Tarka nie tylko do sera. Zastosowanie kuchennego gadżetu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Sprawdzone rady

Obraz
© 123RF

Większość z nas używa kuchennej tarki jedynie do tarcia sera czy ziemniaków na placki. Jednak ten gadżet ma om wiele szersze zastosowanie. Zobacz, jak wykorzystać czterostronną tarkę.

/ 5Największe otwory

Obraz
© 123RF

Największe otwory są idealne do ścierania żółtego sera – zarówno twardego, jak i miękkiego. Aby ułatwić sobie pracę, warto wcześniej schłodzić ser w zamrażalniku. Ta strona urządzenia sprawdzi się także do ścierania jabłek i marchwi do ciast czy surówek oraz innych warzyw – ziemniaków, cukinii, selera. Warto wcześniej spryskać tarkę olejem. Możemy jej użyć do ścierania masła czy cebuli.

/ 5Mniejsze otwory do rozdrabniania

Obraz
© 123RF

Ta strona tarki jest idealna, kiedy potrzebujemy drobnych wiórków. Użyjmy jej do ścierania parmezanu, którego użyjemy do posypania do makaronu czy pizzy. Na drobnych oczkach ścieramy też czerstwe pieczywo, jeśli chcemy otrzymać tartą bułkę. Użyj tej strony wtedy, gdy chcesz zetrzeć czekoladę do deserów.

/ 5Ostro zakończone oczka

Obraz
© 123RF

Ta strona tarki jest najczęściej do używania gałki muszkatołowej, imbiru, czosnku i skórki owoców cytrusowych. Oczka są bardzo ostro zakończone, dlatego uważaj, by nie pokaleczyć sobie dłoni.

/ 5Długie ostrza

Obraz
© 123RF

To najrzadziej używana część tarki do warzyw. Oczywiście nie poszatkujemy na niej kapusty, ziemniaków czy marchewki, ale sprawdzi się do pokrojenia na cienkie plasterki miękkich warzyw takich jak młoda cukinia lub ogórki.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia