.redrooster.it/en/

Źródło artykułu: Informacja prasowa
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce