Tiramisu bez pieczenia. Smakowite ciasto we włoskim stylu
To klasyk we włoskiej kuchni. Można przygotować je według oryginalnej receptury lub nieco zmodyfikować składniki. Poniższa wersja ma mało śmietany, dużo mascarpone i przygotowana jest bez żółtek. Przepis z bloga "Dziękuję było pyszne".
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 350 g biszkoptów podłużnych "języczków" – w praktyce 2 duże opakowania (na formę 25 x 25 cm)
- duży kubek zaparzonej kawy (najlepiej z ekspresu)
- 2 łyżki cukru
- 3 opakowania serka mascarpone
- 200 g śmietany 36 proc.
- 3 łyżki cukru pudru
- kakao gorzkie do posypania
Przepis
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy 3 łyżki cukru pudru. Miksujemy. Następnie stopniowo po kilka łyżek dodajemy mascarpone. Masa będzie dość sztywna. Ciepłą kawę słodzimy dwoma łyżkami cukru. Każdego biszkopta moczymy z obu stron i układamy w formie (u mnie 25x25 cm). Ważne, żeby biszkopty były ułożone bardzo ciasno, jeden obok drugiego, tak by nie było luk pomiędzy nimi. Gdy całe dno formy będzie zapełnione, przekładamy biszkopty połowę kremu.
Przepis
Następnie kładziemy drugą warstwę nasączonych biszkoptów i znów przykrywamy kremem. Wierzch posypujemy gorzkim kakao. Ponieważ masa jest sztywna, tiramisu nie potrzebuje długiego chłodzenia - 1 h wystarczy.
Zobacz także: ciasto czekoladowe z orzechami pekan