Cake pops
- ok. 400 g pokruszonych ciastek lub ciasta
- 120 g sera mascarpone
- pół tabliczki roztopionej czekolady
- 2-3 łyżki masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- Dodatkowo:
- 200 g mlecznej czekolady
- łyżka oleju
- kolorowa posypka
- patyczki do lizaków
Połączyć mascarpone z roztopioną czekoladą, dodać masło, kakao i cukier, ponownie wymieszać. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 15 minut.
Po tym czasie podzielić ciasto na równe części (np. za pomocą łyżki do lodów) i formować kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić przez kolejny kwadrans.
W tym czasie czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 1 łyżką oleju.
Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki. Poukładać cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów schłodzić przez około 15 minut.
Wyjąć cake pops z zamrażarki, ponownie zanurzać w roztopionej czekoladzie. Na koniec dowolnie udekorować i podawać wetknięte w styropian lub wysokich szklankach.
Podziel się opinią
Komentarze