WP
30-05-2018 (12:38)

Tort pomarańczowy. Pomysł na uroczysty deser. - Przepis

Trwa ładowanie...
Tort pomarańczowy Królestwo garów
Podziel się

Swój piękny kolor tort zawdzięcza skórce i sokowi z pomarańczy. Przepis poleca autork bloga "Królestwo Garów".

Składniki

Ciasto:

  • 140 g cukru pudru,
  • skórka otarta z 2 pomarańczy,
  • 6 jajek,
  • 140 g wiórków kokosowych,
  • 35 g przesianej bułki tartej Krem:
  • 200 g cukru pudru,
  • 350 ml soku z pomarańczy,
  • 20 ml soku z cytryny,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • 3 żółtka,
  • 15 g mąki ziemniaczanej,
  • 220 g masła,
  • 2 łyżki brandy, Do nasączenia:
  • 100 ml hebraty z cytryną lub brandy
Przepis

Ciasto: 5 żółtek i 1 jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać skórkę z pomarańczy.
Białka ubić na sztywną pianę. Na żółtka wsypać wiórki i bułkę, wyłożyć pianę i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do formy (22 lub 26 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekranika nagrzanego do 170 stopni i piec około 40 – 50 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z tortownicy i odstawić do ostygnięcia, najlepiej na kilka godzin.

Krem: żółtka utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną. Nie przerywajac ucierania wlać powoli gorący sok pomarańczowy. Odstawić do ostudzenia.
Masło utrzeć na pulchną masę, Ucierając dodawać masę budyniową. Pod koniec dodać brandy. Ciasto przeciąć w poprzek na dwa blaty, lub zostawić jeden cały.
Ściąć brzegi ciasta, lub nie – to zależy jak nam się podoba.
Nasączyć ciasto. Gdy ciasto przekroiliśmy - posmarować jeden blat 1/3 kremu, przykryć drugim. Posmarować całość kremem. Odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP