WAŻNE
TERAZ

Sondaż o rządach Tuska. Polacy wydali werdykt

Twoje ogórki kiszone są puste w środku? Zobacz, jak temu zapobiec

Zdarza się, że napracujemy się przy kiszeniu ogórków, a kiedy chcemy je zjeść okazuje się, że są puste w środku. Co zrobić, żeby nasze ogórki wyszły idealne? Ważny jest oczywiście wybór odpowiednich ogórków, ale nie tylko.

kiszone ogórkiKiszone ogórki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nikt nie lubi pustych ogórków. Najsmaczniejsze są przecież te mięsiste i jędrne. Nie zawsze jednak nasze domowe ogórki właśnie takie są. Podpowiadamy, jak wybrać ogórki do kiszenia i co robić, żeby nie były one puste w środku.

Jakie ogórki wybrać?

Jeśli nie mamy zaufanego i sprawdzonego sprzedawcy, szukając ogórków do ukiszenia, warto unikać tych o ciemnozielonej skórce. Jest to najprawdopodobniej znak, że ogórki są przenawożone. Dojrzewały one szybciej i mają więcej wody, a to właśnie wysoka zawartość wody jest głównym winowajcą w przypadku pustych ogórków. Najlepiej sprawdzą się tutaj niewielkie ogórki z małymi komorami nasiennymi. Ważnym elementem jest też jędrna skórka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposoby na kiszone ogórki. Oto, jakich błędów unikać przy produkcji

O czym pamiętać przy kiszeniu?

Ogórki należy ciasno upchać w słoiku, jeden obok drugiego, tak aby nie mogły wypłynąć na powierzchnię podczas kiszenia. Powinny być cały czas przykryte zalewą. Powietrze sprawia bowiem, że miękną, a tego właśnie chcemy uniknąć.

Nastawione ogórki najlepiej jest przenieść do spiżarni, piwnicy lub inne chłodne i ciemne miejsce. Proces kiszenia będzie wówczas przebiegał wolniej, dzięki czemu ogórki nie będą zbyt miękkie.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟