Obiad za grosze
Kuchnia polska ziemniakami stoi. Uwielbiamy ruskie pierogi, kopytka, pyzy, placki czy szare kluski. Te ostatnie pochodzą z Wielkopolski, jednak jada się je we wszystkich regionach. Okraszone boczkiem i cebulką sprawdzą się jako osobne danie lub dodatek do kotletów czy mięsnego gulaszu. Jak je przygotować? To proste. Zapraszamy do naszej galerii.
Dlaczego kluski są szare?
Szare kluski przygotowuje się z surowych, tartych ziemniaków. Utleniają się one w czasie obróbki i ciemnieją. Stąd ich nazwa. Inne określenia to: przecieraki, czarne kluski, żelaźniaki, kluchy na pyrach, kluski kładzione czy kartoflane. Do ich przygotowania musimy wybrać kartofle o dużej ilości skrobi.
Proste i tanie danie
Do przygotowania szarych klusek potrzebujemy kilograma ziemniaków, 2 jaj, szklanki mąki i szczypty soli. Ziemniaki należy wyszorować, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach lub w malakserze. Następnie odciskamy masę ziemniaczaną, a sok odstawiamy na chwilę, by krochmal się oddzielił. Zlewamy delikatnie wodę z góry, a krochmal, mąkę, jajka i łyżeczkę soli mieszamy z ziemniakami. Masa ma być dość zwarta, w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę. W garnku zagotowujemy wodę ze sporą szczyptą soli.
Jak gotować?
Masę na kluski można wrzucać na wrzątek, przecierając ją przez sito o dużych oczkach. Inny sposób to nakładanie porcji ciasta do wody za pomocą łyżki. Natomiast nasze babcie wylewały też masę na talerz i nożem zgarniały zgrabne porcje do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Kluseczki gotujemy 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Z czym podawać?
Szare kluski najlepiej smakują okraczone przyrumienionym na patelni boczkiem i zeszkloną cebulką. Niektórzy posypują je także pokruszonym twarogiem. Można je podawać z zasmażaną kiszoną kapustą, sosem grzybowym lub jako dodatek do gulaszu czy pieczonego mięsa. W każdej postaci smakują wyśmienicie.
Zobacz wideo: Tradycyjne polskie dania