Te produkty jesz zbyt rzadko
Nie takie popularne
To, że jemy za mało ryb, warzyw i owoców nie jest tajemnicą. Wiemy, że do diety powinniśmy włączyć więcej np. jabłek czy marchewki. A może lepiej sięgnąć po nieco mniej popularne produkty? Prezentujemy te, które są zdrowe, ale rzadko je wybieramy.
To, że jemy za mało ryb, warzyw i owoców nie jest tajemnicą. Wiemy, że do diety powinniśmy włączyć więcej np. jabłek czy marchewki. A może lepiej sięgnąć po nieco mniej popularne produkty? Prezentujemy te, które są zdrowe, ale rzadko je wybieramy.
Jarmuż
Przyzwyczailiśmy się już do nawoływań dietetyków, by jeść jak najwięcej zielonych warzyw, w tym brokułów i szpinaku. Ale jarmuż? W Polsce to mało popularna roślina. A szkoda, bo nie tylko zawiera mnóstwo witamin, ale też świetnie nadaje się do uprawy w naszym klimacie. Jest odporna na mróz, a zbiory przypadają na późną jesień i zimę, kiedy o świeże warzywa coraz trudniej. Jarmuż jest doskonałym źródłem beta-karotenu, luteiny, zeaksantyny, wapnia, żelaza i fosforu. Warto dodać, że wśród warzyw pod względem zawartości witaminy C przewyższa go jedynie natka pietruszki i papryka. Wyjątkowo cenną substancją jest sulforafan, który odpowiedzialny jest za antybakteryjne i antyrakowe właściwości warzywa.