Trwa ładowanie...
d48zs1d
16-03-2018 12:49

Tiramisu bez pieczenia. Smakowite ciasto we włoskim stylu

Przepis

To klasyk we włoskiej kuchni. Można przygotować je według oryginalnej receptury lub nieco zmodyfikować składniki. Poniższa wersja ma mało śmietany, dużo mascarpone i przygotowana jest bez żółtek. Przepis z bloga "Dziękuję było pyszne".

d48zs1d
3.3
(20 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
www.dziekujebylopyszne.pl
Źródło: www.dziekujebylopyszne.pl
Składniki
  • 350 g biszkoptów podłużnych "języczków" – w praktyce 2 duże opakowania (na formę 25 x 25 cm)
  • duży kubek zaparzonej kawy (najlepiej z ekspresu)
  • 2 łyżki cukru
  • 3 opakowania serka mascarpone
  • 200 g śmietany 36 proc.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kakao gorzkie do posypania
Przepis

Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy 3 łyżki cukru pudru. Miksujemy. Następnie stopniowo po kilka łyżek dodajemy mascarpone. Masa będzie dość sztywna. Ciepłą kawę słodzimy dwoma łyżkami cukru. Każdego biszkopta moczymy z obu stron i układamy w formie (u mnie 25x25 cm). Ważne, żeby biszkopty były ułożone bardzo ciasno, jeden obok drugiego, tak by nie było luk pomiędzy nimi. Gdy całe dno formy będzie zapełnione, przekładamy biszkopty połowę kremu.

Następnie kładziemy drugą warstwę nasączonych biszkoptów i znów przykrywamy kremem. Wierzch posypujemy gorzkim kakao. Ponieważ masa jest sztywna, tiramisu nie potrzebuje długiego chłodzenia - 1 h wystarczy.
Zobacz także: ciasto czekoladowe z orzechami pekan

Polecamy wideo: Bezowe ciasteczka różyczki. Robią wrażenie i są bardzo smaczne

Tiramisu bez pieczenia. Smakowite ciasto we włoskim stylu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

22
11

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d48zs1d
d48zs1d
d48zs1d
d48zs1d
Więcej tematów
d48zs1d