Szwedzki tort kanapkowy. Sprawdzi się nie tylko na imprezie

Pierwsze skojarzenie z kuchnią skandynawską? Kanapki. Tort kanapkowy, czyli smörgåstårta, to tradycyjna szwedzka przekąska. Przypomina warstwowe ciasto, przełożone kremem, tyle, że jest zrobiona z razowego chleba i białego sera. Do tego ulubione dodatki - warzywa, oliwki, wędliny, kawałki ryby, krewetki.

Szwedzki tort kanapkowy
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Danie jest popularne również w Finlandii oraz Estonii. Je się je na zimno i kroi tak jak tort. Efektownie prezentuje się na stole i może z powodzeniem zastąpić tradycyjne kanapki. Nie istnieje jeden podstawowy przepis na tort kanapkowy. Możemy użyć zarówno razowego chleba, jak i pieczywa tostowego.

Warstwy przekładamy twarożkiem, serkiem mascarpone a nawet pastą jajeczną, hummusem, śmietaną czy majonezem. Dodatki również wybieramy wedle upodobania. Rzodkiewka, ogórki, pomidory, wędzone ryby, plastry salami, boczku, szynki, krewetki. Co kto lubi. Zwieńczeniem są zioła - koperek, szczypiorek.

Tort dekorujemy, schładzamy i podajemy na stół. Proste, prawda?

Składniki:

  • 1 średni bochenek żytniego chleba
  • 400 g kremowego białego sera
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • sok z ½ cytryny
  • 2 ogórki (1 do dekoracji)
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 10 drobno pokrojonych rzodkiewek
  • 400 g wędzonego łososia
  • sól, pieprz
  • sałata do dekoracji

Przygotowanie: odkrój skórkę z chleba, następnie przekrój bochenek na 4 blaty (tak jak biszkopt). Twarożek wymieszaj ze śmietaną i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Ogórka obierz i pokrój w plasterki. Posmaruj serem pierwszy blat chleba. Posyp szczypiorkiem. Na wierzchu ułóż plasterki łososia, ogórka i rzodkiewki. Przykryj kolejnym blatem. Powtórz z pozostałymi warstwami. Przykryj boki i górę „tortu” pozostałym twarożkiem. Udekoruj sałatą, szczypiorkiem, plasterkami ogórka i kawałkami łososia. Przed podaniem schłódź w lodówce. Możesz przykryć tort i przechowywać go w lodówce do 24 godzin.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm