Szwedzki tort kanapkowy. Sprawdzi się nie tylko na imprezie

Pierwsze skojarzenie z kuchnią skandynawską? Kanapki. Tort kanapkowy, czyli smörgåstårta, to tradycyjna szwedzka przekąska. Przypomina warstwowe ciasto, przełożone kremem, tyle, że jest zrobiona z razowego chleba i białego sera. Do tego ulubione dodatki - warzywa, oliwki, wędliny, kawałki ryby, krewetki.

Szwedzki tort kanapkowy
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Danie jest popularne również w Finlandii oraz Estonii. Je się je na zimno i kroi tak jak tort. Efektownie prezentuje się na stole i może z powodzeniem zastąpić tradycyjne kanapki. Nie istnieje jeden podstawowy przepis na tort kanapkowy. Możemy użyć zarówno razowego chleba, jak i pieczywa tostowego.

Warstwy przekładamy twarożkiem, serkiem mascarpone a nawet pastą jajeczną, hummusem, śmietaną czy majonezem. Dodatki również wybieramy wedle upodobania. Rzodkiewka, ogórki, pomidory, wędzone ryby, plastry salami, boczku, szynki, krewetki. Co kto lubi. Zwieńczeniem są zioła - koperek, szczypiorek.

Tort dekorujemy, schładzamy i podajemy na stół. Proste, prawda?

Składniki:

  • 1 średni bochenek żytniego chleba
  • 400 g kremowego białego sera
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • sok z ½ cytryny
  • 2 ogórki (1 do dekoracji)
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 10 drobno pokrojonych rzodkiewek
  • 400 g wędzonego łososia
  • sól, pieprz
  • sałata do dekoracji

Przygotowanie: odkrój skórkę z chleba, następnie przekrój bochenek na 4 blaty (tak jak biszkopt). Twarożek wymieszaj ze śmietaną i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Ogórka obierz i pokrój w plasterki. Posmaruj serem pierwszy blat chleba. Posyp szczypiorkiem. Na wierzchu ułóż plasterki łososia, ogórka i rzodkiewki. Przykryj kolejnym blatem. Powtórz z pozostałymi warstwami. Przykryj boki i górę „tortu” pozostałym twarożkiem. Udekoruj sałatą, szczypiorkiem, plasterkami ogórka i kawałkami łososia. Przed podaniem schłódź w lodówce. Możesz przykryć tort i przechowywać go w lodówce do 24 godzin.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja