Tort naleśnikowy krok po kroku. Deser dla prawdziwych łasuchów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 4Sprawdzony przepis

Obraz
© 123RF

Naleśniki są uwielbiane przez małych i dużych łasuchów. Można je podawać zarówno z wytrawnym, jak i słodkim farszem. Jeśli jednak znudziła ci się wersja z serem czy owocami, wypróbuj przepis na wyjątkowy naleśnikowy tort. Prezentuje się pięknie, a smakuje obłędnie.

/ 4Lista składników

Obraz
© 123RF

Składniki na naleśniki: 250 ml mleka, 6 łyżek mąki, 2 łyżki drobnego cukru, 2 łyżki kakao, pół tabliczki czekolady deserowej, 1 jajko, 1 łyżka roztopionego masła.
Krem: 250 ml kremówki, 4 duże łyżki Nutelli, 3 łyżki serka mascarpone.
Polewa: 50 g masła w temperaturze pokojowej, 200 gorzkiej czekolady, 4-5 łyżek kremówki.
Dodatkowo: wieże owoce do dekoracji.

/ 4Idealne naleśniki

Obraz
© 123RF

Utrzyj jajka z cukrem na gładką masę. Dodaj mąkę, kakao i masło. Zmiksuj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie wystudź. Ostudzoną czekoladę wlej do ciasta. Wymieszaj. Na suchej patelni teflonowej usmaż naleśniki. Śmietankę ubij na puszystą masą, połącz z serkiem mascarpone i Nutellą, tak by powstał gładki krem.

/ 4Obłędna polewa

Obraz
© 123RF

Przestudzone naleśniki posmaruj równomiernie masą, układając jeden na drugim, delikatnie dociskając. W ten sposób powstanie konstrukcja tortu. W rondelku z grubszym dnem rozpuść masło, dodaj połamaną czekoladę i wlej śmietankę. Podgrzewaj, cały czas mieszając. Zdejmij polewę z ognia i polej tort. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości