Szybki przepis na ciasto marchewkowe bez jajek i cukru. Zamiennik to produkt z puszki

Ciasto marchewkowe to wilgotny wypiek, który można przygotować w prosty sposób dzięki zaledwie kilku składnikom. Starte marchewki nadadzą wilgotności, ale za odpowiednią konsystencję i słodycz odpowiadać będzie jeszcze drugi produkt.

Ciasto marchewkowe w słodkiej wersji z dodatkiem mlekaCiasto marchewkowe w słodkiej wersji z dodatkiem mleka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Frances vdM
Magdalena Pomorska

Ciasto marchewkowe jest znane ze swojej wilgotności, co sprawia, że jest trudniejsze do opanowania niż klasyczne wypieki, takie jak klasyczny biszkopt czy ucierane ciasto na oleju. Przy pierwszym starciu z ciastem marchewkowym najlepiej postawić na prosty przepis, bez długiej i skomplikowanej listy składników. A zaskoczeniem i ciekawym dodatkiem będzie mleko skondensowane z puszki. Znane dobrze z przygotowań domowej masy kajmakowej do przełożenia m.in. andrutów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada marchewkowa z pieczarkami skrywa smaczną niespodziankę. Nikt nie potrafi się jej oprzeć

Mleko skondensowane - zamiennik jajek, cukru i oleju

Przepis, który stał się viralem w mediach społecznościowych, wykorzystuje mleko skondensowane zamiast jajek i oleju. W proporcji, kiedy 1/4 szklanki słodzonego mleka skondensowanego przypada na jedno jajko, można rozplanować pozostałe składniki i upiec ciasto, które będzie miało odpowiednią teksturę. Nie trzeba dodawać cukru, ponieważ przepis opiera się na cukrze zawartym w mleku skondensowanym dla uzyskania słodyczy. Dodatkowo sprawi, że wypiek będzie mieć smakowity, mleczny posmak.

Ciasto marchewkowe z mlekiem skondensowanym

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 marchewki (ok. 300 g),
  • 1 puszka mleka skondensowanego,
  • 100 g orzechów włoskich.

Do polewy:

  • 60 g miękkiego masła,
  • 500 g cukru pudru (przesianego),
  • 250 g serka śmietankowego,
  • 80 ml soku z cytryny.

Przygotowanie ciasta:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C, a następnie natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę keksową, aby pokryć jej dno i boki.
  2. Obierz marchewki i zetrzyj je bezpośrednio na jedną połowę czystej ściereczki. Złóż ściereczkę i delikatnie wyciśnij nadmiar wilgoci, a następnie przełóż marchewkę do miski.
  3. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mleko skondensowane, a następnie wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, aby uzyskać ciasto.
  4. Dodaj posiekane orzechy, jeśli używasz, a część możesz zostawić do dekoracji na krem.
  5. Przełóż ciasto do wyłożonej formy, gdy orzechy są równomiernie rozprowadzone w masie. Ciasto wstaw do piekarnika na ok. 50 minut - do tzw. suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Przygotowanie polewy (opcjonalnie):

  1. Ubij ser śmietankowy w misce za pomocą miksera elektrycznego, aż będzie gładki.
  2. Dodaj miękkie masło i ubijaj przez 30 sekund do minuty, aż składniki się połączą i będą puszyste.
  3. Dodaj sok z cytryny i cukier puder, kontynuując mieszanie, aż składniki się połączą.
  4. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, rozprowadź polewę na wierzchu i posyp pozostałymi posiekanymi orzechami.

Ten przepis to doskonały sposób na przygotowanie słodkiego przysmaku od podstaw, bez konieczności kupowania dodatkowych składników czy robienia bałaganu w kuchni. Dzięki prostocie i szybkości wykonania, ciasto marchewkowe z mlekiem skondensowanym to idealna propozycja na każdą okazję.

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm