Szybkie gotowanie. Kluski ziemniaczane z Wielkopolski

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Obiad za grosze

Obraz
© 123RF.COM

Kuchnia polska ziemniakami stoi. Uwielbiamy ruskie pierogi, kopytka, pyzy, placki czy szare kluski. Te ostatnie pochodzą z Wielkopolski, jednak jada się je we wszystkich regionach. Okraszone boczkiem i cebulką sprawdzą się jako osobne danie lub dodatek do kotletów czy mięsnego gulaszu. Jak je przygotować? To proste. Zapraszamy do naszej galerii.

/ 5Dlaczego kluski są szare?

Obraz
© 123RF.COM

Szare kluski przygotowuje się z surowych, tartych ziemniaków. Utleniają się one w czasie obróbki i ciemnieją. Stąd ich nazwa. Inne określenia to: przecieraki, czarne kluski, żelaźniaki, kluchy na pyrach, kluski kładzione czy kartoflane. Do ich przygotowania musimy wybrać kartofle o dużej ilości skrobi.

/ 5Proste i tanie danie

Obraz
© 123RF.COM

Do przygotowania szarych klusek potrzebujemy kilograma ziemniaków, 2 jaj, szklanki mąki i szczypty soli. Ziemniaki należy wyszorować, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach lub w malakserze. Następnie odciskamy masę ziemniaczaną, a sok odstawiamy na chwilę, by krochmal się oddzielił. Zlewamy delikatnie wodę z góry, a krochmal, mąkę, jajka i łyżeczkę soli mieszamy z ziemniakami. Masa ma być dość zwarta, w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę. W garnku zagotowujemy wodę ze sporą szczyptą soli.

/ 5Jak gotować?

Obraz
© 123RF.COM

Masę na kluski można wrzucać na wrzątek, przecierając ją przez sito o dużych oczkach. Inny sposób to nakładanie porcji ciasta do wody za pomocą łyżki. Natomiast nasze babcie wylewały też masę na talerz i nożem zgarniały zgrabne porcje do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Kluseczki gotujemy 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

/ 5Z czym podawać?

Obraz
© 123RF.COM

Szare kluski najlepiej smakują okraczone przyrumienionym na patelni boczkiem i zeszkloną cebulką. Niektórzy posypują je także pokruszonym twarogiem. Można je podawać z zasmażaną kiszoną kapustą, sosem grzybowym lub jako dodatek do gulaszu czy pieczonego mięsa. W każdej postaci smakują wyśmienicie.

Zobacz wideo: Tradycyjne polskie dania

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości