Trwa ładowanie...
d2hhaum
06-02-2020 11:31

Toskański gulasz z ziemniaków i jackfruita

Przepis

To gulasz prosto z Toskanii. Tylko zamiast wołowiny do potrawy został użyty młody chlebowiec. To niewiarygodne, jaki wygląd i smak potrafi przybrać owoc, gdy występuje w roli mięsa.

d2hhaum
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
"A jak nie mięso, to co"
Źródło: "A jak nie mięso, to co"
Składniki
  • 1 puszka chlebowca
  • 8 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • ½ łyżeczki czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 10 listków tymianku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki natki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
Przepis

Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, marchewkę w talarki, ziemniaki w grubą kostkę, groszek odlej z zalewy. Chlebowca odlej z zalewy, poszarp w palcach, a twardsze części przekrój nożem. Pomidora pokrój w kostkę.

Rozgrzej oliwę w garnku, zeszklij na niej cebulę i czosnek, posól, a następnie dodaj marchewkę, poszarpanego chlebowca, liść laurowy, tymianek, oregano, papryki. Najpierw przysmaż wszystkie składniki mocno, trzymając na dużym ogniu ok. 5 minut, a potem dodaj bulion, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i duś marchewkę z chlebowcem i przyprawami ok. 15 minut.

Po tym czasie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i duś kolejne 15 minut, a na ostatnie 5 minut gotowania dodaj groszek, kostki pomidorów, siemię lniane i dosól do smaku.

Zdejmij z ognia, usuń z sosu liść laurowy i gałązki tymianku, a dodaj drobno pokrojoną natkę. Dodaj łyżeczkę oliwy, zamieszaj i zostaw gulasz pod przykryciem na 5 minut.

Posyp świeżo zmielonym pieprzem i podawaj z bagietką lub makaronem typu rurki.

Przepis pochodzi z książki Doroty Jaworskiej "A jak nie mięso, to co"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Toskański gulasz z ziemniaków i jackfruita
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
Więcej tematów
d2hhaum

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj