Tort pomarańczowy. Pomysł na uroczysty deser.
Swój piękny kolor tort zawdzięcza skórce i sokowi z pomarańczy. Przepis poleca autork bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 140 g cukru pudru,
- skórka otarta z 2 pomarańczy,
- 6 jajek,
- 140 g wiórków kokosowych,
- 35 g przesianej bułki tartej Krem:
- 200 g cukru pudru,
- 350 ml soku z pomarańczy,
- 20 ml soku z cytryny,
- skórka otarta z 1 pomarańczy,
- 3 żółtka,
- 15 g mąki ziemniaczanej,
- 220 g masła,
- 2 łyżki brandy, Do nasączenia:
- 100 ml hebraty z cytryną lub brandy
Ciasto: 5 żółtek i 1 jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać skórkę z pomarańczy.
Białka ubić na sztywną pianę. Na żółtka wsypać wiórki i bułkę, wyłożyć pianę i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do formy (22 lub 26 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekranika nagrzanego do 170 stopni i piec około 40 – 50 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z tortownicy i odstawić do ostygnięcia, najlepiej na kilka godzin.
Krem: żółtka utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną. Nie przerywajac ucierania wlać powoli gorący sok pomarańczowy. Odstawić do ostudzenia.
Masło utrzeć na pulchną masę, Ucierając dodawać masę budyniową. Pod koniec dodać brandy. Ciasto przeciąć w poprzek na dwa blaty, lub zostawić jeden cały.
Ściąć brzegi ciasta, lub nie – to zależy jak nam się podoba.
Nasączyć ciasto. Gdy ciasto przekroiliśmy - posmarować jeden blat 1/3 kremu, przykryć drugim. Posmarować całość kremem. Odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze