Trwa ładowanie...
d2bih58

Tadżin - co to jest i jak go przygotować?

Tadżin to popularne w Maroku, gliniane naczynie do gotowania. Jego szczególny kształt sprawia, że przygotowane w nim potrawy mają niepowtarzalny smak i aromat. Tadżin nie jest być może tak popularny jak garnek rzymski, ale potrawy, które można w nim przygotować zaskakują wyrazistym, głębokim smakiem. Wynika to ze szczególnej budowy naczynia oraz przypraw charakterystycznych dla kuchni Maghrebu. Z tego powodu naprawdę warto przygotować tadżin w domu, szczególnie, jeśli zależy nam na przełamaniu kulinarnej rutyny.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Tadżin to popularne w Maroku, gliniane naczynie do gotowania
Tadżin to popularne w Maroku, gliniane naczynie do gotowania (dinnershow.studio)
d2bih58

Klasycznym marokańskim połączeniem jest kurczak z zielonymi oliwkami i kiszoną cytryną, ale nasze propozycje wykraczają poza podręcznikowe przepisy. Zobaczcie, jak przygotować w tadżinie omlet berberyjski czy szakszukę na szpinaku!

Przeczytaj także:

- Tadżin krok po kroku
- Przewodnik po Marrakeszu

d2bih58

Tadżin z bobem, groszkiem i soczewicą

dinnershow.studio

Składniki:

- cebula 1 sztuka

d2bih58

- masło klarowane 150 g

- sucha soczewica ½ szklanki

- bób zblanszowany i obrany ½ szklanki

- łuskany zielony groszek ¾ szklanki

d2bih58

- suchy kuskus 1 szklanka

- sól do smaku

- zsiadłe mleko 500 ml

Przygotowanie:

- Cebulę obieramy, kroimy w plastry i szklimy w tadżinie na 50 gramach masła klarowanego. Wrzucamy soczewicę i krótko podgrzewamy. Zalewamy ¾ szklanki wody, przykrywamy i gotujemy do miękkości. Dodajemy bób i groszek, gotujemy przez chwilę. Groszek nie powinien się rozgotować.

d2bih58

- Kuskus solimy i zalewamy wrzątkiem nieco ponad powierzchnię kaszy. Mieszamy widelcem, aż ziarenka zaczną się zlepiać. W środku powinny być al dente. Dokładamy pozostałe masło, mieszamy.

- Podajemy osobno tadżin z warzywami i kuskus w miseczce. Jedząc, mieszamy kuskus z warzywami. Popijamy zsiadłym mlekiem.

Omlet berberyjski z pokrzywą

dinnershow.studio

Składniki na mieszankę przypraw ras el hanout:

- zmielony cynamon ¼ szklanki

d2bih58

- mielona słodka papryka 2 łyżki

- świeżo zmielony pieprz 1 łyżka

- świeżo starta gałka muszkatołowa 1½ łyżeczki

- mielony kardamon 1½ łyżeczki

d2bih58

- zmielone goździki 1½ łyżeczki

Sos:

- cebula 1 sztuka

- czosnek 2 ząbki

- dojrzały pomidor 1 sztuka

- sól do smaku

- pieprz do smaku

- kalafior zblanszowany w osolonej wodzie kilka różyczek

- ser owczy typu feta 50 g

- młode liście pokrzywy garść

- jajko "zerówka" 2 sztuki

Przygotowanie:

- Wszystkie składniki ras el hanout wsypujemy do miseczki i dokładnie mieszamy. W tadżinie podsmażamy pokrojoną w średnią kostkę cebulę. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i połowę ras el hanout. Krótko podgrzewamy.

- Dokładamy pokrojonego w paski, pozbawionego nasion i skóry pomidora. Dusimy przez chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem. Różyczki kalafiora układamy promieniście w tadżinie, wsypujemy pokruszony ser i pociętą w paski pokrzywę.

- Jajka wbijamy do miski, solimy i roztrzepujemy. Dodajemy pozostałą część ras el hanout. Wylewamy jajka na warzywa i ser. Przykrywamy „kominkiem” i stawiamy tadżin na małym ogniu. Gotujemy 15 minut.

Zielona szakszuka na szpinaku

dinnershow.studio

Składniki:

- młode ziemniaki 3 sztuki

- oliwa do smażenia

- cebula 1 sztuka

- czosnek 2 ząbki

- harissa 1 łyżeczka

- papryczka chili według uznania

- świeży szpinak 300 g

- sól do smaku

- pieprz do smaku

- kmin rzymski szczypta

- prażone łuskane pestki dyni 1 łyżka

- prażone łuskane pestki słonecznika 1 łyżka

- jajko "zerówka" 4 sztuki

- pita 2 sztuki

Przygotowanie:

- Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości. Po przestudzeniu przekrawamy na pół i obsmażamy na oliwie na patelni. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, czosnek w plasterkach, harissę i posiekaną papryczkę chili. Mieszamy i smażymy.

- Szpinak myjemy i po osuszeniu dorzucamy na patelnię. Podsmażamy chwilę, do zwiędnięcia. Delikatnie doprawiamy solą, pieprzem i kminem rzymskim. Dorzucamy pestki dyni i słonecznika. Po chwili na patelnię dokładamy jajka i smażymy na wolnym ogniu do ścięcia się białka. Podajemy z pitą.

Tadżin z migdałami i kurczakiem faszerowanym szafranowym kuskusem

dinnershow.studio

Składniki:

- szafran ¼ g

- suchy kuskus 1 szklanka

- sól do smaku

- rodzynki ½ szklanki

- obrane migdały garść

- obrane pistacje garść

- woda z kwiatów pomarańczy 80 ml

- masło klarowane 100 g

- młody kurczak 1 sztuka

- pieprz do smaku

- duże szalotki 5-6 sztuk

- cynamon 1 łyżeczka

- gęsty miód 2 łyżeczki

- jadalne kwiaty garść

Przygotowanie:

- Połowę szafranu zalewamy 2 łyżkami wrzątku. Kuskus solimy, zalewamy wrzątkiem, dokładamy wymieszany z wodą szafran. Mieszamy widelcem, aż ziarenka kuskusu zaczną się zlepiać. W środku powinny być al dente. Dodajemy do niego po połowie rodzynek, migdałów, pistacji, wody z kwiatów pomarańczy i masła klarowanego. Dokładnie mieszamy.

- Kurczaka nacieramy solą i pieprzem i faszerujemy mieszanką kuskusu, bakalii i masła. Związujemy i obsmażamy w tadżinie, na pozostałym maśle, po kilka minut z każdej strony. Gdy kurczak się przyrumieni, wyjmujemy go i odkładamy na bok.

- W tadżinie, na tłuszczu, który pozostał w naczyniu, szklimy poszatkowane 3 szalotki. Pod koniec dodajemy pozostałe rodzynki, migdały i pistacje, resztę wody z kwiatów pomarańczy oraz ½ szklanki wody. Zagotowujemy. Kurczaka wkładamy do tadżina piersią do góry. Obsypujemy go cynamonem i pozostałym szafranem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, w razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą. Cebula ma stworzyć coś w rodzaju gęstej konfitury, a kurczak powinien być miękki i złocisty od szafranu.

- Po 30 minutach zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe szalotki i polewamy miodem. Ponownie wstawiamy na ogień, na 8 minut. Kurczaka podajemy przekrojonego na pół, posypanego kwiatami.

Przepisy: Ewa "Malika" Szyc-Juchnowicz

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2bih58

Podziel się opinią

Share

d2bih58

d2bih58