Tradycyjne tiramisu krok po kroku. Przepis na włoski deser
Tiramisu to klasyczny włoski deser z serkiem mascarpone i nutką kawy. Na liście składników jest również likier amaretto i żółtka jaj. Tiramisu jest niezwykle delikatne i kremowe. Jak zrobić tradycyjne włoskie tiramisu? Przepis znajdziecie poniżej.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 3 żółtka
- 6 łyżek cukru pudru
- cukier waniliowy
- 500 g serka mascarpone
- szklanka wystudzonego mocnego naparu z kawy
- 4 łyżki likieru amaretto
- 300 g biszkoptów podłużnych
- 2 łyżki prawdziwego kakao
Przepis
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wymieszać z serkiem mascarpone.
- Napar wymieszać z likierem.
- W płynie zwilżyć biszkopty i układać jeden obok drugiego w naczyniu.
- Posmarować połową kremu.
- Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i posmarować resztą kremu.
- Wierzch deseru oprószyć czekoladą i wstawić na 3 godziny do lodówki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl