Trwa ładowanie...
d4l23o5
19-01-2015 23:31

Tarta serowo- gryczana

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d4l23o5
Składniki
  • Składniki na ciasto:
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 50 g otrąb z mąki orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g masła
  • 5-6 łyżek bardzo zimnego mleka lub wody
  • Składniki na farsz
  • 500 g chudego twarogu
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 2 jajka
  • kilka gałązek szałwii
  • 1 gałązka mięty
  • 1 cm papryczki chili
  • 1 cm papryczki jalapeno
  • 2 ząbki czosnku
  • kilkanaście główek brukselki
  • 2-3 łyżki pestek dyni
  • sól do smaku
Przepis

To bardzo krucha tarta z dodatkiem zdrowych otrąb orkiszowych i kaszy gryczanej. Pozostałe składniki również dobrałam na zasadzie zdrowo i minimalistycznie. Poza tym są to dania gdzie przy farszu zawsze można pofantazjować. Ja akurat miałam nadmiar twarogu w lodówce, który połączyła z kaszą gryczaną i ziołami. Polecam :)

Jak zrobić ciasto?

- wymieszaj wszystkie suche składniki
- do suchych składników dodaj masło i posiekaj
- w trakcie ugniatania dodaj mleko
- zrób kulę z ciasta i włóż ją na przynajmniej 30 min. do lodówki
- po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na cienki placek (najlepiej między dwoma kawałkami folii) i przełóż do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy
- włóż ciasto do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 min.
- wyjmij z piekarnika, wyłóż na gorące ciasto farsz i piecz jeszcze 30 - 35 min.
- możesz podać dodatkowo z sosem jogurtowo - ziołowym

Jak zrobić farsz?

- ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie, około 15 min., odcedź
- ugotuj brukselkę w lekko osolonej wodzie odcedź
- rozdrobnij blenderem twaróg, dodaj posiekane zioła, czosnek i papryczki chili, wymieszaj
- dodaj jajka i sól wymieszaj
- dodaj do masy ugotowaną i odcedzoną kaszę gryczaną, pestki dyni, wymieszaj
- wyłóż masę na podpieczone ciasto, ułóż na wierzchu ugotowaną brukselkę i piecz jeszcze 30 - 35 min. w nagrzanym do 190 stopni piekarniku
- tartę możesz podać na gorąco i na zimno
- wybornie smakuje z sosem jogurtowo-ziołowym

Sos jogurtowo - ziołowy

- około 150 ml gęstego jogurtu
- 1 cm papryczki chili
- gałązka szałwii
- sól

Jak zrobić sos?

- posiekaj chili i szałwię, dodaj do jogurtu, wymieszaj
- dopraw solą, wymieszaj
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2015/01/tarta-serowo-gryczana-buckwheat-and.html

Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4l23o5
d4l23o5
d4l23o5
Więcej tematów
d4l23o5

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj