Toskański gulasz z ziemniaków i jackfruita

To gulasz prosto z Toskanii. Tylko zamiast wołowiny do potrawy został użyty młody chlebowiec. To niewiarygodne, jaki wygląd i smak potrafi przybrać owoc, gdy występuje w roli mięsa.

Toskański gulasz z ziemniaków i jackfruitaToskański gulasz z ziemniaków i jackfruita
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 puszka chlebowca
  • 8 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • ½ łyżeczki czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 10 listków tymianku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki natki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Przepis

Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, marchewkę w talarki, ziemniaki w grubą kostkę, groszek odlej z zalewy. Chlebowca odlej z zalewy, poszarp w palcach, a twardsze części przekrój nożem. Pomidora pokrój w kostkę.

Przepis

Rozgrzej oliwę w garnku, zeszklij na niej cebulę i czosnek, posól, a następnie dodaj marchewkę, poszarpanego chlebowca, liść laurowy, tymianek, oregano, papryki. Najpierw przysmaż wszystkie składniki mocno, trzymając na dużym ogniu ok. 5 minut, a potem dodaj bulion, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i duś marchewkę z chlebowcem i przyprawami ok. 15 minut.

Przepis

Po tym czasie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i duś kolejne 15 minut, a na ostatnie 5 minut gotowania dodaj groszek, kostki pomidorów, siemię lniane i dosól do smaku.

Przepis

Zdejmij z ognia, usuń z sosu liść laurowy i gałązki tymianku, a dodaj drobno pokrojoną natkę. Dodaj łyżeczkę oliwy, zamieszaj i zostaw gulasz pod przykryciem na 5 minut.

Przepis

Posyp świeżo zmielonym pieprzem i podawaj z bagietką lub makaronem typu rurki.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał