Nie tylko do gotowania
Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez soli. Mimo że lekarze i dietetycy ostrzegają, że to "biała śmierć", nie potrafimy z niej całkowicie zrezygnować. Jednak sól sprawdzi się nie tylko w roli przyprawy. Jej zastosowanie jest o wiele szersze. Zobaczcie, do czego jeszcze można wykorzystać sól w kuchni.
Szczypta soli może uratować niesmaczną kawę. Jeśli dzbanek z napojem zbyt długo się nagrzewał lub po prostu zaparzyłeś zbyt mocną kawę, której nie da się wypić, bo jest gorzka, dodaj odrobinę soli. Smak się poprawi, a napar nie wyląduje w zlewie.
Zapobiega ciemnieniu owoców
Sól ochroni jabłka, gruszki i inne owoce przed ciemnieniem. Przekrojone lub obrane owoce oprósz delikatnie solą. W tym celu możesz wykorzystać też sok z cytryny. Odrobina soli uratuje równiez przekrojoną cebulę przed wysychaniem i utratą aromatu.
Na przypalenia
Jeśli w trakcie pieczenia mięsa czy zapiekanki sos wyciekł na blachę w piekarniku, posyp to miejsce solą. Dzięki temu unikniesz przypalenia, a potem łatwiej je umyjesz.
Obieranie orzechów
Obieranie orzechów może okazać się niełatwym zadaniem. Wystarczy jednak, że namoczysz na kilka godzin w osolonej wodzie. Po tym czasie z łatwością usuniesz z nich skórki.
Idealnie ubita piana
Piana z białek powinna być biała, sztywna i kremowa. Jak osiągnąć taki efekt? Przede wszystkim musimy wybrać świeże jajka. Powinny być one schłodzone, a do miski z białkami nie może się dostać nawet odrobina żółtka. Jeśli dodasz jeszcze odrobinę soli, to jajka ubiją się jeszcze lepiej i szybciej.
Przedłuża świeżość sera
Żółty ser bardzo szybko obsycha, staje się twardy i traci aromat. Wystarczy jednak, że owiniesz go w lnianą ściereczkę, którą wcześniej wymoczysz w osolonej wodzie, a potem wstawisz do lodówki. Przechowywany w ten sposób dłużej zachowa świeżość.
Usuwa zapachy
Sól od dawna jest wykorzystywana również w kosmetyce. Solny peeling doskonale wygładza skórę oraz… pomaga usunąć nieprzyjemne zapachy. Jeśli więc chcesz się pozbyć z dłoni zapachu ryb, czosnku czy cebuli, wmasuj w ręce mieszankę soli i oliwy z oliwek. A potem umyj dłonie mydłem i wsmaruj w nie krem nawilżający. Będą gładkie i pachnące.