Takich faworków nie kupicie w cukierni. Jeden składnik sprawia, że są lekkie i chrupiące

Klasyczne faworki, czy jak kto woli chruściki, robi się ze spirytusem. W tym przepisie jest on zastąpiony piwem. Efekt? Tak chrupiących chruścików jeszcze nie jedliście.

Gdańsk faworki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Faworki, oponki, róże karnawałowe czy, creme de la creme zapustowych słodkości – pączki gościły zapewne w niemal każdej babcinej kuchni. Nam się trochę nie chce stać przy patelni i zmagać się z pryskającym olejem, więc często idziemy na łatwiznę i kupujemy gotowce. Ale wierzcie mi, znalezienie w cukierniach faworków, które smakowałyby tak, jak te z naszego przepisu graniczy z cudem.

Cały sekret tkwi w piwie

Nasz przepis na faworki uwzględnia sekretny składnik – piwo. To dzięki niemu faworki, mimo że przecież smażone na głębokim tłuszczu, będą lekkie, doskonale napowietrzone z mnóstwem charakterystycznych bąbli.

Faworki z piwem - przepis

Składniki:

·      5 żółtek

·      3 łyżki drobnego cukru

·      0,5 kg mąki pszennej 450

·      0,5 szklanki jasnego piwa

·      olej / smalec do smażenia

·      cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

W dużej misie utrzyj żółtka z cukrem na gładką masę. Cukier powinien zupełnie się rozpuścić. Do kogla-mogla dodaj przesianą mąkę i piwo. Całość dobrze wymieszaj. Przełóż ciasto na obsypaną mąką stolnicę i wałkuj na placek. Składaj go na mniejsze części i ponownie wałkuj. Rób tak kilkakrotnie. To ważny etap napowietrzania ciasta. Dobrze napowietrzone faworki będą lekkie i puszyste. Zamiennie zamiast wałkowania, możesz uderzać w ciasto wałkiem. Finalnie rozwałkuj ciasto na placek o grubości mniej więcej 1,5 cm. Wykrawaj z niego prostokąty. Na środku każdego prostokąta zrób pionowe nacięcie i wywiń przez nie jeden koniec ciasta.

W dużym garnku rozgrzej olej lub roztop smalec. Smaż faworki partiami do momentu zarumienienia. Nie trzymaj ich w oleju aż będą brązowe. To nie gwarantuje chrupkości. Wręcz przeciwnie, zbyt długo smażone chruścicki zaczną się przypalać i wpijać olej.

Usmażone faworki rozłóż na ręcznikach papierowych, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kiedy ostygną oprósz je obficie cukrem pudrem.

Ciekawostka

Druga szkoła robienia faworków pomija etap żmudnego wałkowania. Jednolite ciasto zawija się w folię i odstawia na ok. 45 min. Po tym czasie stanie się bardziej plastyczne i łatwiejsze w rozwałkowywaniu.

Faworki z frytkownicy

I teraz tip dla wszystkich, którzy nie podejmują się robienia faworków ze względu na bałagan podczas smażenia. Chrusty (a także domowe pączki) możecie smażyć w frytkownicy. To nie tylko wygodniejszy, ale i prostszy sposób. W urządzeniu możesz ustawić stałą temperaturę smażenia, a to bardzo istotna kwestia. Dzięki temu chrusty będą dobrze usmażone, chrupiące i nie nasiąkną olejem. Jeśli smażysz w garnku, dobrze jest sprawdzać temperaturę termometrem kucharskim. Najlepsza temperatura do smażenia faworków to 180 st.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀