Trzy pasty do chleba, których nie będziesz mógł przestać jeść
Pasty do chleba nie da się nie lubić. Te najlepsze można jeść łyżkami bez żadnych dodatków. A ze świeżym, chrupiącym chlebem, to po prostu niebo w gębie. Przedstawiamy trzy sprawdzone przepisy, które zrobicie naprawdę szybko.
Twarożek ze słonecznika
1 szklanka nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków
1/2 łyżeczki asafetydy (indyjska przyprawa w postaci białego proszku, nadaje potrawom "serowy" posmak)
1 łyżka płatków drożdżowych
pieprz, ewentualnie sól do smaku
Słonecznik zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Płuczemy i ponownie zalewamy wrzątkiem na 30 minut. Ostatecznie płuczemy i wsypujemy do naczynia w którym będziemy miksować. Dodajemy pozostałe składniki. Blendujemy. W zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać, dodajemy od 1/4 do 2/3 szklanki soku po ogórkach kiszonych. Asafetydę i płatki dodajemy na końcu. Można je bez problemu dodać w sklepach ze zdrową żywnością.
Wegańska pasta "jajeczna"
1 szklanka ugotowanej cieciorki
1 łyżeczka czarnej soli kala namak (do kupienia w sklepach z orientalną lub zdrową żywnością)
1 łyżeczka kurkumy
3 łyżki oleju rzepakowego świeżo tłoczonego
2 łyżki musztardy
pieprz
1/2 kostki naturalnego tofu pokrojonego w drobną kosteczkę
1/2 cebuli pokrojonej w drobną kostkę i sparzonej wrzątkiem
Wszystkie składniki oprócz tofu i cebuli miksujemy. Dla lepszej konsystencji można dodać 1/2 szklanki przegotowanej wody. Dodajemy pokrojone tofu oraz cebulę. Mieszamy. Próbujemy i jeśli trzeba, dosalamy. Kawałeczki tofu będą przypominały białko jajka, a czarna sól nada paście bajecznie jajeczny smak.
Pasta z marchewki i kokosa z imbirem
4 marchewki
1 szklanka wiórków kokosowych
4 cm świeżego imbiru
1/2 łyżeczki chili
skórka otarta z połowy cytryny
3 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka syropu z agawy
Marchewki kroimy i gotujemy do miękkości. Można je również upiec. Wodę z gotowania zachowujemy. Wiórki kokosowe prażymy przez kilka minut na suchej patelni (trzeba je stale podrzucać lub mieszać, bo łatwo się przypalają). Wszystkie składniki miksujemy blenderem. Gdyby pasta była za gęsta, dodajemy wody z gotowania marchewki. Solimy do smaku. Podajemy posypany posiekaną świeżą kolendrą.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl