Tyrolskie święto kasztanów i młodego wina - Törggelen

Od 27 września do 25 listopada Południowy Tyrol zamienia się w światową stolicę młodego wina i pieczonych kasztanów. Wszystko to dzieje się za sprawą długiej, charakterystycznej dla tego regionu tradycji – Törggelen – wyprawiania wielkiej uczty na koniec zbiorów

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

.

Nazwa święta Törggelen – pochodzi od nazwy drewnianej prasy, która znajdowała się w specjalnym pomieszczeniu, gdzie dawniej degustowano wino. Törggelen to południowotyrolska odmiana włoskiego słowa „torchio” oznaczającego prasę oraz „torchaire”, czyli wyciskać.

Törggelen jest jedną z najstarszych południowotyrolskich tradycji. Pod koniec zbiorów wszyscy lokalni producenci wina spotykali się, aby pochwalić się swoimi produktami. Jedna z legend mówi, że właściciele winnic, którzy zajmowali się także hodowlą bydła, urządzali wielką ucztę dla pasterzy wracających z wysoko położonych pastwisk. Częstowano ich pieczonymi kasztanami i młodym winem, zwanym „Nuien”. Według innej legendy uczta była nagrodą dla wszystkich sezonowych pracowników pomagających przy zbiorach.

Pieczone kasztany i młode wino są mocno wpisane w tradycję tego regionu. W czasach, kiedy brakowało pożywienia, to właśnie one ratowały mieszkańców Południowego Tyrolu od głodu.

Obchody Törggelen zaczynają się w październiku, a kończą u kresu listopada. Południowy Tyrol szczyci się wyjątkowo oryginalną tradycją kulinarną. Podczas Törggelen można spróbować wszystkich regionalnych przysmaków. Jedną ze sztandarowych potraw są pieczone kasztany, a także świeży sok ze słodkich winogron, młode wino, czy pączek – krapfen. W tym okresie warto spróbować także półmisku rzeźnika (Schlachtplatte) czy wędzonych kiełbasek (kaminwurzen), typowych dla Południowego Tyrolu.

Oprócz degustacji lokalnych specjałów, w czasie Törggelen jest organizowanych wiele lokalnych festiwali. Wydarzenia nawiązujące do samego Törggelen to na przykład tradycyjna degustacja wina na koniec zbiorów w miejscowości Girlan, czy „Almabtrieb” – świętowanie powrotu bydła z pastwisk na koniec sezonu w Terneten.

Wszystkich chętnych zapraszamy do skorzystania z noclegów oferowanych przez farmerów zrzeszonych w związku Roter Hahn, adresy dostępne są na stronie www.redrooster.it/en/

Źródło artykułu: Informacja prasowa
Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny