WP

Twist naleśnikowy. Pięknie wygląda, wspaniale smakuje - Przepis

Trwa ładowanie...
fot. Grzegorz Kozakiewicz fot. Grzegorz Kozakiewicz
Podziel się

Naleśnikowa zapiekanka z warzywami będzie ozdobą każdego stołu. Przepis jest prosty, jednak efekt zachwyca. Warto wypróbować.

Składniki
  • kilka naleśników
  • 2 cukinie
  • 4 papryki czerwone
  • 400 g sera żółtego
  • 100 g - masła
  • oliwa do pieczenia papryki
  • sól
  • oregano suszone
  • rukola i oliwa do dekoracji
  • *
Przepis

Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, skropić oliwą, włożyć do foliowego rękawa i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut (temp. 180 st. C). Wystudzić i obrać ze skórki. Cukinię pokroić wzdłuż w dość cienkie, możliwie jak najdłuższe paski szerokości naczynia do zapiekania. Naleśniki oraz ser żółty również pokroić w paski. Złożyć zapiekankę. Okrągłą foremkę wysmarować masłem. Do brzegu przykleić paski naleśników. Posmarować roztopionym masłem i przykleić paski cukinii. Do cukinii przykleić ser, do sera naleśniki. Posmarować masłem i powtórzyć wszystkie czynności, przy czym bliżej środka naczynia zastąpić cukinię plastrami upieczonej papryki. Na wierzch dać wiórki masła. Przyprawić solą i suszonym oregano. Wstawić do piekarnika i piec przez ½ godziny w temp. 180 st. C. Przed podaniem udekorować rukolą i skropić oliwą.

WP
fot. Grzegorz Kozakiewicz fot. Grzegorz Kozakiewicz
Podziel się
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP