Tarka nie tylko do sera. Zastosowanie kuchennego gadżetu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Sprawdzone rady

Obraz
© 123RF

Większość z nas używa kuchennej tarki jedynie do tarcia sera czy ziemniaków na placki. Jednak ten gadżet ma om wiele szersze zastosowanie. Zobacz, jak wykorzystać czterostronną tarkę.

/ 5Największe otwory

Obraz
© 123RF

Największe otwory są idealne do ścierania żółtego sera – zarówno twardego, jak i miękkiego. Aby ułatwić sobie pracę, warto wcześniej schłodzić ser w zamrażalniku. Ta strona urządzenia sprawdzi się także do ścierania jabłek i marchwi do ciast czy surówek oraz innych warzyw – ziemniaków, cukinii, selera. Warto wcześniej spryskać tarkę olejem. Możemy jej użyć do ścierania masła czy cebuli.

/ 5Mniejsze otwory do rozdrabniania

Obraz
© 123RF

Ta strona tarki jest idealna, kiedy potrzebujemy drobnych wiórków. Użyjmy jej do ścierania parmezanu, którego użyjemy do posypania do makaronu czy pizzy. Na drobnych oczkach ścieramy też czerstwe pieczywo, jeśli chcemy otrzymać tartą bułkę. Użyj tej strony wtedy, gdy chcesz zetrzeć czekoladę do deserów.

/ 5Ostro zakończone oczka

Obraz
© 123RF

Ta strona tarki jest najczęściej do używania gałki muszkatołowej, imbiru, czosnku i skórki owoców cytrusowych. Oczka są bardzo ostro zakończone, dlatego uważaj, by nie pokaleczyć sobie dłoni.

/ 5Długie ostrza

Obraz
© 123RF

To najrzadziej używana część tarki do warzyw. Oczywiście nie poszatkujemy na niej kapusty, ziemniaków czy marchewki, ale sprawdzi się do pokrojenia na cienkie plasterki miękkich warzyw takich jak młoda cukinia lub ogórki.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców