Trwa ładowanie...
d1bcpow
d1bcpow

Torcik brownie z malinami

Przepis

Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto, błyszcząca polewa i świeże owoce. To musi być pyszne. Torcik wygląda na pracochłonny, jednak jego przygotowanie jest prostsze niż myślisz. Będzie gwiazdą każdej rodzinnej uroczystości.

3.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Torcik brownie z malinami
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki

Ciasto:

  • 230 czekolady mlecznej lub deserowej,
  • 160 g masła,
  • 4 łyżki mąki,
  • 5 jajek,
  • 140 g drobnego cukru,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki dżemu malinowego.

Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki kremówki.

Dodatkowo:

  • świeże maliny,
  • cukier puder.
Przepis

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z roztopionym masłem. Odstaw do ostygnięcia. Jajka ubij z cukrem i solą na puszystą, jasną masę. do masy jajecznej małym strumieniem wlej rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dodaj mąkę, wymieszaj delikatnie szpatułką, by składniki się połączyły. Dwie foremki o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij je ciastem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut. Wystudzone blaty przełóż dżemem malinowym. Czekoladę, masło i śmietankę podgrzej. Powstałą polewą polej ciasto. Wierzch udekoruj malinami i posyp cukrem pudrem. Podawaj lekko schłodzone.

Polecamy wideo: Sernik z ricottą i malinami

Torcik brownie z malinami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
1
Share
d1bcpow
d1bcpow
d1bcpow
d1bcpow
Więcej tematów
d1bcpow