Torcik brownie z malinami

Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto, błyszcząca polewa i świeże owoce. To musi być pyszne. Torcik wygląda na pracochłonny, jednak jego przygotowanie jest prostsze niż myślisz. Będzie gwiazdą każdej rodzinnej uroczystości.

Torcik brownie z malinamiTorcik brownie z malinami
Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 230 czekolady mlecznej lub deserowej,
  • 160 g masła,
  • 4 łyżki mąki,
  • 5 jajek,
  • 140 g drobnego cukru,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki dżemu malinowego.

Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki kremówki.

Dodatkowo:

  • świeże maliny,
  • cukier puder.

Przepis

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z roztopionym masłem. Odstaw do ostygnięcia. Jajka ubij z cukrem i solą na puszystą, jasną masę. do masy jajecznej małym strumieniem wlej rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dodaj mąkę, wymieszaj delikatnie szpatułką, by składniki się połączyły. Dwie foremki o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij je ciastem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut. Wystudzone blaty przełóż dżemem malinowym. Czekoladę, masło i śmietankę podgrzej. Powstałą polewą polej ciasto. Wierzch udekoruj malinami i posyp cukrem pudrem. Podawaj lekko schłodzone.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany