Tego nigdy byś nie zjadł!

Po tym jak w stacji CNN stuletnie jaja ogłoszono najobrzydliwszym daniem na świecie, do stacji masowo napłynęły negatywne komentarze

Obraz

/ 9Stuletnie jaja

Obraz
© fot. flickr

Stuletnie jaja
Wbrew swojej nazwie, stuletnie jaja wcale nie mają stu lat. Na sprzedaż przeznaczane są z reguły dwumiesięczne okazy. Najczęściej są to kacze lub kurze jaja ugotowane na twardo, zakonserwowane za pomocą specjalnej zalewy złożonej m.in. z gliny, popiołu, wapna. W takiej miksturze jajko przechowuje się do momentu, aż żółtko zmieni swój kolor na ciemnozielony lub szary, a białko stanie się ciemnobrązową, przezroczystą galaretą. W tradycyjnej, chińskiej kuchni stuletnie jaja - nazywane oryginalnie pi dan - podawane są na przystawkę, najczęściej z sosem sojowym, octem winnym czy imbirem. Dla chętnych skosztowania tego smakołyku, mamy dobrą informację- stuletnie jajo można znaleźć również w Polsce, w niektórych chińskich restauracjach.

Tekst: KŻ/ESE/

/ 9Bycze jądra, byczy ogon i uszy wołowe, Hiszpania

Obraz
© fot. wikipedia/pd

Hiszpańska kuchnia to nie tylko paella czy tortilla. Na talerzu w głównej roli mogą wystąpić np. bycze jądra, prawdziwy przysmak tamtejszej kuchni lub ogon byka (najlepiej świeżo zabitego podczas corridy). Z kolei na przystawkę polecamy uszy wołowe smażone na głębokim tłuszczu!

/ 9Świnki morskie, Peru

Obraz
© fot.Flickr

Ten widok może być naprawdę przykry, zwłaszcza dla tych, którzy w dzieciństwie na swojego pupila wybrali właśnie świnkę morską. W Peru mięso tego małego gryzonia jest prawdziwym przysmakiem. Najlepsze, najdelikatniejsze mięso uzyskuje się od sześcio- do dziewięciomiesięcznego zwierzaka. Najczęściej pieczoną świnkę serwuje się w całości, wraz z głową, kończynami i podrobami. Podobno smakuje jak kurczak.

/ 9Ser z robakami, Sardynia

Obraz
© fot.wikipedia/pd

Wszystkich, którzy wzdrygają się na myśl o francuskich, dojrzewających serach ten gatunek naprawdę może doprowadzić do mdłości. Casu marzu to oryginalna nazwa owczego sera, którego niezbędnym elementem są larwy specyficznej odmiany muchówki, zwanej muchówką serową. To dzięki nim, a dokładniej dzięki fermentacji jej larw, ser uzyskuje specyficzny smak i zapach, przypominający aromat Gorgonzoli. Poza tym, że ser nietypowo pachnie i wygląda, posiada też jeszcze jedną, specyficzną właściwość - podczas jedzenia trzeba niezwykle uważać na skaczące z jego powierzchni robaki, których wysokość skoku może osiągnąć nawet 15 cm!

/ 9Kiełbaski Andouillette, Francja

Obraz
© fot.wikipedia/pd

To regionalny przysmak w Normandii czy Bretanii. Choć na pierwszy rzut oka przypominają rodzimą białą kiełbasę, ich wnętrze jest zupełnie odmienne. Andouillette produkuje się (tradycyjnie) z niedomytych flaków wieprzowych. Najczęściej poddaje się je podsmażone na oliwie. Być może amatorom podrobów ten smakołyk przypadnie do gustu.

/ 9Haggis, Szkocja

Obraz
© fot.wikipedia/pd

Na cześć tego dania stworzono nawet wiersz Address to a Haggis. To właśnie w dniu urodzin autora tego poematu, 25 stycznia, haggis jest tradycyjnie spożywany w Szkocji. Ten szkocki rarytas powstaje w wyniku połączenia ze sobą owczych płuc, wątroby, mięsa mielonego, cebuli i płatków owsianych suto podlanych tłuszczem. Usmażone i wymieszane ze sobą składniki umieszcza się w owczym żołądku, który następnie zaszyty ląduje w piekarniku. Tak przygotowany haggis podaje się z brukwią i ziemniakami.

/ 9Balut, Kambodża, Filipiny, Laos, Tajlandia

Obraz
© fot.wikipedi/pd

Balut to prawdziwe jajko z niespodzianką. Pod skorupką znajdziemy bowiem niedoszłego pisklaka! Jajka z kaczym zarodkiem przez kilkanaście dni trzyma się w cieple i na słońcu następnie po prostu gotuje się je w wodzie. Jajko spożywa się w całości. Do smaku najczęściej przyprawia się je solą, pieprzem, chili lub winegret. Na ten smakołyk możemy się natknąć na ulicznych targach w państwach Półwyspu Indochińskiego. Jest popularną przegryzką podawaną z piwem.

/ 9Kiszony śledź, Szwecja

Obraz
© fot.wikipedia/pd

Dla smakoszy kwaszonych ogórków czy kapusty mamy ciekawą propozycję. W Szwecji narodowym przysmakiem jest surströmming czyli zwyczajnie mówiąc sfermentowany śledź. Ten smakołyk przechowywany jest w puszkach, których wypukłe wieczko gwarantuje oryginalny smak bałtyckiego śledzia. Charakterystyczną cechą surströmming jest jego uderzający zapach, z powodu którego często spożywa się go na świeżym powietrzu. Innym sposobem na uniknięcie brzydkiego zapachu jest otwieranie puszki pod wodą.

/ 9Escamoles, Meksyk

Obraz
© fot.wikipedia/pd

Ta apetycznie wyglądająca potrawa to smażone jaja lub larwy mrówek. W Meksyku to popularne danie lub dodatek to innych potraw np. farszu tortilli. Często podaje się je z tacos i sosem guacamole. W smaku escamoles mają kremową, delikatną konsystencję. Dodatkowo są wyjątkowo bogate w składniki odżywcze i nazywane czasami "kawiorem z insektów".

Tekst: KŻ/ESE/

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości