Szakszuka – dlaczego zyskała popularność?

Gdy któregoś dnia oznajmiłam, że zrobiłam szakszukę i że wyszła pysznie, każdy się pytał, co to w ogóle jest. Sama wcześniej nie spotkałam się nawet z tą nazwą, a przecież wystarczą jajka, pomidory, cebula i właściwie już możemy robić szakszukę. Co to za danie i jak je przygotować?

szakszukaWersji szakszuki jest mnóstwo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czym jest szakszuka?

Klasyczna szakszuka to przede wszystkim zdrowa, bardzo smaczna, sycąca, ale bezmięsna potrawa. Przygotowuje się ją stosunkowo prosto, ale wymaga nieco uwagi, by zbyt długo nie przetrzymać jej na ogniu. Najczęściej podaje się ją na śniadanie, ale sprawdzi się również na obiad czy na kolację.

Danie przywędrowało do nas najprawdopodobniej z Bliskiego Wschodu lub Północnej Afryki. Trudno powiedzieć, czy jego prekursorami są Izraelici, Libijczycy, Tunezyjczycy, Egipcjanie czy też Marokańczycy. Wiele nacji przypisuje sobie autorstwo szakszuki. W języku arabskim nazwa potrawy oznacza wielki bałagan, co ma swoje uzasadnienie, bo do szakszuki można dodać praktycznie wszystko!

Jak zrobić szkszukę?

Wersji szakszuki jest mnóstwo. Właściwie każdy może dodać do niej, co chce, opierając się na bazie z pomidorów i jajek. Przyprawia się ją kminkiem, chili, solą, pieprzem i podaje posypując czymś zielonym – równie dobrze kolendrą, jak i szczypiorkiem. Uważać należy jedynie na to, by żółtko nie było ścięte. Dania też nie powinno się zapiekać.

Popularne błędy popełniane podczas smażenia jajecznicy

Składniki do klasycznej szakszuki dla trzech osób:

  • 3 jajka,
  • 1 puszka pomidorów w puszce lub 4 świeże pomidory,
  • 1 średnia cebula,
  • 0,5 papryki czerwonej,
  • 0,5 łyżeczki harrisy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz, kminek, ostra papryka w proszku lub chili w proszku.

Przygotowanie:

  1. Na oliwie z oliwek szklimy cebulę pokrojoną w piórka, przyprawiamy kminkiem. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, wcześniej sparzone i pozbawione skórki. Wszystko razem dusimy.
  2. Paprykę kroimy również w kostkę i dorzucamy do dania. Czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko przyprawiamy.
  3. Gdy sos zacznie trochę gęstnieć, a składniki będą miękkie, robimy w nim zagłębienia, w które wbijamy jajka.
  4. Całość przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu aż białko się zetnie – zazwyczaj ok. 3 minuty. Żółtko powinno pozostać w płynnej postaci.
  5. Gotowe danie posypujemy świeżą drobno posiekaną natką pietruszki, bazylią albo kolendrą.
szakszuka
© Adobe Stock

Klasyczną szakszukę można urozmaicić, dodając do niej zieloną paprykę, a nawet cukinię, kalafior czy brokuł. Pasuje też do niej ser feta lub dowolny żółty ser. Z założenia szakszuka jest daniem bezmięsnym. Jeśli jednak uwielbiasz typową jajecznicę z boczkiem lub kiełbasą, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać je również do szakszuki. Właściwie na patelnię możesz wrzucić, na co tylko masz ochotę albo czego chcesz się szybko pozbyć z lodówki.

Prawidłowo szakszukę podaje się jeszcze gorącą na tej samej patelni, na której została przygotowana. Jeśli jednak zrobiliśmy ją w domu dla kilku osób, przekładamy ją na talerze, pamiętając, by najpierw wyłożyć sos pomidorowy, a na jego wierzchu położyć jajko. Kwintesencją smaku jest właśnie żółtko rozpływające się na sosie.

Szakszukę je się z pieczywem. Może to być bagietka, grzanki czy też zwykła kromka chleba. Danie jest lekkostrawne, ale sycące. Poleca się je również osobom na dietach odchudzających.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności