Tarta parmezanowa z pieczonymi pomidorami i papryką

Obraz

Składniki

  • Spód
  • 250 g mąki
  • 50 g startego parmezanu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 200 g zimnego masła
  • 2-3 łyżki lodowatej wody
  • nadzienie
  • 3 kopiaste łyżki sera ricotta
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 6 upieczonych pomidorów
  • 2 upieczone papryki
  • 1 łyżeczka bazyliowego pesto
  • 1 łyżeczka oliwy

Przepis

Mąkę wysyp na blat, dodaj parmezan, sól i dobrze wymieszaj. Masło pokrój w kostkę i wrzuć do mąki. Posiekaj nożem, aż kawałki masła będą miały wielkość ziaren groszku. Dodaj lodowatą wodę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj w kulę, spłaszcz do postaci dysku. Owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki przynajmniej na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj cienko i wyłóż nim formę do tarty. Odetnij brzegi, spód ponakłuwaj widelcem. Wstaw do zamrażarki na 20 minut.

Przepis

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Piecz spód tarty około 15 minut, aż wierzch lekko się zrumieni. Wyjmij z piekarnika i nieco przestudź. Ricottę i jajka zmieszaj w miseczce razem z oregano i solą. Pomidory i paprykę potnij na kawałki. Rozmieść je na przestudzonym cieście. Zalej przygotowanym sosem z jajek i ricotty. Wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut, aż wierzch tarty się zetnie i zrumieni. Po wyjęciu polej tartę pesto zmieszanym z oliwą. Podawaj na ciepło. Tarta smakuje równie znakomicie w temperaturze pokojowej.

Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki