Tych ryb lepiej nie jedz. Oto najbardziej szkodliwe dla człowieka gatunki
Lekarze i dietetycy zalecają, aby spożywać jak najwięcej ryb. Za sprawą zawartych w nim witamin A i E korzystnie wpływają na naszą skórę oraz włosy. Witaminy z grupy B chronią zaś przed nowotworami. Nie należy zapominać również o zawartych w rybach kwasach tłuszczowych omega-3. Wzmacniają naszą odporność, a także zapobiegają nadciśnieniu, miażdżycy oraz chorobom układu krążenia. Okazuje się jednak, że częste spożywanie ryb może mieć również wiele negatywnych konsekwencji. Dlatego tak ważna jest znajomość gatunków ryb. O ile codzienna konsumpcja pstrąga z pewnością pozytywnie odbije się na naszych zdrowiu, o tyle częste jedzenie np. pangi może się bardzo źle skończyć. Oto gatunki najbardziej toksyczne gatunki ryb.
Łosoś hodowlany
To jeden z najpopularniejszych gatunków ryb. Spożywany nie tylko jako główne danie, ale także jako dodatek do sałatek czy kanapek. Z badań Morskiego Instytutu Rybackiego wynika, że ryba ta zawiera najwięcej szkodliwych związków chemicznych, dokładnie dioksyn i dl-PCB. Dodatkowo te masowo hodowlane ryby mają stały kontakt ze swoimi odchodami i karmione są wątpliwej jakości karmą.
Panga
Specjaliści od dawna ostrzegają przed pangą. To gatunek wyławiany z zanieczyszczonej rzeki Mekong w Wietnamie. Nie dość, że ryba ta ma właściwie żadnych wartości odżywczych, to dodatkowo zawiera w sobie wiele niebezpiecznych składników, są to m.in. groźne toksyny, metale ciężkie, antybiotyki a czasem nawet hormony ludzkie.
Tilapia
Ta pochodząca z Chin ryba jeden z najczęściej hodowlanych gatunków na świecie. Tilapia podobnie jak panga nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych. Niebezpieczne okazać się może również to, że karmiona jest odpadkami i końcówkami z produkcji jedzenia, a czasem nawet odchodami zwierząt.
Rekin
W składzie większość ryb znajdować może się rtęć. Należy pamiętać jednak, że jej ilość wzrasta wraz z wielkością ryby. Oznacza to, że rtęć znajdująca się w ciele rekina może być dla niektórych szkodliwa. Na jej działanie szczególnie narażone są kobiety karmiące oraz w ciąży. Rtęć zawarta w rybie może bowiem uszkodzić płód lub zaszkodzić dziecku.