Tort naleśnikowy krok po kroku. Deser dla prawdziwych łasuchów
Sprawdzony przepis
Naleśniki są uwielbiane przez małych i dużych łasuchów. Można je podawać zarówno z wytrawnym, jak i słodkim farszem. Jeśli jednak znudziła ci się wersja z serem czy owocami, wypróbuj przepis na wyjątkowy naleśnikowy tort. Prezentuje się pięknie, a smakuje obłędnie.
Lista składników
Składniki na naleśniki: 250 ml mleka, 6 łyżek mąki, 2 łyżki drobnego cukru, 2 łyżki kakao, pół tabliczki czekolady deserowej, 1 jajko, 1 łyżka roztopionego masła.
Krem: 250 ml kremówki, 4 duże łyżki Nutelli, 3 łyżki serka mascarpone.
Polewa: 50 g masła w temperaturze pokojowej, 200 gorzkiej czekolady, 4-5 łyżek kremówki.
Dodatkowo: wieże owoce do dekoracji.
Idealne naleśniki
Utrzyj jajka z cukrem na gładką masę. Dodaj mąkę, kakao i masło. Zmiksuj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie wystudź. Ostudzoną czekoladę wlej do ciasta. Wymieszaj. Na suchej patelni teflonowej usmaż naleśniki. Śmietankę ubij na puszystą masą, połącz z serkiem mascarpone i Nutellą, tak by powstał gładki krem.
Obłędna polewa
Przestudzone naleśniki posmaruj równomiernie masą, układając jeden na drugim, delikatnie dociskając. W ten sposób powstanie konstrukcja tortu. W rondelku z grubszym dnem rozpuść masło, dodaj połamaną czekoladę i wlej śmietankę. Podgrzewaj, cały czas mieszając. Zdejmij polewę z ognia i polej tort. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami.