Tarta twarogowa z marchewką

Obraz

Składniki

  • 200 g mąki
  • 160 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 pełna łyżka kwaśnej śmietany
  • tłuszcz do formy (wykorzystane masło klarowane)
  • sól do smaku
  • Nadzienie:
  • 200 g twarogu
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietany kwaśnej
  • 100 ml śmietany słodkiej (18 lub 30 proc.)
  • 400 g marchewki
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Robimy ciasto:

Przepis

Masło kroimy w kostkę i mieszamy w misce z mąką oraz solą za pomocą miksera. Kiedy powstaną okruchy, dodajemy jajko i śmietanę. Miksujemy, aż ciasto zacznie się zbijać w jedną całość. Wyjmujemy ciasto z miksera i zagniatamy w kulę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut (jeśli włożymy je na dłużej, to ciasto będzie twarde i ciężko je będzie rozwałkować).

Przepis

W tym czasie wrzucamy zmrożoną marchewkę do osolonej, wrzącej wody i gotujemy ok. 3 minuty. Osączamy dobrze na sicie.

Przepis

Robimy nadzienie:

Przepis

Twaróg mielimy tak, aby nie było grudek. Mieszamy za pomocą miksera ze śmietanami i jajkami na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przepis

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy cienko na wysypanej mąką stolnicy, a następnie przekładamy (na wałku) do natłuszczonej tortownicy i wyklejamy razem z brzegiem. Spód nakłuwamy widelcem i wykładamy wymieszaną z marchewką masę twarogową.

Przepis

Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wierzch tortownicy przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze 20 minut.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥