WAŻNE
TERAZ

Robert Redford nie żyje. Legendarny aktor miał 89 lat

Turystyka kulinarna. Urlop w poszukiwaniu smaku

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Na czym to polega?

Obraz
© 123RF.COM

Czym się kierujemy przy wyborze miejsca na urlop? Najczęściej bierzemy pod uwagę ciekawą architekturę, zabytki, muzea, zapierające dech w piersiach widoki, pogodę, ale nie tylko. Coraz częściej decydujemy się spędzić wakacje tam, gdzie będziemy mogli dobrze zjeść, odkryjemy nowe smaki.

Zwiedzając, powinniśmy chłonąć nowe miejsc wszystkimi zmysłami. Możemy robić zdjęcia, słuchać anegdot i historii opowiadanych przez lokalnych przewodników, ale przede wszystkim warto jest smakować. Pojechać do Hiszpanii i nie spróbować paelli z owocami morza i pysznej sangrii albo odwiedzić Danię i nie zjeść choć raz smorrebrod, to tak, jak być w Paryżu i nie obejrzeć wieży Eiffla. Nigdzie indziej feta nie smakuje tak jak w Grecji. Sprawdźmy jaka oliwa jest lepsza - włoska czy hiszpańska. Czy rzeczywiście Gruzini mają rację, chwaląc się jakością swojego wina?

Zobacz też:* Włoska przekąska na weekend*

/ 6Poznawanie świata od kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Turystyka kulinarna z roku na rok zyskuje na popularności. Wiele biur podróży oferuje takie wyjazdy w najodleglejsze zakątki świata. To doskonała okazja, by poznać kulturę danego kraju, zwyczaje ludzi, atmosferę miejsca. Możemy więc w czasie urlopu zwiedzić francuskie winnice, poznać proces produkcji oliwy we włoskiej tłoczni, spróbować steku z wieloryba na Islandii, odwiedzić targ przypraw w Indiach, napić się rakiji na Bałkanach. Panowie chętnie podążą szlakiem szkockiej whisky. A miłośnicy mocniejszych wrażeń będą mieli okazję przekonać się, jak smakują smażone koniki polne w Tajlandii.

/ 6Co kraj to obyczaj

Obraz
© Domena publiczna | pexels.com

Podczas takich wyjazdów możemy również nauczyć się gotować pod okiem prawdziwych pasjonatów i mistrzów kuchni na całym świecie. Poznamy tradycje kulinarne danego regionu, dowiemy się, jak wytwarza się tradycyjne produkty. Liczy się nie tylko sam posiłek. Ważny jest również sposób podania – talerz, wspólna miska, a może liście? Do jedzenia będziemy używali sztućców, pałeczek czy własnych palców? Posiłek spożywany będzie na stojąco, siedząco, leżąco – przy stole, na podłodze, bezpośrednio na ziemi lub w biegu – na ulicy? Co kraj, to obyczaj.

/ 6Portret kulinarnego turysty

Obraz
© 123RF.COM

Kulinarny turysta to przede wszystkim smakosz. Ale na tym jego charakterystyka się nie kończy. Odkrywając nowe miejsca i smaki, turysta kulinarny wykazuje się śmiałością i odwagą, cechuje go także wytrwałość i cierpliwość. Dlatego musi on być towarzyski, otwarty na świat i ludzi. Oczywiście jego wakacje nie sprowadzają się jedynie do jedzenia. Nie spędza całego czasu za stołem. Zwiedza, szuka niezapomnianych widoków, odwiedza muzea. Ale robi to bez pośpiechu, uważnie, świadomie. Taki sposób podróżowania jest zgodny z filozofią slow food.

/ 6Smakosz-podróżnik

Obraz
© 123RF.COM

Dla smakosza-podróżnika Włochy to nie tylko pizza i makaron, Bawaria wurst i kufel piwa, a Londyn ryba z frytkami. Będzie on omijał bary i restauracje usytuowane przy głównych ulicach, poszuka tradycyjnych lokali, w których posmakuje charakterystycznych dla regionu potraw. Odwiedzi bazary pełne aromatycznych przypraw czy egzotycznych owoców. Jeśli chcemy wyruszyć w pełną smaku podróż śladem, możemy przebierać w ofertach biur turystycznych. Jednak nie wszyscy lubią zorganizowane wyjazdy. Taką wyprawę możemy zaplanować sami. Naprzeciw wychodzą nam tanie linie lotnicze. Przy odrobinie cierpliwości i zdolności logistycznych bez problemu znajdziemy odpowiednie połączenie, które nie nadszarpnie naszego budżetu.

/ 6A w Polsce?

Obraz
© 123RF.COM

Aby posmakować oryginalnych potraw i pysznych tradycyjnych produktów, nie musimy jechać na koniec świata. Również w zasięgu ręki mamy prawdziwe bogactwo smaków. Turystyka kulinarna w Polsce opiera się przede wszystkim na tradycyjnych potrawach i smakach. Dlatego też w sezonie warto wybrać się w podróż szlakiem win czy polskich owoców. Podczas letnich miesięcy w wielu miastach i miasteczkach organizowane są festiwale, jarmarki, karnawały, promujące kuchnię danego regionu. Swoje święta mają m.in pierogi, flaki, ziemniaki, truskawki, borówki, pstrąg, karp, miód, piwo czy kapusta. Podczas takich imprez możemy spróbować wędlin, wyrabianych tradycyjnymi metodami, oryginalnych serów, wspaniałych wyrobów piekarniczych czy najróżniejszych trunków.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu