Twoje ogórki kiszone są puste w środku? Zobacz, jak temu zapobiec
Zdarza się, że napracujemy się przy kiszeniu ogórków, a kiedy chcemy je zjeść okazuje się, że są puste w środku. Co zrobić, żeby nasze ogórki wyszły idealne? Ważny jest oczywiście wybór odpowiednich ogórków, ale nie tylko.
Nikt nie lubi pustych ogórków. Najsmaczniejsze są przecież te mięsiste i jędrne. Nie zawsze jednak nasze domowe ogórki właśnie takie są. Podpowiadamy, jak wybrać ogórki do kiszenia i co robić, żeby nie były one puste w środku.
Jakie ogórki wybrać?
Jeśli nie mamy zaufanego i sprawdzonego sprzedawcy, szukając ogórków do ukiszenia, warto unikać tych o ciemnozielonej skórce. Jest to najprawdopodobniej znak, że ogórki są przenawożone. Dojrzewały one szybciej i mają więcej wody, a to właśnie wysoka zawartość wody jest głównym winowajcą w przypadku pustych ogórków. Najlepiej sprawdzą się tutaj niewielkie ogórki z małymi komorami nasiennymi. Ważnym elementem jest też jędrna skórka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposoby na kiszone ogórki. Oto, jakich błędów unikać przy produkcji
O czym pamiętać przy kiszeniu?
Ogórki należy ciasno upchać w słoiku, jeden obok drugiego, tak aby nie mogły wypłynąć na powierzchnię podczas kiszenia. Powinny być cały czas przykryte zalewą. Powietrze sprawia bowiem, że miękną, a tego właśnie chcemy uniknąć.
Nastawione ogórki najlepiej jest przenieść do spiżarni, piwnicy lub inne chłodne i ciemne miejsce. Proces kiszenia będzie wówczas przebiegał wolniej, dzięki czemu ogórki nie będą zbyt miękkie.