Szybki przepis na ciasto marchewkowe bez jajek i cukru. Zamiennik to produkt z puszki

Ciasto marchewkowe to wilgotny wypiek, który można przygotować w prosty sposób dzięki zaledwie kilku składnikom. Starte marchewki nadadzą wilgotności, ale za odpowiednią konsystencję i słodycz odpowiadać będzie jeszcze drugi produkt.

Ciasto marchewkowe w słodkiej wersji z dodatkiem mlekaCiasto marchewkowe w słodkiej wersji z dodatkiem mleka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Frances vdM
Magdalena Pomorska

Ciasto marchewkowe jest znane ze swojej wilgotności, co sprawia, że jest trudniejsze do opanowania niż klasyczne wypieki, takie jak klasyczny biszkopt czy ucierane ciasto na oleju. Przy pierwszym starciu z ciastem marchewkowym najlepiej postawić na prosty przepis, bez długiej i skomplikowanej listy składników. A zaskoczeniem i ciekawym dodatkiem będzie mleko skondensowane z puszki. Znane dobrze z przygotowań domowej masy kajmakowej do przełożenia m.in. andrutów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada marchewkowa z pieczarkami skrywa smaczną niespodziankę. Nikt nie potrafi się jej oprzeć

Mleko skondensowane - zamiennik jajek, cukru i oleju

Przepis, który stał się viralem w mediach społecznościowych, wykorzystuje mleko skondensowane zamiast jajek i oleju. W proporcji, kiedy 1/4 szklanki słodzonego mleka skondensowanego przypada na jedno jajko, można rozplanować pozostałe składniki i upiec ciasto, które będzie miało odpowiednią teksturę. Nie trzeba dodawać cukru, ponieważ przepis opiera się na cukrze zawartym w mleku skondensowanym dla uzyskania słodyczy. Dodatkowo sprawi, że wypiek będzie mieć smakowity, mleczny posmak.

Ciasto marchewkowe z mlekiem skondensowanym

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 marchewki (ok. 300 g),
  • 1 puszka mleka skondensowanego,
  • 100 g orzechów włoskich.

Do polewy:

  • 60 g miękkiego masła,
  • 500 g cukru pudru (przesianego),
  • 250 g serka śmietankowego,
  • 80 ml soku z cytryny.

Przygotowanie ciasta:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C, a następnie natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę keksową, aby pokryć jej dno i boki.
  2. Obierz marchewki i zetrzyj je bezpośrednio na jedną połowę czystej ściereczki. Złóż ściereczkę i delikatnie wyciśnij nadmiar wilgoci, a następnie przełóż marchewkę do miski.
  3. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mleko skondensowane, a następnie wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, aby uzyskać ciasto.
  4. Dodaj posiekane orzechy, jeśli używasz, a część możesz zostawić do dekoracji na krem.
  5. Przełóż ciasto do wyłożonej formy, gdy orzechy są równomiernie rozprowadzone w masie. Ciasto wstaw do piekarnika na ok. 50 minut - do tzw. suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Przygotowanie polewy (opcjonalnie):

  1. Ubij ser śmietankowy w misce za pomocą miksera elektrycznego, aż będzie gładki.
  2. Dodaj miękkie masło i ubijaj przez 30 sekund do minuty, aż składniki się połączą i będą puszyste.
  3. Dodaj sok z cytryny i cukier puder, kontynuując mieszanie, aż składniki się połączą.
  4. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, rozprowadź polewę na wierzchu i posyp pozostałymi posiekanymi orzechami.

Ten przepis to doskonały sposób na przygotowanie słodkiego przysmaku od podstaw, bez konieczności kupowania dodatkowych składników czy robienia bałaganu w kuchni. Dzięki prostocie i szybkości wykonania, ciasto marchewkowe z mlekiem skondensowanym to idealna propozycja na każdą okazję.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja