Te produkty jesz zbyt rzadko

To, że jemy za mało ryb, warzyw i owoców nie jest tajemnicą. Wiemy, że do diety powinniśmy włączyć więcej np. jabłek czy marchewki. A może lepiej sięgnąć po nieco mniej popularne produkty? Prezentujemy te, które są zdrowe, ale rzadko je wybieramy.

Obraz

/ 7Nie takie popularne

Obraz
© archiwum

To, że jemy za mało ryb, warzyw i owoców nie jest tajemnicą. Wiemy, że do diety powinniśmy włączyć więcej np. jabłek czy marchewki. A może lepiej sięgnąć po nieco mniej popularne produkty? Prezentujemy te, które są zdrowe, ale rzadko je wybieramy.

Przyzwyczailiśmy się już do nawoływań dietetyków, by jeść jak najwięcej zielonych warzyw, w tym brokułów i szpinaku. Ale jarmuż? W Polsce to mało popularna roślina. A szkoda, bo nie tylko zawiera mnóstwo witamin, ale też świetnie nadaje się do uprawy w naszym klimacie. Jest odporna na mróz, a zbiory przypadają na późną jesień i zimę, kiedy o świeże warzywa coraz trudniej. Jarmuż jest doskonałym źródłem beta-karotenu, luteiny, zeaksantyny, wapnia, żelaza i fosforu. Warto dodać, że wśród warzyw pod względem zawartości witaminy C przewyższa go jedynie natka pietruszki i papryka. Wyjątkowo cenną substancją jest sulforafan, który odpowiedzialny jest za antybakteryjne i antyrakowe właściwości warzywa.

/ 7Kiwi

Obraz
© archiwum

Niskokaloryczne kiwi to witamina C w koncentracie. Jeden mały owoc zaspokaja około 115 proc. dziennego zapotrzebowania na tą witaminę. Dobrze znosi transport i traci tylko 10 proc. tych właściwości po półrocznym leżakowaniu! Ponadto zawiera wit. z grupy B, a także A, E, K oraz potas, cynk, wapń, żelazo, magnez i kwas foliowy. Norwescy naukowcy zalecają kiwi jako lek na podwyższone ciśnienie. Podobno wystarczy jeść 3 owoce dziennie przez dwa miesiące, by zauważyć poprawę. Posiadają też silne działanie przeciwzakrzepowe, usuwają z organizmu toksyny oraz wymiatają wolne rodniki. Dobrze sprawdzają się jako element różnych diet odchudzających - 100 g to zaledwie 60 kcal.

/ 7Buraki

Obraz
© archiwum

Są dobre pod każdą postacią - na ciepło do obiadu, w surówce czy jako sok. Dzięki zawartości betaniny pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby oraz pracy woreczka żółciowego. Są także zalecane przy otyłości, zaparciach, chorobach nerek, ale też w czasie grypy i przeziębień. Przede wszystkim jednak świetnie oczyszczają krew. Są zasadotwórcze, więc powinni je jeść ci, którzy uwielbiają mięsa, ciasta i pieczywo. To umożliwi osiągnięcie równowagi kwasowo - zasadowej. Oprócz witaminy C, B1 zawiera wiele cennych minerałów - jest w nim dużo potasu, sodu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza i cynku. Oprócz tego rubid i cez, metale o działaniu antynowotworowym.

/ 7Żurawina

Obraz
© archiwum

To nie tylko bardzo smaczny dodatek do mięs, ale też doskonały sposób na radzenie sobie z problemami układu moczowego. Wprawdzie żurawina nie wyleczy już powstałej infekcji, ale chroni przed wystąpieniem kolejnej. Pomoże też oczyścić układ moczowy z bakterii. Hamuje też powstawanie kamieni nerkowych. Przyspiesza przemianę materii, obniża poziom złego cholesterolu, redukuje powstawanie płytki nazębnej, a przez to zapobiega próchnicy. Żurawina zawiera też flawonoidy, występujące m.in. w czerwonym winie składniki dobroczynnie wpływające na serce i naczynia krwionośne.

/ 7Granat

Obraz
© archiwum

Po ten niezwykły owoc sięga naprawdę niewielu. Można to wytłumaczyć mało wygodnym sposobem konsumpcji. Ale gdy z granatu wyciśniemy sok - ta wymówka odpada. Regularnie zjadany (lub wypijany) granat przeciwdziała u panów impotencji, a także chroni przed rakiem prostaty. Sok polecany jest także w trakcie terapii raka prostaty, jako składnik wspomagający. Picie soku z granatów przyczynia się też do zrzucania zbędnych kilogramów, ale przede wszystkim chroni przed chorobami serca. Naukowcy dowiedli, że sok podawany osobom cierpiącym na choroby wieńcowe i niedokrwienne serca poprawia ich stan. Utrzymują też, że regularne picie soku może uchronić osoby zdrowe przed wystąpieniem choroby w przyszłości. Granat zawiera punikalaginę, która jest bardzo silnym antyoksydantem i pozwala zwalczać zapalenie stawów.

/ 7Kokos

Obraz
© archiwum

Wszyscy wiemy, że orzechy są bardzo zdrowe. Problem jednak w tym, że są dość kaloryczne, a do tego sami je "psujemy" różnymi dodatkami np. solą czy karmelem. Zdaniem Jonny'ego Bowdena, amerykańskiego dietetyka zawarte w kokosie tzw. tłuszcze MCT (rodzaj nasyconych kwasów tłuszczowych, ale lepiej trawionych przez organizm niż te, występujące np. w mięsie) są wyjątkowo zdrowe. Organizm nie magazynuje ich, tylko wykorzystuje jako źródło energii. Kokosy zawierają też kwas tłuszczowy (laurynowy), który pomaga organizmowi pozbyć się patogenów.

/ 7Kiełki

Obraz
© archiwum

Choć wyglądają niepozornie, a i smak mają mało wyrazisty, warto pomyśleć nad smacznym sposobem, włączenia kiełków do naszej diety. Są małokaloryczne, możemy więc jeść je w dowolnych ilościach, dostarczając organizmowi wiele cennych składników: wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas i cynk. Dzięki dużej zawartości błonnika kiełki poprawiają też pracę układu trawiennego. Substancje zawarte w tych małych roślinkach chronią też organizm przed wpływem wolnych rodników - a więc nie tylko spowalniają procesy starzenia, ale też chronią przez miażdżycą, udarem czy artretyzmem. Kiełki soczewicy są też bogate w witaminę C. Z kolei lucerny zawierają hormony roślinny fitoestrogeny - polecane szczególnie w okresie menopauzy.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości