Twoje ogórki kiszone są puste w środku? Zobacz, jak temu zapobiec

Zdarza się, że napracujemy się przy kiszeniu ogórków, a kiedy chcemy je zjeść okazuje się, że są puste w środku. Co zrobić, żeby nasze ogórki wyszły idealne? Ważny jest oczywiście wybór odpowiednich ogórków, ale nie tylko.

kiszone ogórkiKiszone ogórki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nikt nie lubi pustych ogórków. Najsmaczniejsze są przecież te mięsiste i jędrne. Nie zawsze jednak nasze domowe ogórki właśnie takie są. Podpowiadamy, jak wybrać ogórki do kiszenia i co robić, żeby nie były one puste w środku.

Jakie ogórki wybrać?

Jeśli nie mamy zaufanego i sprawdzonego sprzedawcy, szukając ogórków do ukiszenia, warto unikać tych o ciemnozielonej skórce. Jest to najprawdopodobniej znak, że ogórki są przenawożone. Dojrzewały one szybciej i mają więcej wody, a to właśnie wysoka zawartość wody jest głównym winowajcą w przypadku pustych ogórków. Najlepiej sprawdzą się tutaj niewielkie ogórki z małymi komorami nasiennymi. Ważnym elementem jest też jędrna skórka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposoby na kiszone ogórki. Oto, jakich błędów unikać przy produkcji

O czym pamiętać przy kiszeniu?

Ogórki należy ciasno upchać w słoiku, jeden obok drugiego, tak aby nie mogły wypłynąć na powierzchnię podczas kiszenia. Powinny być cały czas przykryte zalewą. Powietrze sprawia bowiem, że miękną, a tego właśnie chcemy uniknąć.

Nastawione ogórki najlepiej jest przenieść do spiżarni, piwnicy lub inne chłodne i ciemne miejsce. Proces kiszenia będzie wówczas przebiegał wolniej, dzięki czemu ogórki nie będą zbyt miękkie.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu