Tych ryb lepiej nie jedz. Oto najbardziej szkodliwe dla człowieka gatunki

Ryby nie zawsze są zdrowe. Codzienne spożywanie pangi czy łososia może mieć bardzo poważne skutki. Oto gatunki ryb, których należy unikać.

Nie wszystkie ryby są zdrowe
Źródło zdjęć: © 123RF

Lekarze i dietetycy zalecają, aby spożywać jak najwięcej ryb. Za sprawą zawartych w nim witamin A i E korzystnie wpływają na naszą skórę oraz włosy. Witaminy z grupy B chronią zaś przed nowotworami. Nie należy zapominać również o zawartych w rybach kwasach tłuszczowych omega-3. Wzmacniają naszą odporność, a także zapobiegają nadciśnieniu, miażdżycy oraz chorobom układu krążenia. Okazuje się jednak, że częste spożywanie ryb może mieć również wiele negatywnych konsekwencji. Dlatego tak ważna jest znajomość gatunków ryb. O ile codzienna konsumpcja pstrąga z pewnością pozytywnie odbije się na naszych zdrowiu, o tyle częste jedzenie np. pangi może się bardzo źle skończyć. Oto gatunki najbardziej toksyczne gatunki ryb.

Łosoś hodowlany

To jeden z najpopularniejszych gatunków ryb. Spożywany nie tylko jako główne danie, ale także jako dodatek do sałatek czy kanapek. Z badań Morskiego Instytutu Rybackiego wynika, że ryba ta zawiera najwięcej szkodliwych związków chemicznych, dokładnie dioksyn i dl-PCB. Dodatkowo te masowo hodowlane ryby mają stały kontakt ze swoimi odchodami i karmione są wątpliwej jakości karmą.

Panga

Specjaliści od dawna ostrzegają przed pangą. To gatunek wyławiany z zanieczyszczonej rzeki Mekong w Wietnamie. Nie dość, że ryba ta ma właściwie żadnych wartości odżywczych, to dodatkowo zawiera w sobie wiele niebezpiecznych składników, są to m.in. groźne toksyny, metale ciężkie, antybiotyki a czasem nawet hormony ludzkie.

Tilapia

Ta pochodząca z Chin ryba jeden z najczęściej hodowlanych gatunków na świecie. Tilapia podobnie jak panga nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych. Niebezpieczne okazać się może również to, że karmiona jest odpadkami i końcówkami z produkcji jedzenia, a czasem nawet odchodami zwierząt.

Rekin

W składzie większość ryb znajdować może się rtęć. Należy pamiętać jednak, że jej ilość wzrasta wraz z wielkością ryby. Oznacza to, że rtęć znajdująca się w ciele rekina może być dla niektórych szkodliwa. Na jej działanie szczególnie narażone są kobiety karmiące oraz w ciąży. Rtęć zawarta w rybie może bowiem uszkodzić płód lub zaszkodzić dziecku.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja