Trzy surówki, sałatka i zupa w kwadrans? To proste z domową szatkownicą
Lepsze od suplementów diety i kawy są zdrowe potrawy, w tym koktajle, zupy i chrupiące, soczyste surówki. Aby je przyrządzić, trzeba warzywa oczyścić, obrać i rozdrobnić. Krojenie w kostkę, krojenie w paski, słupki czy wiórki, falowanie cięcie, tarcie i ścieranie warzyw oraz owoców może ułatwić automatyczna szatkownica w wersji manualnej albo elektrycznej.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Witaminowa bomba w kilka chwil – postaw na surówkę
Od nowego roku mieliście jeść zdrowiej i stawiać częściej na warzywa, ale nie wyszło? A może z braku czasu rezygnujecie ze zdrowych zup i warzywnych potraw na rzecz potraw typu fast food? Nadal możesz "powalczyć" o spełnienie noworocznego postanowienia, jeśli dotyczyło wprowadzenia do jadłospisu większej ilości warzyw czy redukcji wagi. Dla niektórych wykonanie takiego planu kończy się szybko nie z powodu ciągot do niezdrowych przekąsek, ale z braku czasu na obróbkę warzyw, którą ułatwi nam sprytny kuchenny gadżet.
W sezonie letnim i jesiennym nietrudno o sezonowe warzywa, ale zimą i wczesną wiosną jesteśmy zdani na sprowadzane z innych krajów produkty, mrożonki (tak naprawdę nie wiemy, skąd pochodzą, jak były mrożone i czy zachowały swoje wartości odżywcze) i produkty gotowe pełne konserwantów. Pozostaje nam jednak szeroki wybór zdrowych potraw z lokalnych warzyw, które można dłużej przechowywać: np. kapusty, porów, marchwi czy cebuli. Twardość tych produktów nie ułatwia zadania – wtedy do kulinarnych działań warto wykorzystać automatyczną szatkownicę.
Proste tarki i rozdrabniacze to najprostsze urządzenia do dzielenia warzyw i owoców. Bardziej zaawansowane są mechaniczne szatkownice napędzane manualnie oraz najbardziej zaawansowane modele elektryczne, które przy odpowiedniej mocy szybko rozdrobnią też twarde warzywa w dużych cząstkach, z czym nie poradzi sobie plastikowy rozdrabniacz.
Inspirujące gadżety, które urozmaicą jadłospis…
Trzy surówki w kwadrans? Tak, to możliwe, jeśli wspomożesz się szatkownicą do warzyw. Kolorowe, pełne witamin i dodające witalności potrawy są ci potrzebne właśnie teraz, u schyłku zimy i nie da się ukryć, że właśnie teraz mamy na nie największą ochotę. Pełne kolorowych warzyw i owoców potrawy smakują świetnie i wyglądają pięknie, a efektowne sposoby dzielenia ich na cząstki stanowią kulinarną inspirację, której nie powstydziłby się żaden szef kuchni. Może warzywne spaghetti w lekkim sosie na kolację? To kolorowe i oryginalne danie przygotujesz np. z cukinii i marchwi za pomocą specjalnej "strugaczki" albo odpowiedniej końcówki szatkownicy pozwalającej na oddzielenie długich pasm.
Wszystkie te warzywa, które nie wymagają obierania ze skórki (np. cukinia i papryka) pozwolą przyrządzić szybkie surówki bez obierania. Jeśli dodasz do nich nieco ulubionej, zielonej natki i polejesz lekkim dressingiem na bazie jogurtu naturalnego bez tłuszczu – witaminowa i smaczna potrawa gotowa i to w kilka chwil, a części szatkownicy możesz wstawić do zmywarki. Dodatkowy atut? Warzywa i owoce pocięte czy poszatkowane odpowiednim ostrzem z odpowiednią siłą dłużej zachowują świeżość, niż krojone ręcznie (w szczególności niezbyt ostrym nożem), a także prezentują się bardziej jednolicie.
Inspiracja kulinarna, na którą warto zwrócić uwagę jeśli chcielibyście zdecydować się na szatkownicę automatyczną, to możliwość przygotowania własnych suszonek (np. jarzynki do zupy) i domowych, zdrowszych chipsów w większej ilości. Jedno, jak i drugie wymaga obróbki sporej ilości twardych warzyw, a równomierna wielkość cząstek jest niezbędna, aby efekt był zgodny z naszymi oczekiwaniami. Ten efekt jest możliwy do uzyskania ręcznie, ale prościej i szybciej zrobisz to odpowiednim przyrządem. Wykorzystanie sezonowych warzyw pozwala na sporą oszczędność, a możliwość zakupu ich od znanego sprzedawcy z lokalnego bazaru to większa wiedza na temat tego, skąd pochodzą i w jakich warunkach były uprawiane.
Pogromcy twardych warzyw – mocne szatkownice
W przypadku obróbki miękkich owoców i takich warzyw, jak pomidory i ogórki, wystarczy praktyczna, manualna szatkownica. Po użyciu wystarczy wypłukać gadżet pod kranem i odłożyć od wysuszenia, czasem nawet bez rozkręcania na osobne części. Inaczej sprawa ma się przy obróbce ziemniaków, marchewki czy buraków… Tu automatyczna, mocna szatkownica może okazać się prawdziwym wybawieniem. Obierasz, wrzucasz do maszyny po uprzednim zaprogramowaniu albo wymianie końcówki i naciskasz przycisk uruchomienia.
Jak w profesjonalnej kuchni
Gotowanie to ogromna przyjemność, ale każdego entuzjastę kuchennych eksperymentów, a także domowego kucharza, który chce zaspokoić potrzeby i oczekiwania osób o różnych potrzebach i upodobaniach, może zniechęcić ogrom pracy. Odpowiednie przyrządy ułatwiają pracę niemal tak dobrze, jak dodatkowa para rąk. Zamiast trzeć marchewkę na tarce, może to zrobić za ciebie maszyna – zasilana manualnie (korbką) albo automatyczna. Ten gadżet to nie tylko pomoc w przygotowaniu posiłku dla wieloosobowej grupy przyjaciół, ale też osób ceniących różnorodność: przygotuj sałatkę owocową, gulasz warzywny, pokrój składniki na zupę i przygotuj kilka surówek i sałatek, a pomiędzy kolejnymi etapami pracy po prostu wypłucz pojemnik na rozdrobnione produkty i zmień końcówkę.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
WP Kuchnia na:
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski