Tego nigdy byś nie zjadł!
Stuletnie jaja
Po tym jak w stacji CNN stuletnie jaja ogłoszono najobrzydliwszym daniem na świecie, do stacji masowo napłynęły negatywne komentarze
Ten specyficzny przysmak wywołał ostatnio w Stanach Zjednoczonych prawdziwą aferę. Po tym, jak w stacji CNN stuletnie jaja ogłoszono najobrzydliwszym daniem na świecie, do stacji masowo napłynęły negatywne komentarze oraz żądanie dementi ze strony największego producenta tego azjatyckiego specjału.
Stuletnie jaja
Wbrew swojej nazwie, stuletnie jaja wcale nie mają stu lat. Na sprzedaż przeznaczane są z reguły dwumiesięczne okazy. Najczęściej są to kacze lub kurze jaja ugotowane na twardo, zakonserwowane za pomocą specjalnej zalewy złożonej m.in. z gliny, popiołu, wapna. W takiej miksturze jajko przechowuje się do momentu, aż żółtko zmieni swój kolor na ciemnozielony lub szary, a białko stanie się ciemnobrązową, przezroczystą galaretą. W tradycyjnej, chińskiej kuchni stuletnie jaja - nazywane oryginalnie pi dan - podawane są na przystawkę, najczęściej z sosem sojowym, octem winnym czy imbirem. Dla chętnych skosztowania tego smakołyku, mamy dobrą informację- stuletnie jajo można znaleźć również w Polsce, w niektórych chińskich restauracjach.
Tekst: KŻ/ESE/