Trudna sztuka mieszania

Brutalna prawda jest taka, że mieszanie raczej nie wyjdzie nam na dobre i gdybyśmy posłuchali głosu rozsądku, zrezygnowalibyśmy z procentowych kompozycji. W praktyce jednak bywa różnie i czasem trudno się powstrzymać przed spróbowaniem wszystkiego po trochu.

Obraz

/ 9Wszystkiego po trochu

Obraz
© Jupiterimages.com

Brutalna prawda jest taka, że mieszanie raczej nie wyjdzie nam na dobre i gdybyśmy posłuchali głosu rozsądku, zrezygnowalibyśmy z procentowych kompozycji. W praktyce jednak bywa różnie i czasem trudno się powstrzymać przed spróbowaniem wszystkiego po trochu.
fett

/ 9Najlepiej nie mieszać

Obraz
© Jupiterimages.com

Jeśli przez cały wieczór/noc będziemy konsekwentnie trzymać się jednego rodzaju alkoholu, następny dzień po imprezie okaże się z pewnością łatwiejszy dla naszej głowy i żołądka. Co jednak zrobić, jeśli mamy ochotę na szampana, trochę wina (czerwonego i białego, słodkiego i wytrawnego), kieliszek czegoś mocniejszego, pyszny likier, a na dodatek kufel ulubionego piwa? Część z tych przyjemności można połączyć, ale róbmy to z głową.

/ 9Bąbelki to zły pomysł

Obraz
© sxc.hu

Za najgorsze towarzystwo dla innych alkoholi uchodzi szampan oraz inne wina musujące. Nic dziwnego: zwodnicza moc tego napoju sprawia, że łatwo tracimy umiar i przestajemy zwracać uwagę na to, co właściwie trafia do naszych kieliszków. Po drugie same bąbelki - a konkretnie tworzący je dwutlenek węgla - powodują szybsze wchłanianie procentów.

/ 9Nie śpiesz się

Obraz
© flickr.com/sexyfitsum/cc 2.0/at/ndw

Dzięki tej właściwości napoje gazowane nie tylko same szybciej uderzają do głowy, ale także wpływają na przyswajanie alkoholu wypitego chwilę wcześniej lub później. Dlatego tak łatwo się upić popularnym "u-bootem", czyli piwem z wódką, podczas gdy te same ilości obu napojów, spożyte oddzielnie, wywołałyby daleko mniejszy efekt. Jeśli więc nawet zaczynamy imprezę od symbolicznego kieliszka szampana, odczekajmy trochę (około 20-30 minut), zanim znowu sięgniemy po coś z procentami.

/ 9Podobne z podobnym

Obraz
© flickr.com/biscotte/cc 2.0/at

Po drugie, skoro już koniecznie chcemy mieszać, łączmy ze sobą tylko podobne napoje. I tak nic strasznego się nie stanie, jeśli zaraz po wychyleniu kieliszka półwytrawnego czerwonego wina skosztujemy półsłodkiego białego. Względnie dobrym zestawieniem jest też ciężkie, słodkie wino oraz likier.

/ 9Różne piwa możesz pić do woli

Obraz
© Jupiterimages.com

Dobra wiadomość dla piwoszy jest taka, że ich ulubiony trunek można łączyć niemal we wszystkich konfiguracjach. Nawet porto może pasować do lekko kwaskowego pszenicznego piwa. Niezależnie od wygody przebierania w gatunkach złocistego napoju zawsze jednak trzeba pamiętać, by nie przesadzić z ilością, bo wtedy nawet największa rozwaga przy mieszaniu nie pomoże.

/ 9Najlepiej jak najbardziej podobne

Obraz
© sxc.hu

Generalnie - najbezpieczniejsze towarzystwo to napoje zbliżone do siebie pod względem mocy i palety smaku. Wódka (zwłaszcza smakowa) może się "dogadać" np. z advocatem czy maderą, a tequila z whisky. Są to już jednak pary dość odważne i dopuszczalne tylko u osób, które stosunkowo dobrze tolerują mieszanki.

/ 9Pary zakazane

Obraz
© Jupiterimages.com

Stanowczo unikajmy ostrych kontrastów. Być może ich zaletą są oryginalne doznania smakowe, a na pewno pomagają szybko i skutecznie "wprowadzić się w dobry nastrój", ale świetna zabawa łatwo może skończyć się urwanym filmem, a następny dzień będzie przypominał bolesne powstanie z grobu.

/ 9Czego absolutnie nie powinieneś mieszać

Obraz
© Jupiterimages.com

Na liście owoców zakazanych powinny się znaleźć takie połączenia jak np. wódka z szampanem, słodkie wino z piwem czy gin z malibu.

Wiele osób nie toleruje również spożywania słabszych trunków po cięższych, zatem bezpieczniej będzie zacząć od lekkiego alkoholu, by później wprowadzić mocniejsze gatunki.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości