Trwa ładowanie...

Trzy pasty do chleba, których nie będziesz mógł przestać jeść

Pasty do chleba nie da się nie lubić. Te najlepsze można jeść łyżkami bez żadnych dodatków. A ze świeżym, chrupiącym chlebem, to po prostu niebo w gębie. Przedstawiamy trzy sprawdzone przepisy, które zrobicie naprawdę szybko.

Trzy pasty do chleba, których nie będziesz mógł przestać jeśćŹródło: iStock.com
d2y13dw
d2y13dw

Twarożek ze słonecznika

1 szklanka nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków
1/2 łyżeczki asafetydy (indyjska przyprawa w postaci białego proszku, nadaje potrawom "serowy" posmak)
1 łyżka płatków drożdżowych
pieprz, ewentualnie sól do smaku

Słonecznik zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Płuczemy i ponownie zalewamy wrzątkiem na 30 minut. Ostatecznie płuczemy i wsypujemy do naczynia w którym będziemy miksować. Dodajemy pozostałe składniki. Blendujemy. W zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać, dodajemy od 1/4 do 2/3 szklanki soku po ogórkach kiszonych. Asafetydę i płatki dodajemy na końcu. Można je bez problemu dodać w sklepach ze zdrową żywnością.

Wegańska pasta "jajeczna"

1 szklanka ugotowanej cieciorki
1 łyżeczka czarnej soli kala namak (do kupienia w sklepach z orientalną lub zdrową żywnością)
1 łyżeczka kurkumy
3 łyżki oleju rzepakowego świeżo tłoczonego
2 łyżki musztardy
pieprz
1/2 kostki naturalnego tofu pokrojonego w drobną kosteczkę
1/2 cebuli pokrojonej w drobną kostkę i sparzonej wrzątkiem

Wszystkie składniki oprócz tofu i cebuli miksujemy. Dla lepszej konsystencji można dodać 1/2 szklanki przegotowanej wody. Dodajemy pokrojone tofu oraz cebulę. Mieszamy. Próbujemy i jeśli trzeba, dosalamy. Kawałeczki tofu będą przypominały białko jajka, a czarna sól nada paście bajecznie jajeczny smak.

d2y13dw

Pasta z marchewki i kokosa z imbirem

4 marchewki
1 szklanka wiórków kokosowych
4 cm świeżego imbiru
1/2 łyżeczki chili
skórka otarta z połowy cytryny
3 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka syropu z agawy

Marchewki kroimy i gotujemy do miękkości. Można je również upiec. Wodę z gotowania zachowujemy. Wiórki kokosowe prażymy przez kilka minut na suchej patelni (trzeba je stale podrzucać lub mieszać, bo łatwo się przypalają). Wszystkie składniki miksujemy blenderem. Gdyby pasta była za gęsta, dodajemy wody z gotowania marchewki. Solimy do smaku. Podajemy posypany posiekaną świeżą kolendrą.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2y13dw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2y13dw
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj