Szybkie gotowanie. Kluski ziemniaczane z Wielkopolski

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Obiad za grosze

Obraz
© 123RF.COM

Kuchnia polska ziemniakami stoi. Uwielbiamy ruskie pierogi, kopytka, pyzy, placki czy szare kluski. Te ostatnie pochodzą z Wielkopolski, jednak jada się je we wszystkich regionach. Okraszone boczkiem i cebulką sprawdzą się jako osobne danie lub dodatek do kotletów czy mięsnego gulaszu. Jak je przygotować? To proste. Zapraszamy do naszej galerii.

/ 5Dlaczego kluski są szare?

Obraz
© 123RF.COM

Szare kluski przygotowuje się z surowych, tartych ziemniaków. Utleniają się one w czasie obróbki i ciemnieją. Stąd ich nazwa. Inne określenia to: przecieraki, czarne kluski, żelaźniaki, kluchy na pyrach, kluski kładzione czy kartoflane. Do ich przygotowania musimy wybrać kartofle o dużej ilości skrobi.

/ 5Proste i tanie danie

Obraz
© 123RF.COM

Do przygotowania szarych klusek potrzebujemy kilograma ziemniaków, 2 jaj, szklanki mąki i szczypty soli. Ziemniaki należy wyszorować, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach lub w malakserze. Następnie odciskamy masę ziemniaczaną, a sok odstawiamy na chwilę, by krochmal się oddzielił. Zlewamy delikatnie wodę z góry, a krochmal, mąkę, jajka i łyżeczkę soli mieszamy z ziemniakami. Masa ma być dość zwarta, w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę. W garnku zagotowujemy wodę ze sporą szczyptą soli.

/ 5Jak gotować?

Obraz
© 123RF.COM

Masę na kluski można wrzucać na wrzątek, przecierając ją przez sito o dużych oczkach. Inny sposób to nakładanie porcji ciasta do wody za pomocą łyżki. Natomiast nasze babcie wylewały też masę na talerz i nożem zgarniały zgrabne porcje do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Kluseczki gotujemy 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

/ 5Z czym podawać?

Obraz
© 123RF.COM

Szare kluski najlepiej smakują okraczone przyrumienionym na patelni boczkiem i zeszkloną cebulką. Niektórzy posypują je także pokruszonym twarogiem. Można je podawać z zasmażaną kiszoną kapustą, sosem grzybowym lub jako dodatek do gulaszu czy pieczonego mięsa. W każdej postaci smakują wyśmienicie.

Zobacz wideo: Tradycyjne polskie dania

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia