Toskański gulasz z ziemniaków i jackfruita

To gulasz prosto z Toskanii. Tylko zamiast wołowiny do potrawy został użyty młody chlebowiec. To niewiarygodne, jaki wygląd i smak potrafi przybrać owoc, gdy występuje w roli mięsa.

Toskański gulasz z ziemniaków i jackfruitaToskański gulasz z ziemniaków i jackfruita
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 puszka chlebowca
  • 8 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • ½ łyżeczki czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 10 listków tymianku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki natki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Przepis

Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, marchewkę w talarki, ziemniaki w grubą kostkę, groszek odlej z zalewy. Chlebowca odlej z zalewy, poszarp w palcach, a twardsze części przekrój nożem. Pomidora pokrój w kostkę.

Przepis

Rozgrzej oliwę w garnku, zeszklij na niej cebulę i czosnek, posól, a następnie dodaj marchewkę, poszarpanego chlebowca, liść laurowy, tymianek, oregano, papryki. Najpierw przysmaż wszystkie składniki mocno, trzymając na dużym ogniu ok. 5 minut, a potem dodaj bulion, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i duś marchewkę z chlebowcem i przyprawami ok. 15 minut.

Przepis

Po tym czasie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i duś kolejne 15 minut, a na ostatnie 5 minut gotowania dodaj groszek, kostki pomidorów, siemię lniane i dosól do smaku.

Przepis

Zdejmij z ognia, usuń z sosu liść laurowy i gałązki tymianku, a dodaj drobno pokrojoną natkę. Dodaj łyżeczkę oliwy, zamieszaj i zostaw gulasz pod przykryciem na 5 minut.

Przepis

Posyp świeżo zmielonym pieprzem i podawaj z bagietką lub makaronem typu rurki.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥