Torcik brownie z malinami
Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto, błyszcząca polewa i świeże owoce. To musi być pyszne. Torcik wygląda na pracochłonny, jednak jego przygotowanie jest prostsze niż myślisz. Będzie gwiazdą każdej rodzinnej uroczystości.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 230 czekolady mlecznej lub deserowej,
- 160 g masła,
- 4 łyżki mąki,
- 5 jajek,
- 140 g drobnego cukru,
- szczypta soli,
- 4 łyżki dżemu malinowego.
Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 1 łyżka masła,
- 3 łyżki kremówki.
Dodatkowo:
- świeże maliny,
- cukier puder.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z roztopionym masłem. Odstaw do ostygnięcia. Jajka ubij z cukrem i solą na puszystą, jasną masę. do masy jajecznej małym strumieniem wlej rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dodaj mąkę, wymieszaj delikatnie szpatułką, by składniki się połączyły. Dwie foremki o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij je ciastem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut. Wystudzone blaty przełóż dżemem malinowym. Czekoladę, masło i śmietankę podgrzej. Powstałą polewą polej ciasto. Wierzch udekoruj malinami i posyp cukrem pudrem. Podawaj lekko schłodzone.
Polecamy wideo: Sernik z ricottą i malinami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze