Takiego zastosowania soli jeszcze nie znałeś

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 7Nie tylko do gotowania

Obraz
© 123RF.COM

Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez soli. Mimo że lekarze i dietetycy ostrzegają, że to "biała śmierć", nie potrafimy z niej całkowicie zrezygnować. Jednak sól sprawdzi się nie tylko w roli przyprawy. Jej zastosowanie jest o wiele szersze. Zobaczcie, do czego jeszcze można wykorzystać sól w kuchni.

Szczypta soli może uratować niesmaczną kawę. Jeśli dzbanek z napojem zbyt długo się nagrzewał lub po prostu zaparzyłeś zbyt mocną kawę, której nie da się wypić, bo jest gorzka, dodaj odrobinę soli. Smak się poprawi, a napar nie wyląduje w zlewie.

/ 7Zapobiega ciemnieniu owoców

Obraz
© Fotolia

Sól ochroni jabłka, gruszki i inne owoce przed ciemnieniem. Przekrojone lub obrane owoce oprósz delikatnie solą. W tym celu możesz wykorzystać też sok z cytryny. Odrobina soli uratuje równiez przekrojoną cebulę przed wysychaniem i utratą aromatu.

/ 7Na przypalenia

Obraz
© Fotolia

Jeśli w trakcie pieczenia mięsa czy zapiekanki sos wyciekł na blachę w piekarniku, posyp to miejsce solą. Dzięki temu unikniesz przypalenia, a potem łatwiej je umyjesz.

/ 7Obieranie orzechów

Obraz
© Shutterstock.com

Obieranie orzechów może okazać się niełatwym zadaniem. Wystarczy jednak, że namoczysz na kilka godzin w osolonej wodzie. Po tym czasie z łatwością usuniesz z nich skórki.

/ 7Idealnie ubita piana

Obraz
© Shutterstock.com

Piana z białek powinna być biała, sztywna i kremowa. Jak osiągnąć taki efekt? Przede wszystkim musimy wybrać świeże jajka. Powinny być one schłodzone, a do miski z białkami nie może się dostać nawet odrobina żółtka. Jeśli dodasz jeszcze odrobinę soli, to jajka ubiją się jeszcze lepiej i szybciej.

/ 7Przedłuża świeżość sera

Obraz
© 123RF.COM

Żółty ser bardzo szybko obsycha, staje się twardy i traci aromat. Wystarczy jednak, że owiniesz go w lnianą ściereczkę, którą wcześniej wymoczysz w osolonej wodzie, a potem wstawisz do lodówki. Przechowywany w ten sposób dłużej zachowa świeżość.

/ 7Usuwa zapachy

Obraz
© Shutterstock.com

Sól od dawna jest wykorzystywana również w kosmetyce. Solny peeling doskonale wygładza skórę oraz… pomaga usunąć nieprzyjemne zapachy. Jeśli więc chcesz się pozbyć z dłoni zapachu ryb, czosnku czy cebuli, wmasuj w ręce mieszankę soli i oliwy z oliwek. A potem umyj dłonie mydłem i wsmaruj w nie krem nawilżający. Będą gładkie i pachnące.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru