Trzy pasty do chleba, których nie będziesz mógł przestać jeść

Pasty do chleba nie da się nie lubić. Te najlepsze można jeść łyżkami bez żadnych dodatków. A ze świeżym, chrupiącym chlebem, to po prostu niebo w gębie. Przedstawiamy trzy sprawdzone przepisy, które zrobicie naprawdę szybko.

Pasty do chleba idealnie uzupełniają grillową imprezę
Źródło zdjęć: © iStock.com

Twarożek ze słonecznika

1 szklanka nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków
1/2 łyżeczki asafetydy (indyjska przyprawa w postaci białego proszku, nadaje potrawom "serowy" posmak)
1 łyżka płatków drożdżowych
pieprz, ewentualnie sól do smaku

Słonecznik zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Płuczemy i ponownie zalewamy wrzątkiem na 30 minut. Ostatecznie płuczemy i wsypujemy do naczynia w którym będziemy miksować. Dodajemy pozostałe składniki. Blendujemy. W zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać, dodajemy od 1/4 do 2/3 szklanki soku po ogórkach kiszonych. Asafetydę i płatki dodajemy na końcu. Można je bez problemu dodać w sklepach ze zdrową żywnością.

Wegańska pasta "jajeczna"

1 szklanka ugotowanej cieciorki
1 łyżeczka czarnej soli kala namak (do kupienia w sklepach z orientalną lub zdrową żywnością)
1 łyżeczka kurkumy
3 łyżki oleju rzepakowego świeżo tłoczonego
2 łyżki musztardy
pieprz
1/2 kostki naturalnego tofu pokrojonego w drobną kosteczkę
1/2 cebuli pokrojonej w drobną kostkę i sparzonej wrzątkiem

Wszystkie składniki oprócz tofu i cebuli miksujemy. Dla lepszej konsystencji można dodać 1/2 szklanki przegotowanej wody. Dodajemy pokrojone tofu oraz cebulę. Mieszamy. Próbujemy i jeśli trzeba, dosalamy. Kawałeczki tofu będą przypominały białko jajka, a czarna sól nada paście bajecznie jajeczny smak.

Pasta z marchewki i kokosa z imbirem

4 marchewki
1 szklanka wiórków kokosowych
4 cm świeżego imbiru
1/2 łyżeczki chili
skórka otarta z połowy cytryny
3 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka syropu z agawy

Marchewki kroimy i gotujemy do miękkości. Można je również upiec. Wodę z gotowania zachowujemy. Wiórki kokosowe prażymy przez kilka minut na suchej patelni (trzeba je stale podrzucać lub mieszać, bo łatwo się przypalają). Wszystkie składniki miksujemy blenderem. Gdyby pasta była za gęsta, dodajemy wody z gotowania marchewki. Solimy do smaku. Podajemy posypany posiekaną świeżą kolendrą.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw