Takich faworków nie kupicie w cukierni. Jeden składnik sprawia, że są lekkie i chrupiące

Klasyczne faworki, czy jak kto woli chruściki, robi się ze spirytusem. W tym przepisie jest on zastąpiony piwem. Efekt? Tak chrupiących chruścików jeszcze nie jedliście.

Gdańsk faworki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Faworki, oponki, róże karnawałowe czy, creme de la creme zapustowych słodkości – pączki gościły zapewne w niemal każdej babcinej kuchni. Nam się trochę nie chce stać przy patelni i zmagać się z pryskającym olejem, więc często idziemy na łatwiznę i kupujemy gotowce. Ale wierzcie mi, znalezienie w cukierniach faworków, które smakowałyby tak, jak te z naszego przepisu graniczy z cudem.

Cały sekret tkwi w piwie

Nasz przepis na faworki uwzględnia sekretny składnik – piwo. To dzięki niemu faworki, mimo że przecież smażone na głębokim tłuszczu, będą lekkie, doskonale napowietrzone z mnóstwem charakterystycznych bąbli.

Faworki z piwem - przepis

Składniki:

·      5 żółtek

·      3 łyżki drobnego cukru

·      0,5 kg mąki pszennej 450

·      0,5 szklanki jasnego piwa

·      olej / smalec do smażenia

·      cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

W dużej misie utrzyj żółtka z cukrem na gładką masę. Cukier powinien zupełnie się rozpuścić. Do kogla-mogla dodaj przesianą mąkę i piwo. Całość dobrze wymieszaj. Przełóż ciasto na obsypaną mąką stolnicę i wałkuj na placek. Składaj go na mniejsze części i ponownie wałkuj. Rób tak kilkakrotnie. To ważny etap napowietrzania ciasta. Dobrze napowietrzone faworki będą lekkie i puszyste. Zamiennie zamiast wałkowania, możesz uderzać w ciasto wałkiem. Finalnie rozwałkuj ciasto na placek o grubości mniej więcej 1,5 cm. Wykrawaj z niego prostokąty. Na środku każdego prostokąta zrób pionowe nacięcie i wywiń przez nie jeden koniec ciasta.

W dużym garnku rozgrzej olej lub roztop smalec. Smaż faworki partiami do momentu zarumienienia. Nie trzymaj ich w oleju aż będą brązowe. To nie gwarantuje chrupkości. Wręcz przeciwnie, zbyt długo smażone chruścicki zaczną się przypalać i wpijać olej.

Usmażone faworki rozłóż na ręcznikach papierowych, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kiedy ostygną oprósz je obficie cukrem pudrem.

Ciekawostka

Druga szkoła robienia faworków pomija etap żmudnego wałkowania. Jednolite ciasto zawija się w folię i odstawia na ok. 45 min. Po tym czasie stanie się bardziej plastyczne i łatwiejsze w rozwałkowywaniu.

Faworki z frytkownicy

I teraz tip dla wszystkich, którzy nie podejmują się robienia faworków ze względu na bałagan podczas smażenia. Chrusty (a także domowe pączki) możecie smażyć w frytkownicy. To nie tylko wygodniejszy, ale i prostszy sposób. W urządzeniu możesz ustawić stałą temperaturę smażenia, a to bardzo istotna kwestia. Dzięki temu chrusty będą dobrze usmażone, chrupiące i nie nasiąkną olejem. Jeśli smażysz w garnku, dobrze jest sprawdzać temperaturę termometrem kucharskim. Najlepsza temperatura do smażenia faworków to 180 st.

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach