Szwedzki tort kanapkowy. Sprawdzi się nie tylko na imprezie

Pierwsze skojarzenie z kuchnią skandynawską? Kanapki. Tort kanapkowy, czyli smörgåstårta, to tradycyjna szwedzka przekąska. Przypomina warstwowe ciasto, przełożone kremem, tyle, że jest zrobiona z razowego chleba i białego sera. Do tego ulubione dodatki - warzywa, oliwki, wędliny, kawałki ryby, krewetki.

Szwedzki tort kanapkowy
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Danie jest popularne również w Finlandii oraz Estonii. Je się je na zimno i kroi tak jak tort. Efektownie prezentuje się na stole i może z powodzeniem zastąpić tradycyjne kanapki. Nie istnieje jeden podstawowy przepis na tort kanapkowy. Możemy użyć zarówno razowego chleba, jak i pieczywa tostowego.

Warstwy przekładamy twarożkiem, serkiem mascarpone a nawet pastą jajeczną, hummusem, śmietaną czy majonezem. Dodatki również wybieramy wedle upodobania. Rzodkiewka, ogórki, pomidory, wędzone ryby, plastry salami, boczku, szynki, krewetki. Co kto lubi. Zwieńczeniem są zioła - koperek, szczypiorek.

Tort dekorujemy, schładzamy i podajemy na stół. Proste, prawda?

Składniki:

  • 1 średni bochenek żytniego chleba
  • 400 g kremowego białego sera
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • sok z ½ cytryny
  • 2 ogórki (1 do dekoracji)
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 10 drobno pokrojonych rzodkiewek
  • 400 g wędzonego łososia
  • sól, pieprz
  • sałata do dekoracji

Przygotowanie: odkrój skórkę z chleba, następnie przekrój bochenek na 4 blaty (tak jak biszkopt). Twarożek wymieszaj ze śmietaną i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Ogórka obierz i pokrój w plasterki. Posmaruj serem pierwszy blat chleba. Posyp szczypiorkiem. Na wierzchu ułóż plasterki łososia, ogórka i rzodkiewki. Przykryj kolejnym blatem. Powtórz z pozostałymi warstwami. Przykryj boki i górę „tortu” pozostałym twarożkiem. Udekoruj sałatą, szczypiorkiem, plasterkami ogórka i kawałkami łososia. Przed podaniem schłódź w lodówce. Możesz przykryć tort i przechowywać go w lodówce do 24 godzin.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne