Jajko w koszulce. Efektowne śniadanie w kilka chwil

Jajko, w którym białko jest idealnie ścięte, zaś żółtko pozostaje płynne, to przysmak o imponujących właściwościach odżywczych, będący też świetnym dodatkiem do wielu dań – zup, kanapek czy sałatek. Z czym jajko w koszulce najlepiej się komponuje?

Sposobów przygotowania jajka w koszulce jest kilka
Źródło zdjęć: © 123RF

Długo można wyliczać korzyści płynące z jedzenia jajek. Dzięki bogactwu witamin, minerałów, białek czy nienasyconych kwasów tłuszczowych wykazują bardzo pozytywny wpływ na organizm, regulując procesy przemiany materii, zapobiegając anemii, wzmacniając system odpornościowy, poprawiając pamięć, zmniejszając ryzyko chorób układu krążenia, dbając o kości, stawy i mięśnie, a także przyspieszając regenerację po wysiłku fizycznym, np. spowodowanym intensywnym treningiem.

Jajko w koszulce, zwane też poszetowym, pozwala w bardzo dużym stopniu zachować cenne właściwości odżywcze. Oczywiście pod warunkiem, że do przygotowania przysmaku użyjemy jak najświeższego produktu. Jak go sprawdzić? Gdy po włożeniu do naczynia z wodą jajko leży na dnie, to znak, że można je jeść. Kiedy wypływa na powierzchnię, raczej nie nadaje się do spożycia.

Jajko w koszulce – sposób przygotowania

Sposobów przygotowania jajka w koszulce jest kilka. Najprościej zagotować w garnku litr wody i zakwasić ją octem lub sokiem z cytryny (około 2 łyżkami). Jajko (powinno mieć temperaturę pokojową) wbijamy ostrożnie do małej miseczki. Wrzącą wodę mieszamy, by uzyskać wir, w środek, którego wlewamy jajko. Przestajemy mieszać, gotujemy jajko przez 3 minuty, a następnie wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku papierowym.

Obraz
© 123RF

Jeśli nie mamy wystarczającej wprawy i obawiamy się, że jajko rozpłynie się w wodzie, możemy zastosować sprytne rozwiązanie – jajko wbijamy do filiżanki lub szklanki wyłożonej folią spożywczą posmarowaną olejem, zawijamy ją od góry i taką sakiewkę zanurzamy we wrzącej wodzie.

Jajko w koszulce nie musi być koniecznie przyrządzane w wodzie, ciekawy efekt smakowy uzyskamy, dodając je do gotującego się czerwonego wina (oczywiście wytrawnego) lub oleju. Warto również wypróbować sposób promowany przez legendarną gwiazdę kulinarną amerykańskiej telewizji Julię Child, która zalecała, by najpierw włożyć jajko w skorupce do wrzątku (maksymalnie na minutę), a dopiero później wbić jego zawartość do wody. Dzięki temu białko szybciej się ścina i otula wciąż płynne żółtko.

Z czym je podać

Jajko w koszulce świetnie smakuje posypane tylko solą i pieprzem, ale jest także znakomitą bazą do trochę bardziej skomplikowanych potraw. Chociażby kultowych jajek po benedyktyńsku – idealnej propozycji na wykwintne śniadanie. Na grzankę z chleba czy bułki nakładamy plasterek podsmażonej szynki lub bekonu, na to wykładamy ostrożne jajko poszetowe i całość polewamy sosem holenderskim. Jak go zrobić? 4 żółtka ubijamy na parze z łyżką soku z cytryny, dodając powoli 100 g rozpuszczonego, gorącego masła, doprawiając szczyptą soli i białego pieprzu. Na koniec wszystko posypujemy szczypiorkiem i odrobiną pieprzu kajeńskiego.

Podniebienia zadowoli także kanapka marokańska – pieczywo smarujemy humusem, nakładamy na nie jajko w koszulce, dodajemy gałązkę świeżej mięty i posypujemy zatarem, czyli mieszkanką przypraw: tymianku, prażonego sezamu i sumaku. Pysznym urozmaiceniem posiłku jest również kromka pieczywa pełnoziarnistego, na której układamy plaster awokado i jajko w koszulce, oprószamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a na koniec posypujemy pestkami dyni.

Jeśli szukamy pomysłu na ciekawą przekąskę, przygotujmy turecki Çılbır, czyli jajko w koszulce ułożone na jogurcie zmieszanym z roztartym czosnkiem i polane roztopionym masłem z odrobiną sproszkowanej czerwonej papryki, posypane suszoną miętą. Specjał podajemy z ciepłymi grzankami.

Jajko poszetowe możemy też zaserwować jako dodatek do zupy chrzanowej czy kremu z brokułów. Sprawdzi się także w roli składnika sałatek, np. z wędzonego łososia, roszponki, rukoli, ogórka i kiełków rzodkiewki. Jajko w koszulce lubi również towarzystwo szpinaku uduszonego z czosnkiem albo szparagów. Warto zaserwować je z daniami mięsnymi, nawet tradycyjnymi kotletami mielonymi.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu