Tego nigdy byś nie zjadł!
Po tym jak w stacji CNN stuletnie jaja ogłoszono najobrzydliwszym daniem na świecie, do stacji masowo napłynęły negatywne komentarze
Stuletnie jaja
Stuletnie jaja
Wbrew swojej nazwie, stuletnie jaja wcale nie mają stu lat. Na sprzedaż przeznaczane są z reguły dwumiesięczne okazy. Najczęściej są to kacze lub kurze jaja ugotowane na twardo, zakonserwowane za pomocą specjalnej zalewy złożonej m.in. z gliny, popiołu, wapna. W takiej miksturze jajko przechowuje się do momentu, aż żółtko zmieni swój kolor na ciemnozielony lub szary, a białko stanie się ciemnobrązową, przezroczystą galaretą. W tradycyjnej, chińskiej kuchni stuletnie jaja - nazywane oryginalnie pi dan - podawane są na przystawkę, najczęściej z sosem sojowym, octem winnym czy imbirem. Dla chętnych skosztowania tego smakołyku, mamy dobrą informację- stuletnie jajo można znaleźć również w Polsce, w niektórych chińskich restauracjach.
Tekst: KŻ/ESE/
Bycze jądra, byczy ogon i uszy wołowe, Hiszpania
Hiszpańska kuchnia to nie tylko paella czy tortilla. Na talerzu w głównej roli mogą wystąpić np. bycze jądra, prawdziwy przysmak tamtejszej kuchni lub ogon byka (najlepiej świeżo zabitego podczas corridy). Z kolei na przystawkę polecamy uszy wołowe smażone na głębokim tłuszczu!
Świnki morskie, Peru
Ten widok może być naprawdę przykry, zwłaszcza dla tych, którzy w dzieciństwie na swojego pupila wybrali właśnie świnkę morską. W Peru mięso tego małego gryzonia jest prawdziwym przysmakiem. Najlepsze, najdelikatniejsze mięso uzyskuje się od sześcio- do dziewięciomiesięcznego zwierzaka. Najczęściej pieczoną świnkę serwuje się w całości, wraz z głową, kończynami i podrobami. Podobno smakuje jak kurczak.
Ser z robakami, Sardynia
Wszystkich, którzy wzdrygają się na myśl o francuskich, dojrzewających serach ten gatunek naprawdę może doprowadzić do mdłości. Casu marzu to oryginalna nazwa owczego sera, którego niezbędnym elementem są larwy specyficznej odmiany muchówki, zwanej muchówką serową. To dzięki nim, a dokładniej dzięki fermentacji jej larw, ser uzyskuje specyficzny smak i zapach, przypominający aromat Gorgonzoli. Poza tym, że ser nietypowo pachnie i wygląda, posiada też jeszcze jedną, specyficzną właściwość - podczas jedzenia trzeba niezwykle uważać na skaczące z jego powierzchni robaki, których wysokość skoku może osiągnąć nawet 15 cm!
Kiełbaski Andouillette, Francja
To regionalny przysmak w Normandii czy Bretanii. Choć na pierwszy rzut oka przypominają rodzimą białą kiełbasę, ich wnętrze jest zupełnie odmienne. Andouillette produkuje się (tradycyjnie) z niedomytych flaków wieprzowych. Najczęściej poddaje się je podsmażone na oliwie. Być może amatorom podrobów ten smakołyk przypadnie do gustu.
Haggis, Szkocja
Na cześć tego dania stworzono nawet wiersz Address to a Haggis. To właśnie w dniu urodzin autora tego poematu, 25 stycznia, haggis jest tradycyjnie spożywany w Szkocji. Ten szkocki rarytas powstaje w wyniku połączenia ze sobą owczych płuc, wątroby, mięsa mielonego, cebuli i płatków owsianych suto podlanych tłuszczem. Usmażone i wymieszane ze sobą składniki umieszcza się w owczym żołądku, który następnie zaszyty ląduje w piekarniku. Tak przygotowany haggis podaje się z brukwią i ziemniakami.
Balut, Kambodża, Filipiny, Laos, Tajlandia
Balut to prawdziwe jajko z niespodzianką. Pod skorupką znajdziemy bowiem niedoszłego pisklaka! Jajka z kaczym zarodkiem przez kilkanaście dni trzyma się w cieple i na słońcu następnie po prostu gotuje się je w wodzie. Jajko spożywa się w całości. Do smaku najczęściej przyprawia się je solą, pieprzem, chili lub winegret. Na ten smakołyk możemy się natknąć na ulicznych targach w państwach Półwyspu Indochińskiego. Jest popularną przegryzką podawaną z piwem.
Kiszony śledź, Szwecja
Dla smakoszy kwaszonych ogórków czy kapusty mamy ciekawą propozycję. W Szwecji narodowym przysmakiem jest surströmming czyli zwyczajnie mówiąc sfermentowany śledź. Ten smakołyk przechowywany jest w puszkach, których wypukłe wieczko gwarantuje oryginalny smak bałtyckiego śledzia. Charakterystyczną cechą surströmming jest jego uderzający zapach, z powodu którego często spożywa się go na świeżym powietrzu. Innym sposobem na uniknięcie brzydkiego zapachu jest otwieranie puszki pod wodą.
Escamoles, Meksyk
Ta apetycznie wyglądająca potrawa to smażone jaja lub larwy mrówek. W Meksyku to popularne danie lub dodatek to innych potraw np. farszu tortilli. Często podaje się je z tacos i sosem guacamole. W smaku escamoles mają kremową, delikatną konsystencję. Dodatkowo są wyjątkowo bogate w składniki odżywcze i nazywane czasami "kawiorem z insektów".
Tekst: KŻ/ESE/