Tadżin - co to jest i jak go przygotować?

Tadżin to popularne w Maroku, gliniane naczynie do gotowania. Jego szczególny kształt sprawia, że przygotowane w nim potrawy mają niepowtarzalny smak i aromat. Tadżin nie jest być może tak popularny jak garnek rzymski, ale potrawy, które można w nim przygotować zaskakują wyrazistym, głębokim smakiem. Wynika to ze szczególnej budowy naczynia oraz przypraw charakterystycznych dla kuchni Maghrebu. Z tego powodu naprawdę warto przygotować tadżin w domu, szczególnie, jeśli zależy nam na przełamaniu kulinarnej rutyny.

TadżinTadżin to popularne w Maroku, gliniane naczynie do gotowania
Źródło zdjęć: © dinnershow.studio
Katarzyna Gileta

Klasycznym marokańskim połączeniem jest kurczak z zielonymi oliwkami i kiszoną cytryną, ale nasze propozycje wykraczają poza podręcznikowe przepisy. Zobaczcie, jak przygotować w tadżinie omlet berberyjski czy szakszukę na szpinaku!

Tadżin z bobem, groszkiem i soczewicą

Tadżin
© dinnershow.studio

Składniki:

  • cebula 1 sztuka
  • masło klarowane 150 g
  • sucha soczewica ½ szklanki
  • bób zblanszowany i obrany ½ szklanki
  • łuskany zielony groszek ¾ szklanki
  • suchy kuskus 1 szklanka
  • sól do smaku
  • zsiadłe mleko 500 ml

Przygotowanie:

  • Cebulę obieramy, kroimy w plastry i szklimy w tadżinie na 50 gramach masła klarowanego. Wrzucamy soczewicę i krótko podgrzewamy. Zalewamy ¾ szklanki wody, przykrywamy i gotujemy do miękkości. Dodajemy bób i groszek, gotujemy przez chwilę. Groszek nie powinien się rozgotować.
  • Kuskus solimy i zalewamy wrzątkiem nieco ponad powierzchnię kaszy. Mieszamy widelcem, aż ziarenka zaczną się zlepiać. W środku powinny być al dente. Dokładamy pozostałe masło, mieszamy.
  • Podajemy osobno tadżin z warzywami i kuskus w miseczce. Jedząc, mieszamy kuskus z warzywami. Popijamy zsiadłym mlekiem. 

Omlet berberyjski z pokrzywą

Omlet
© dinnershow.studio

Składniki na mieszankę przypraw ras el hanout:

  • zmielony cynamon ¼ szklanki
  • mielona słodka papryka 2 łyżki
  • świeżo zmielony pieprz 1 łyżka
  • świeżo starta gałka muszkatołowa 1½ łyżeczki
  • mielony kardamon 1½ łyżeczki
  • zmielone goździki 1½ łyżeczki

Sos:

  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • dojrzały pomidor 1 sztuka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kalafior zblanszowany w osolonej wodzie kilka różyczek
  • ser owczy typu feta 50 g
  • młode liście pokrzywy garść
  • jajko "zerówka" 2 sztuki

 Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki ras el hanout wsypujemy do miseczki i dokładnie mieszamy. W tadżinie podsmażamy pokrojoną w średnią kostkę cebulę. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i połowę ras el hanout. Krótko podgrzewamy.
  • Dokładamy pokrojonego w paski, pozbawionego nasion i skóry pomidora. Dusimy przez chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem. Różyczki kalafiora układamy promieniście w tadżinie, wsypujemy pokruszony ser i pociętą w paski pokrzywę.
  • Jajka wbijamy do miski, solimy i roztrzepujemy. Dodajemy pozostałą część ras el hanout. Wylewamy jajka na warzywa i ser. Przykrywamy „kominkiem” i stawiamy tadżin na małym ogniu. Gotujemy 15 minut.

Zielona szakszuka na szpinaku

Szakszuka
© dinnershow.studio

Składniki:

  • młode ziemniaki 3 sztuki
  • oliwa do smażenia
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • harissa 1 łyżeczka
  • papryczka chili według uznania
  • świeży szpinak 300 g
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kmin rzymski szczypta
  • prażone łuskane pestki dyni 1 łyżka
  • prażone łuskane pestki słonecznika 1 łyżka
  • jajko "zerówka" 4 sztuki
  • pita 2 sztuki

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości. Po przestudzeniu przekrawamy na pół i obsmażamy na oliwie na patelni. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, czosnek w plasterkach, harissę i posiekaną papryczkę chili. Mieszamy i smażymy.
  • Szpinak myjemy i po osuszeniu dorzucamy na patelnię. Podsmażamy chwilę, do zwiędnięcia. Delikatnie doprawiamy solą, pieprzem i kminem rzymskim. Dorzucamy pestki dyni i słonecznika. Po chwili na patelnię dokładamy jajka i smażymy na wolnym ogniu do ścięcia się białka. Podajemy z pitą.

Tadżin z migdałami i kurczakiem faszerowanym szafranowym kuskusem

Tadżin
© dinnershow.studio

Składniki:

  • szafran ¼ g
  • suchy kuskus 1 szklanka
  • sól do smaku
  • rodzynki ½ szklanki
  • obrane migdały garść
  • obrane pistacje garść
  • woda z kwiatów pomarańczy 80 ml
  • masło klarowane 100 g
  • młody kurczak 1 sztuka
  • pieprz do smaku
  • duże szalotki 5-6 sztuk
  • cynamon 1 łyżeczka
  • gęsty miód 2 łyżeczki
  • jadalne kwiaty garść

 Przygotowanie:

  • Połowę szafranu zalewamy 2 łyżkami wrzątku. Kuskus solimy, zalewamy wrzątkiem, dokładamy wymieszany z wodą szafran. Mieszamy widelcem, aż ziarenka kuskusu zaczną się zlepiać. W środku powinny być al dente. Dodajemy do niego po połowie rodzynek, migdałów, pistacji, wody z kwiatów pomarańczy i masła klarowanego. Dokładnie mieszamy.
  • Kurczaka nacieramy solą i pieprzem i faszerujemy mieszanką kuskusu, bakalii i masła. Związujemy i obsmażamy w tadżinie, na pozostałym maśle, po kilka minut z każdej strony. Gdy kurczak się przyrumieni, wyjmujemy go i odkładamy na bok.
  • W tadżinie, na tłuszczu, który pozostał w naczyniu, szklimy poszatkowane 3 szalotki. Pod koniec dodajemy pozostałe rodzynki, migdały i pistacje, resztę wody z kwiatów pomarańczy oraz ½ szklanki wody. Zagotowujemy. Kurczaka wkładamy do tadżina piersią do góry. Obsypujemy go cynamonem i pozostałym szafranem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, w razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą. Cebula ma stworzyć coś w rodzaju gęstej konfitury, a kurczak powinien być miękki i złocisty od szafranu.
  • Po 30 minutach zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe szalotki i polewamy miodem. Ponownie wstawiamy na ogień, na 8 minut. Kurczaka podajemy przekrojonego na pół, posypanego kwiatami.

Przepisy: Ewa "Malika" Szyc-Juchnowicz

Wybrane dla Ciebie

Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera