Trwa ładowanie...

Tadżin - co to jest i jak go przygotować?

Tadżin to popularne w Maroku, gliniane naczynie do gotowania. Jego szczególny kształt sprawia, że przygotowane w nim potrawy mają niepowtarzalny smak i aromat. Tadżin nie jest być może tak popularny jak garnek rzymski, ale potrawy, które można w nim przygotować zaskakują wyrazistym, głębokim smakiem. Wynika to ze szczególnej budowy naczynia oraz przypraw charakterystycznych dla kuchni Maghrebu. Z tego powodu naprawdę warto przygotować tadżin w domu, szczególnie, jeśli zależy nam na przełamaniu kulinarnej rutyny.

Tadżin to popularne w Maroku, gliniane naczynie do gotowaniaTadżin to popularne w Maroku, gliniane naczynie do gotowaniaŹródło: dinnershow.studio
d188ajy
d188ajy

Klasycznym marokańskim połączeniem jest kurczak z zielonymi oliwkami i kiszoną cytryną, ale nasze propozycje wykraczają poza podręcznikowe przepisy. Zobaczcie, jak przygotować w tadżinie omlet berberyjski czy szakszukę na szpinaku!

Tadżin z bobem, groszkiem i soczewicą

Tadżin dinnershow.studio
Źródło: dinnershow.studio

Składniki:

  • cebula 1 sztuka
  • masło klarowane 150 g
  • sucha soczewica ½ szklanki
  • bób zblanszowany i obrany ½ szklanki
  • łuskany zielony groszek ¾ szklanki
  • suchy kuskus 1 szklanka
  • sól do smaku
  • zsiadłe mleko 500 ml
d188ajy

Przygotowanie:

  • Cebulę obieramy, kroimy w plastry i szklimy w tadżinie na 50 gramach masła klarowanego. Wrzucamy soczewicę i krótko podgrzewamy. Zalewamy ¾ szklanki wody, przykrywamy i gotujemy do miękkości. Dodajemy bób i groszek, gotujemy przez chwilę. Groszek nie powinien się rozgotować.
  • Kuskus solimy i zalewamy wrzątkiem nieco ponad powierzchnię kaszy. Mieszamy widelcem, aż ziarenka zaczną się zlepiać. W środku powinny być al dente. Dokładamy pozostałe masło, mieszamy.
  • Podajemy osobno tadżin z warzywami i kuskus w miseczce. Jedząc, mieszamy kuskus z warzywami. Popijamy zsiadłym mlekiem. 

Omlet berberyjski z pokrzywą

Omlet dinnershow.studio
Źródło: dinnershow.studio

Składniki na mieszankę przypraw ras el hanout:

  • zmielony cynamon ¼ szklanki
  • mielona słodka papryka 2 łyżki
  • świeżo zmielony pieprz 1 łyżka
  • świeżo starta gałka muszkatołowa 1½ łyżeczki
  • mielony kardamon 1½ łyżeczki
  • zmielone goździki 1½ łyżeczki
d188ajy

Sos:

  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • dojrzały pomidor 1 sztuka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kalafior zblanszowany w osolonej wodzie kilka różyczek
  • ser owczy typu feta 50 g
  • młode liście pokrzywy garść
  • jajko "zerówka" 2 sztuki

 Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki ras el hanout wsypujemy do miseczki i dokładnie mieszamy. W tadżinie podsmażamy pokrojoną w średnią kostkę cebulę. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i połowę ras el hanout. Krótko podgrzewamy.
  • Dokładamy pokrojonego w paski, pozbawionego nasion i skóry pomidora. Dusimy przez chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem. Różyczki kalafiora układamy promieniście w tadżinie, wsypujemy pokruszony ser i pociętą w paski pokrzywę.
  • Jajka wbijamy do miski, solimy i roztrzepujemy. Dodajemy pozostałą część ras el hanout. Wylewamy jajka na warzywa i ser. Przykrywamy „kominkiem” i stawiamy tadżin na małym ogniu. Gotujemy 15 minut.

Zielona szakszuka na szpinaku

Szakszuka dinnershow.studio
Źródło: dinnershow.studio

Składniki:

  • młode ziemniaki 3 sztuki
  • oliwa do smażenia
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • harissa 1 łyżeczka
  • papryczka chili według uznania
  • świeży szpinak 300 g
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kmin rzymski szczypta
  • prażone łuskane pestki dyni 1 łyżka
  • prażone łuskane pestki słonecznika 1 łyżka
  • jajko "zerówka" 4 sztuki
  • pita 2 sztuki
d188ajy

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości. Po przestudzeniu przekrawamy na pół i obsmażamy na oliwie na patelni. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, czosnek w plasterkach, harissę i posiekaną papryczkę chili. Mieszamy i smażymy.
  • Szpinak myjemy i po osuszeniu dorzucamy na patelnię. Podsmażamy chwilę, do zwiędnięcia. Delikatnie doprawiamy solą, pieprzem i kminem rzymskim. Dorzucamy pestki dyni i słonecznika. Po chwili na patelnię dokładamy jajka i smażymy na wolnym ogniu do ścięcia się białka. Podajemy z pitą.

Tadżin z migdałami i kurczakiem faszerowanym szafranowym kuskusem

Tadżin dinnershow.studio
Źródło: dinnershow.studio

Składniki:

  • szafran ¼ g
  • suchy kuskus 1 szklanka
  • sól do smaku
  • rodzynki ½ szklanki
  • obrane migdały garść
  • obrane pistacje garść
  • woda z kwiatów pomarańczy 80 ml
  • masło klarowane 100 g
  • młody kurczak 1 sztuka
  • pieprz do smaku
  • duże szalotki 5-6 sztuk
  • cynamon 1 łyżeczka
  • gęsty miód 2 łyżeczki
  • jadalne kwiaty garść
d188ajy

 Przygotowanie:

  • Połowę szafranu zalewamy 2 łyżkami wrzątku. Kuskus solimy, zalewamy wrzątkiem, dokładamy wymieszany z wodą szafran. Mieszamy widelcem, aż ziarenka kuskusu zaczną się zlepiać. W środku powinny być al dente. Dodajemy do niego po połowie rodzynek, migdałów, pistacji, wody z kwiatów pomarańczy i masła klarowanego. Dokładnie mieszamy.
  • Kurczaka nacieramy solą i pieprzem i faszerujemy mieszanką kuskusu, bakalii i masła. Związujemy i obsmażamy w tadżinie, na pozostałym maśle, po kilka minut z każdej strony. Gdy kurczak się przyrumieni, wyjmujemy go i odkładamy na bok.
  • W tadżinie, na tłuszczu, który pozostał w naczyniu, szklimy poszatkowane 3 szalotki. Pod koniec dodajemy pozostałe rodzynki, migdały i pistacje, resztę wody z kwiatów pomarańczy oraz ½ szklanki wody. Zagotowujemy. Kurczaka wkładamy do tadżina piersią do góry. Obsypujemy go cynamonem i pozostałym szafranem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, w razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą. Cebula ma stworzyć coś w rodzaju gęstej konfitury, a kurczak powinien być miękki i złocisty od szafranu.
  • Po 30 minutach zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe szalotki i polewamy miodem. Ponownie wstawiamy na ogień, na 8 minut. Kurczaka podajemy przekrojonego na pół, posypanego kwiatami.
d188ajy

Przepisy: Ewa "Malika" Szyc-Juchnowicz

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d188ajy
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d188ajy
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj