Toskański gulasz z ziemniaków i jackfruita
To gulasz prosto z Toskanii. Tylko zamiast wołowiny do potrawy został użyty młody chlebowiec. To niewiarygodne, jaki wygląd i smak potrafi przybrać owoc, gdy występuje w roli mięsa.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 1 puszka chlebowca
- 8 ziemniaków
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 pomidor
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 litr bulionu warzywnego
- ½ łyżeczki czerwonej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 10 listków tymianku
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki natki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól do smaku
- olej do smażenia
Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, marchewkę w talarki, ziemniaki w grubą kostkę, groszek odlej z zalewy. Chlebowca odlej z zalewy, poszarp w palcach, a twardsze części przekrój nożem. Pomidora pokrój w kostkę.
Rozgrzej oliwę w garnku, zeszklij na niej cebulę i czosnek, posól, a następnie dodaj marchewkę, poszarpanego chlebowca, liść laurowy, tymianek, oregano, papryki. Najpierw przysmaż wszystkie składniki mocno, trzymając na dużym ogniu ok. 5 minut, a potem dodaj bulion, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i duś marchewkę z chlebowcem i przyprawami ok. 15 minut.
Po tym czasie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i duś kolejne 15 minut, a na ostatnie 5 minut gotowania dodaj groszek, kostki pomidorów, siemię lniane i dosól do smaku.
Zdejmij z ognia, usuń z sosu liść laurowy i gałązki tymianku, a dodaj drobno pokrojoną natkę. Dodaj łyżeczkę oliwy, zamieszaj i zostaw gulasz pod przykryciem na 5 minut.
Posyp świeżo zmielonym pieprzem i podawaj z bagietką lub makaronem typu rurki.
Przepis pochodzi z książki Doroty Jaworskiej "A jak nie mięso, to co"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze