Tarka nie tylko do sera. Zastosowanie kuchennego gadżetu
Sprawdzone rady
Większość z nas używa kuchennej tarki jedynie do tarcia sera czy ziemniaków na placki. Jednak ten gadżet ma om wiele szersze zastosowanie. Zobacz, jak wykorzystać czterostronną tarkę.
Największe otwory
Największe otwory są idealne do ścierania żółtego sera – zarówno twardego, jak i miękkiego. Aby ułatwić sobie pracę, warto wcześniej schłodzić ser w zamrażalniku. Ta strona urządzenia sprawdzi się także do ścierania jabłek i marchwi do ciast czy surówek oraz innych warzyw – ziemniaków, cukinii, selera. Warto wcześniej spryskać tarkę olejem. Możemy jej użyć do ścierania masła czy cebuli.
Mniejsze otwory do rozdrabniania
Ta strona tarki jest idealna, kiedy potrzebujemy drobnych wiórków. Użyjmy jej do ścierania parmezanu, którego użyjemy do posypania do makaronu czy pizzy. Na drobnych oczkach ścieramy też czerstwe pieczywo, jeśli chcemy otrzymać tartą bułkę. Użyj tej strony wtedy, gdy chcesz zetrzeć czekoladę do deserów.
Ostro zakończone oczka
Ta strona tarki jest najczęściej do używania gałki muszkatołowej, imbiru, czosnku i skórki owoców cytrusowych. Oczka są bardzo ostro zakończone, dlatego uważaj, by nie pokaleczyć sobie dłoni.
Długie ostrza
To najrzadziej używana część tarki do warzyw. Oczywiście nie poszatkujemy na niej kapusty, ziemniaków czy marchewki, ale sprawdzi się do pokrojenia na cienkie plasterki miękkich warzyw takich jak młoda cukinia lub ogórki.