WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Tarka nie tylko do sera. Zastosowanie kuchennego gadżetu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Sprawdzone rady

Obraz
© 123RF

Większość z nas używa kuchennej tarki jedynie do tarcia sera czy ziemniaków na placki. Jednak ten gadżet ma om wiele szersze zastosowanie. Zobacz, jak wykorzystać czterostronną tarkę.

/ 5Największe otwory

Obraz
© 123RF

Największe otwory są idealne do ścierania żółtego sera – zarówno twardego, jak i miękkiego. Aby ułatwić sobie pracę, warto wcześniej schłodzić ser w zamrażalniku. Ta strona urządzenia sprawdzi się także do ścierania jabłek i marchwi do ciast czy surówek oraz innych warzyw – ziemniaków, cukinii, selera. Warto wcześniej spryskać tarkę olejem. Możemy jej użyć do ścierania masła czy cebuli.

/ 5Mniejsze otwory do rozdrabniania

Obraz
© 123RF

Ta strona tarki jest idealna, kiedy potrzebujemy drobnych wiórków. Użyjmy jej do ścierania parmezanu, którego użyjemy do posypania do makaronu czy pizzy. Na drobnych oczkach ścieramy też czerstwe pieczywo, jeśli chcemy otrzymać tartą bułkę. Użyj tej strony wtedy, gdy chcesz zetrzeć czekoladę do deserów.

/ 5Ostro zakończone oczka

Obraz
© 123RF

Ta strona tarki jest najczęściej do używania gałki muszkatołowej, imbiru, czosnku i skórki owoców cytrusowych. Oczka są bardzo ostro zakończone, dlatego uważaj, by nie pokaleczyć sobie dłoni.

/ 5Długie ostrza

Obraz
© 123RF

To najrzadziej używana część tarki do warzyw. Oczywiście nie poszatkujemy na niej kapusty, ziemniaków czy marchewki, ale sprawdzi się do pokrojenia na cienkie plasterki miękkich warzyw takich jak młoda cukinia lub ogórki.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru