WAŻNE
TERAZ

Szkocja pokonała Danię 4:2. Fatalny wynik dla Polski

Takich faworków nie kupicie w cukierni. Jeden składnik sprawia, że są lekkie i chrupiące

Klasyczne faworki, czy jak kto woli chruściki, robi się ze spirytusem. W tym przepisie jest on zastąpiony piwem. Efekt? Tak chrupiących chruścików jeszcze nie jedliście.

Gdańsk faworki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Faworki, oponki, róże karnawałowe czy, creme de la creme zapustowych słodkości – pączki gościły zapewne w niemal każdej babcinej kuchni. Nam się trochę nie chce stać przy patelni i zmagać się z pryskającym olejem, więc często idziemy na łatwiznę i kupujemy gotowce. Ale wierzcie mi, znalezienie w cukierniach faworków, które smakowałyby tak, jak te z naszego przepisu graniczy z cudem.

Cały sekret tkwi w piwie

Nasz przepis na faworki uwzględnia sekretny składnik – piwo. To dzięki niemu faworki, mimo że przecież smażone na głębokim tłuszczu, będą lekkie, doskonale napowietrzone z mnóstwem charakterystycznych bąbli.

Faworki z piwem - przepis

Składniki:

·      5 żółtek

·      3 łyżki drobnego cukru

·      0,5 kg mąki pszennej 450

·      0,5 szklanki jasnego piwa

·      olej / smalec do smażenia

·      cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

W dużej misie utrzyj żółtka z cukrem na gładką masę. Cukier powinien zupełnie się rozpuścić. Do kogla-mogla dodaj przesianą mąkę i piwo. Całość dobrze wymieszaj. Przełóż ciasto na obsypaną mąką stolnicę i wałkuj na placek. Składaj go na mniejsze części i ponownie wałkuj. Rób tak kilkakrotnie. To ważny etap napowietrzania ciasta. Dobrze napowietrzone faworki będą lekkie i puszyste. Zamiennie zamiast wałkowania, możesz uderzać w ciasto wałkiem. Finalnie rozwałkuj ciasto na placek o grubości mniej więcej 1,5 cm. Wykrawaj z niego prostokąty. Na środku każdego prostokąta zrób pionowe nacięcie i wywiń przez nie jeden koniec ciasta.

W dużym garnku rozgrzej olej lub roztop smalec. Smaż faworki partiami do momentu zarumienienia. Nie trzymaj ich w oleju aż będą brązowe. To nie gwarantuje chrupkości. Wręcz przeciwnie, zbyt długo smażone chruścicki zaczną się przypalać i wpijać olej.

Usmażone faworki rozłóż na ręcznikach papierowych, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kiedy ostygną oprósz je obficie cukrem pudrem.

Ciekawostka

Druga szkoła robienia faworków pomija etap żmudnego wałkowania. Jednolite ciasto zawija się w folię i odstawia na ok. 45 min. Po tym czasie stanie się bardziej plastyczne i łatwiejsze w rozwałkowywaniu.

Faworki z frytkownicy

I teraz tip dla wszystkich, którzy nie podejmują się robienia faworków ze względu na bałagan podczas smażenia. Chrusty (a także domowe pączki) możecie smażyć w frytkownicy. To nie tylko wygodniejszy, ale i prostszy sposób. W urządzeniu możesz ustawić stałą temperaturę smażenia, a to bardzo istotna kwestia. Dzięki temu chrusty będą dobrze usmażone, chrupiące i nie nasiąkną olejem. Jeśli smażysz w garnku, dobrze jest sprawdzać temperaturę termometrem kucharskim. Najlepsza temperatura do smażenia faworków to 180 st.

Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami