Toskański gulasz z ziemniaków i jackfruita

To gulasz prosto z Toskanii. Tylko zamiast wołowiny do potrawy został użyty młody chlebowiec. To niewiarygodne, jaki wygląd i smak potrafi przybrać owoc, gdy występuje w roli mięsa.

Toskański gulasz z ziemniaków i jackfruitaToskański gulasz z ziemniaków i jackfruita
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 puszka chlebowca
  • 8 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • ½ łyżeczki czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 10 listków tymianku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki natki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Przepis

Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, marchewkę w talarki, ziemniaki w grubą kostkę, groszek odlej z zalewy. Chlebowca odlej z zalewy, poszarp w palcach, a twardsze części przekrój nożem. Pomidora pokrój w kostkę.

Przepis

Rozgrzej oliwę w garnku, zeszklij na niej cebulę i czosnek, posól, a następnie dodaj marchewkę, poszarpanego chlebowca, liść laurowy, tymianek, oregano, papryki. Najpierw przysmaż wszystkie składniki mocno, trzymając na dużym ogniu ok. 5 minut, a potem dodaj bulion, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i duś marchewkę z chlebowcem i przyprawami ok. 15 minut.

Przepis

Po tym czasie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i duś kolejne 15 minut, a na ostatnie 5 minut gotowania dodaj groszek, kostki pomidorów, siemię lniane i dosól do smaku.

Przepis

Zdejmij z ognia, usuń z sosu liść laurowy i gałązki tymianku, a dodaj drobno pokrojoną natkę. Dodaj łyżeczkę oliwy, zamieszaj i zostaw gulasz pod przykryciem na 5 minut.

Przepis

Posyp świeżo zmielonym pieprzem i podawaj z bagietką lub makaronem typu rurki.

Wybrane dla Ciebie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥