Szakszuka – dlaczego zyskała popularność?

Gdy któregoś dnia oznajmiłam, że zrobiłam szakszukę i że wyszła pysznie, każdy się pytał, co to w ogóle jest. Sama wcześniej nie spotkałam się nawet z tą nazwą, a przecież wystarczą jajka, pomidory, cebula i właściwie już możemy robić szakszukę. Co to za danie i jak je przygotować?

szakszukaWersji szakszuki jest mnóstwo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czym jest szakszuka?

Klasyczna szakszuka to przede wszystkim zdrowa, bardzo smaczna, sycąca, ale bezmięsna potrawa. Przygotowuje się ją stosunkowo prosto, ale wymaga nieco uwagi, by zbyt długo nie przetrzymać jej na ogniu. Najczęściej podaje się ją na śniadanie, ale sprawdzi się również na obiad czy na kolację.

Danie przywędrowało do nas najprawdopodobniej z Bliskiego Wschodu lub Północnej Afryki. Trudno powiedzieć, czy jego prekursorami są Izraelici, Libijczycy, Tunezyjczycy, Egipcjanie czy też Marokańczycy. Wiele nacji przypisuje sobie autorstwo szakszuki. W języku arabskim nazwa potrawy oznacza wielki bałagan, co ma swoje uzasadnienie, bo do szakszuki można dodać praktycznie wszystko!

Jak zrobić szkszukę?

Wersji szakszuki jest mnóstwo. Właściwie każdy może dodać do niej, co chce, opierając się na bazie z pomidorów i jajek. Przyprawia się ją kminkiem, chili, solą, pieprzem i podaje posypując czymś zielonym – równie dobrze kolendrą, jak i szczypiorkiem. Uważać należy jedynie na to, by żółtko nie było ścięte. Dania też nie powinno się zapiekać.

Popularne błędy popełniane podczas smażenia jajecznicy

Składniki do klasycznej szakszuki dla trzech osób:

  • 3 jajka,
  • 1 puszka pomidorów w puszce lub 4 świeże pomidory,
  • 1 średnia cebula,
  • 0,5 papryki czerwonej,
  • 0,5 łyżeczki harrisy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz, kminek, ostra papryka w proszku lub chili w proszku.

Przygotowanie:

  1. Na oliwie z oliwek szklimy cebulę pokrojoną w piórka, przyprawiamy kminkiem. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, wcześniej sparzone i pozbawione skórki. Wszystko razem dusimy.
  2. Paprykę kroimy również w kostkę i dorzucamy do dania. Czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko przyprawiamy.
  3. Gdy sos zacznie trochę gęstnieć, a składniki będą miękkie, robimy w nim zagłębienia, w które wbijamy jajka.
  4. Całość przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu aż białko się zetnie – zazwyczaj ok. 3 minuty. Żółtko powinno pozostać w płynnej postaci.
  5. Gotowe danie posypujemy świeżą drobno posiekaną natką pietruszki, bazylią albo kolendrą.
szakszuka
© Adobe Stock

Klasyczną szakszukę można urozmaicić, dodając do niej zieloną paprykę, a nawet cukinię, kalafior czy brokuł. Pasuje też do niej ser feta lub dowolny żółty ser. Z założenia szakszuka jest daniem bezmięsnym. Jeśli jednak uwielbiasz typową jajecznicę z boczkiem lub kiełbasą, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać je również do szakszuki. Właściwie na patelnię możesz wrzucić, na co tylko masz ochotę albo czego chcesz się szybko pozbyć z lodówki.

Prawidłowo szakszukę podaje się jeszcze gorącą na tej samej patelni, na której została przygotowana. Jeśli jednak zrobiliśmy ją w domu dla kilku osób, przekładamy ją na talerze, pamiętając, by najpierw wyłożyć sos pomidorowy, a na jego wierzchu położyć jajko. Kwintesencją smaku jest właśnie żółtko rozpływające się na sosie.

Szakszukę je się z pieczywem. Może to być bagietka, grzanki czy też zwykła kromka chleba. Danie jest lekkostrawne, ale sycące. Poleca się je również osobom na dietach odchudzających.

Wybrane dla Ciebie
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit