Takiego zastosowania soli jeszcze nie znałeś

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 7Nie tylko do gotowania

Obraz
© 123RF.COM

Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez soli. Mimo że lekarze i dietetycy ostrzegają, że to "biała śmierć", nie potrafimy z niej całkowicie zrezygnować. Jednak sól sprawdzi się nie tylko w roli przyprawy. Jej zastosowanie jest o wiele szersze. Zobaczcie, do czego jeszcze można wykorzystać sól w kuchni.

Szczypta soli może uratować niesmaczną kawę. Jeśli dzbanek z napojem zbyt długo się nagrzewał lub po prostu zaparzyłeś zbyt mocną kawę, której nie da się wypić, bo jest gorzka, dodaj odrobinę soli. Smak się poprawi, a napar nie wyląduje w zlewie.

/ 7Zapobiega ciemnieniu owoców

Obraz
© Fotolia

Sól ochroni jabłka, gruszki i inne owoce przed ciemnieniem. Przekrojone lub obrane owoce oprósz delikatnie solą. W tym celu możesz wykorzystać też sok z cytryny. Odrobina soli uratuje równiez przekrojoną cebulę przed wysychaniem i utratą aromatu.

/ 7Na przypalenia

Obraz
© Fotolia

Jeśli w trakcie pieczenia mięsa czy zapiekanki sos wyciekł na blachę w piekarniku, posyp to miejsce solą. Dzięki temu unikniesz przypalenia, a potem łatwiej je umyjesz.

/ 7Obieranie orzechów

Obraz
© Shutterstock.com

Obieranie orzechów może okazać się niełatwym zadaniem. Wystarczy jednak, że namoczysz na kilka godzin w osolonej wodzie. Po tym czasie z łatwością usuniesz z nich skórki.

/ 7Idealnie ubita piana

Obraz
© Shutterstock.com

Piana z białek powinna być biała, sztywna i kremowa. Jak osiągnąć taki efekt? Przede wszystkim musimy wybrać świeże jajka. Powinny być one schłodzone, a do miski z białkami nie może się dostać nawet odrobina żółtka. Jeśli dodasz jeszcze odrobinę soli, to jajka ubiją się jeszcze lepiej i szybciej.

/ 7Przedłuża świeżość sera

Obraz
© 123RF.COM

Żółty ser bardzo szybko obsycha, staje się twardy i traci aromat. Wystarczy jednak, że owiniesz go w lnianą ściereczkę, którą wcześniej wymoczysz w osolonej wodzie, a potem wstawisz do lodówki. Przechowywany w ten sposób dłużej zachowa świeżość.

/ 7Usuwa zapachy

Obraz
© Shutterstock.com

Sól od dawna jest wykorzystywana również w kosmetyce. Solny peeling doskonale wygładza skórę oraz… pomaga usunąć nieprzyjemne zapachy. Jeśli więc chcesz się pozbyć z dłoni zapachu ryb, czosnku czy cebuli, wmasuj w ręce mieszankę soli i oliwy z oliwek. A potem umyj dłonie mydłem i wsmaruj w nie krem nawilżający. Będą gładkie i pachnące.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości