Szwedzki tort kanapkowy. Sprawdzi się nie tylko na imprezie
Pierwsze skojarzenie z kuchnią skandynawską? Kanapki. Tort kanapkowy, czyli smörgåstårta, to tradycyjna szwedzka przekąska. Przypomina warstwowe ciasto, przełożone kremem, tyle, że jest zrobiona z razowego chleba i białego sera. Do tego ulubione dodatki - warzywa, oliwki, wędliny, kawałki ryby, krewetki.
Danie jest popularne również w Finlandii oraz Estonii. Je się je na zimno i kroi tak jak tort. Efektownie prezentuje się na stole i może z powodzeniem zastąpić tradycyjne kanapki. Nie istnieje jeden podstawowy przepis na tort kanapkowy. Możemy użyć zarówno razowego chleba, jak i pieczywa tostowego.
Warstwy przekładamy twarożkiem, serkiem mascarpone a nawet pastą jajeczną, hummusem, śmietaną czy majonezem. Dodatki również wybieramy wedle upodobania. Rzodkiewka, ogórki, pomidory, wędzone ryby, plastry salami, boczku, szynki, krewetki. Co kto lubi. Zwieńczeniem są zioła - koperek, szczypiorek.
Tort dekorujemy, schładzamy i podajemy na stół. Proste, prawda?
Składniki:
- 1 średni bochenek żytniego chleba
- 400 g kremowego białego sera
- 100 g kwaśnej śmietany
- sok z ½ cytryny
- 2 ogórki (1 do dekoracji)
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 10 drobno pokrojonych rzodkiewek
- 400 g wędzonego łososia
- sól, pieprz
- sałata do dekoracji
Przygotowanie: odkrój skórkę z chleba, następnie przekrój bochenek na 4 blaty (tak jak biszkopt). Twarożek wymieszaj ze śmietaną i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Ogórka obierz i pokrój w plasterki. Posmaruj serem pierwszy blat chleba. Posyp szczypiorkiem. Na wierzchu ułóż plasterki łososia, ogórka i rzodkiewki. Przykryj kolejnym blatem. Powtórz z pozostałymi warstwami. Przykryj boki i górę „tortu” pozostałym twarożkiem. Udekoruj sałatą, szczypiorkiem, plasterkami ogórka i kawałkami łososia. Przed podaniem schłódź w lodówce. Możesz przykryć tort i przechowywać go w lodówce do 24 godzin.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl