Tarta twarogowa z marchewką
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 200 g mąki
- 160 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 pełna łyżka kwaśnej śmietany
- tłuszcz do formy (wykorzystane masło klarowane)
- sól do smaku
- Nadzienie:
- 200 g twarogu
- 4 jajka
- 100 ml śmietany kwaśnej
- 100 ml śmietany słodkiej (18 lub 30 proc.)
- 400 g marchewki
- sól i pieprz do smaku
Robimy ciasto:
Masło kroimy w kostkę i mieszamy w misce z mąką oraz solą za pomocą miksera. Kiedy powstaną okruchy, dodajemy jajko i śmietanę. Miksujemy, aż ciasto zacznie się zbijać w jedną całość. Wyjmujemy ciasto z miksera i zagniatamy w kulę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut (jeśli włożymy je na dłużej, to ciasto będzie twarde i ciężko je będzie rozwałkować).
W tym czasie wrzucamy zmrożoną marchewkę do osolonej, wrzącej wody i gotujemy ok. 3 minuty. Osączamy dobrze na sicie.
Robimy nadzienie:
Twaróg mielimy tak, aby nie było grudek. Mieszamy za pomocą miksera ze śmietanami i jajkami na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy cienko na wysypanej mąką stolnicy, a następnie przekładamy (na wałku) do natłuszczonej tortownicy i wyklejamy razem z brzegiem. Spód nakłuwamy widelcem i wykładamy wymieszaną z marchewką masę twarogową.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wierzch tortownicy przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze 20 minut.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze