Trwa ładowanie...

Te kotlety to hit na obiad. Zrób mielone po szwedzku i zaskocz rodzinę

Kuchnia skandynawska nie jest zbyt popularna nad Wisłą. Kojarzy nam się głównie z mięsnymi pulpecikami z Ikei, duńskimi rybnymi kanapkami i bułeczkami cynamonowymi. Warto jednak od czasu do czasu sięgnąć po kulinarne inspiracje ze Skandynawii. Tym razem na obiad polecamy szwedzkie kotlety mielone. Ich sekret tkwi w pysznych dodatkach. Zobaczcie, jak je przygotować.

Genialny przepis na kotlety mieloneGenialny przepis na kotlety mieloneŹródło: 123RF
d2y13dw
d2y13dw

Czym charakteryzuje się kuchnia szwedzka?

Podstawą szwedzkiej kuchni są różnego rodzaju ryby. Szwedzka tradycja jedzenia ryb ma oczywiście związek z położeniem kraju nad Bałtykiem oraz dużą liczbą czystych jezior. Grzechem byłoby nie wykorzystać tych dóbr.

Będąc w Szwecji, nie zapominajmy o ziemniakach. One również często goszczą na stołach. Do ciekawych dań należy janssonsfrestelse. To zapiekane w mleku lub śmietanie ziemniaki, cebula oraz anchois.

Dość oryginalne w smaku wydają się także szwedzkie zupy. Warto spróbować gotowanej na białym winie sztokholmskiej zupy rybnej z ziemniakami, zupy piwnej – z jasnym i ciemnym piwem, żółtkiem, skórką pomarańczy oraz z żółtą fasolą, czy zupy z dzikich róż podawanej na słodko. Nie zapominajmy również o daniach mięsnych. Poza słynnymi klopsikami köttbullar, serwowanymi w IKEI, popularne są także kotlety.

Surströmming - sfermentowane szwedzkie śledzie

Kotlety mielone po szwedzku zawdzięczają swój smak wyjątkowym dodatkom. Do mięsnej masy dodajemy bowiem ugotowane ziemniaki, tarte buraczki i ogórki konserwowe. Dzięki temu kotlety zyskują piękny kolor, są też bardzo soczyste i aromatyczne.

d2y13dw

Kotlety mielone po szwedzku - przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • cebula
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki tartych buraków konserwowych (można ew. zastąpić gotowanymi)
  • 1-2 ogórki konserwowe
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Przygotowanie:

  1. Cebulę i ogórki konserwowe drobno posiekaj. Ziemniaki rozgnieć widelcem.
  2. W dużej misce wymieszaj mięso, ziemniaki, cebule, ogórki i buraczki. Dodaj jajko, dopraw solą i pieprzem. Możesz też dodać kilka kaparów.
  3. Z mięsnej masy formuj kotlety.
  4. Smaż je na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
  5. Szwedzkie kotlety najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami z koperkiem i sałatką z kiszonych ogórków.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2y13dw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2y13dw
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj