Tadżin - co to jest i jak go przygotować?

Tadżin to popularne w Maroku, gliniane naczynie do gotowania. Jego szczególny kształt sprawia, że przygotowane w nim potrawy mają niepowtarzalny smak i aromat. Tadżin nie jest być może tak popularny jak garnek rzymski, ale potrawy, które można w nim przygotować zaskakują wyrazistym, głębokim smakiem. Wynika to ze szczególnej budowy naczynia oraz przypraw charakterystycznych dla kuchni Maghrebu. Z tego powodu naprawdę warto przygotować tadżin w domu, szczególnie, jeśli zależy nam na przełamaniu kulinarnej rutyny.

TadżinTadżin to popularne w Maroku, gliniane naczynie do gotowania
Źródło zdjęć: © dinnershow.studio
Katarzyna Gileta

Klasycznym marokańskim połączeniem jest kurczak z zielonymi oliwkami i kiszoną cytryną, ale nasze propozycje wykraczają poza podręcznikowe przepisy. Zobaczcie, jak przygotować w tadżinie omlet berberyjski czy szakszukę na szpinaku!

Tadżin z bobem, groszkiem i soczewicą

Tadżin
© dinnershow.studio

Składniki:

  • cebula 1 sztuka
  • masło klarowane 150 g
  • sucha soczewica ½ szklanki
  • bób zblanszowany i obrany ½ szklanki
  • łuskany zielony groszek ¾ szklanki
  • suchy kuskus 1 szklanka
  • sól do smaku
  • zsiadłe mleko 500 ml

Przygotowanie:

  • Cebulę obieramy, kroimy w plastry i szklimy w tadżinie na 50 gramach masła klarowanego. Wrzucamy soczewicę i krótko podgrzewamy. Zalewamy ¾ szklanki wody, przykrywamy i gotujemy do miękkości. Dodajemy bób i groszek, gotujemy przez chwilę. Groszek nie powinien się rozgotować.
  • Kuskus solimy i zalewamy wrzątkiem nieco ponad powierzchnię kaszy. Mieszamy widelcem, aż ziarenka zaczną się zlepiać. W środku powinny być al dente. Dokładamy pozostałe masło, mieszamy.
  • Podajemy osobno tadżin z warzywami i kuskus w miseczce. Jedząc, mieszamy kuskus z warzywami. Popijamy zsiadłym mlekiem. 

Omlet berberyjski z pokrzywą

Omlet
© dinnershow.studio

Składniki na mieszankę przypraw ras el hanout:

  • zmielony cynamon ¼ szklanki
  • mielona słodka papryka 2 łyżki
  • świeżo zmielony pieprz 1 łyżka
  • świeżo starta gałka muszkatołowa 1½ łyżeczki
  • mielony kardamon 1½ łyżeczki
  • zmielone goździki 1½ łyżeczki

Sos:

  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • dojrzały pomidor 1 sztuka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kalafior zblanszowany w osolonej wodzie kilka różyczek
  • ser owczy typu feta 50 g
  • młode liście pokrzywy garść
  • jajko "zerówka" 2 sztuki

 Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki ras el hanout wsypujemy do miseczki i dokładnie mieszamy. W tadżinie podsmażamy pokrojoną w średnią kostkę cebulę. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i połowę ras el hanout. Krótko podgrzewamy.
  • Dokładamy pokrojonego w paski, pozbawionego nasion i skóry pomidora. Dusimy przez chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem. Różyczki kalafiora układamy promieniście w tadżinie, wsypujemy pokruszony ser i pociętą w paski pokrzywę.
  • Jajka wbijamy do miski, solimy i roztrzepujemy. Dodajemy pozostałą część ras el hanout. Wylewamy jajka na warzywa i ser. Przykrywamy „kominkiem” i stawiamy tadżin na małym ogniu. Gotujemy 15 minut.

Zielona szakszuka na szpinaku

Szakszuka
© dinnershow.studio

Składniki:

  • młode ziemniaki 3 sztuki
  • oliwa do smażenia
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • harissa 1 łyżeczka
  • papryczka chili według uznania
  • świeży szpinak 300 g
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kmin rzymski szczypta
  • prażone łuskane pestki dyni 1 łyżka
  • prażone łuskane pestki słonecznika 1 łyżka
  • jajko "zerówka" 4 sztuki
  • pita 2 sztuki

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości. Po przestudzeniu przekrawamy na pół i obsmażamy na oliwie na patelni. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, czosnek w plasterkach, harissę i posiekaną papryczkę chili. Mieszamy i smażymy.
  • Szpinak myjemy i po osuszeniu dorzucamy na patelnię. Podsmażamy chwilę, do zwiędnięcia. Delikatnie doprawiamy solą, pieprzem i kminem rzymskim. Dorzucamy pestki dyni i słonecznika. Po chwili na patelnię dokładamy jajka i smażymy na wolnym ogniu do ścięcia się białka. Podajemy z pitą.

Tadżin z migdałami i kurczakiem faszerowanym szafranowym kuskusem

Tadżin
© dinnershow.studio

Składniki:

  • szafran ¼ g
  • suchy kuskus 1 szklanka
  • sól do smaku
  • rodzynki ½ szklanki
  • obrane migdały garść
  • obrane pistacje garść
  • woda z kwiatów pomarańczy 80 ml
  • masło klarowane 100 g
  • młody kurczak 1 sztuka
  • pieprz do smaku
  • duże szalotki 5-6 sztuk
  • cynamon 1 łyżeczka
  • gęsty miód 2 łyżeczki
  • jadalne kwiaty garść

 Przygotowanie:

  • Połowę szafranu zalewamy 2 łyżkami wrzątku. Kuskus solimy, zalewamy wrzątkiem, dokładamy wymieszany z wodą szafran. Mieszamy widelcem, aż ziarenka kuskusu zaczną się zlepiać. W środku powinny być al dente. Dodajemy do niego po połowie rodzynek, migdałów, pistacji, wody z kwiatów pomarańczy i masła klarowanego. Dokładnie mieszamy.
  • Kurczaka nacieramy solą i pieprzem i faszerujemy mieszanką kuskusu, bakalii i masła. Związujemy i obsmażamy w tadżinie, na pozostałym maśle, po kilka minut z każdej strony. Gdy kurczak się przyrumieni, wyjmujemy go i odkładamy na bok.
  • W tadżinie, na tłuszczu, który pozostał w naczyniu, szklimy poszatkowane 3 szalotki. Pod koniec dodajemy pozostałe rodzynki, migdały i pistacje, resztę wody z kwiatów pomarańczy oraz ½ szklanki wody. Zagotowujemy. Kurczaka wkładamy do tadżina piersią do góry. Obsypujemy go cynamonem i pozostałym szafranem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, w razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą. Cebula ma stworzyć coś w rodzaju gęstej konfitury, a kurczak powinien być miękki i złocisty od szafranu.
  • Po 30 minutach zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe szalotki i polewamy miodem. Ponownie wstawiamy na ogień, na 8 minut. Kurczaka podajemy przekrojonego na pół, posypanego kwiatami.

Przepisy: Ewa "Malika" Szyc-Juchnowicz

Wybrane dla Ciebie
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej