Szakszuka – dlaczego zyskała popularność?

Gdy któregoś dnia oznajmiłam, że zrobiłam szakszukę i że wyszła pysznie, każdy się pytał, co to w ogóle jest. Sama wcześniej nie spotkałam się nawet z tą nazwą, a przecież wystarczą jajka, pomidory, cebula i właściwie już możemy robić szakszukę. Co to za danie i jak je przygotować?

szakszukaWersji szakszuki jest mnóstwo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czym jest szakszuka?

Klasyczna szakszuka to przede wszystkim zdrowa, bardzo smaczna, sycąca, ale bezmięsna potrawa. Przygotowuje się ją stosunkowo prosto, ale wymaga nieco uwagi, by zbyt długo nie przetrzymać jej na ogniu. Najczęściej podaje się ją na śniadanie, ale sprawdzi się również na obiad czy na kolację.

Danie przywędrowało do nas najprawdopodobniej z Bliskiego Wschodu lub Północnej Afryki. Trudno powiedzieć, czy jego prekursorami są Izraelici, Libijczycy, Tunezyjczycy, Egipcjanie czy też Marokańczycy. Wiele nacji przypisuje sobie autorstwo szakszuki. W języku arabskim nazwa potrawy oznacza wielki bałagan, co ma swoje uzasadnienie, bo do szakszuki można dodać praktycznie wszystko!

Jak zrobić szkszukę?

Wersji szakszuki jest mnóstwo. Właściwie każdy może dodać do niej, co chce, opierając się na bazie z pomidorów i jajek. Przyprawia się ją kminkiem, chili, solą, pieprzem i podaje posypując czymś zielonym – równie dobrze kolendrą, jak i szczypiorkiem. Uważać należy jedynie na to, by żółtko nie było ścięte. Dania też nie powinno się zapiekać.

Popularne błędy popełniane podczas smażenia jajecznicy

Składniki do klasycznej szakszuki dla trzech osób:

  • 3 jajka,
  • 1 puszka pomidorów w puszce lub 4 świeże pomidory,
  • 1 średnia cebula,
  • 0,5 papryki czerwonej,
  • 0,5 łyżeczki harrisy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz, kminek, ostra papryka w proszku lub chili w proszku.

Przygotowanie:

  1. Na oliwie z oliwek szklimy cebulę pokrojoną w piórka, przyprawiamy kminkiem. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, wcześniej sparzone i pozbawione skórki. Wszystko razem dusimy.
  2. Paprykę kroimy również w kostkę i dorzucamy do dania. Czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko przyprawiamy.
  3. Gdy sos zacznie trochę gęstnieć, a składniki będą miękkie, robimy w nim zagłębienia, w które wbijamy jajka.
  4. Całość przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu aż białko się zetnie – zazwyczaj ok. 3 minuty. Żółtko powinno pozostać w płynnej postaci.
  5. Gotowe danie posypujemy świeżą drobno posiekaną natką pietruszki, bazylią albo kolendrą.
szakszuka
© Adobe Stock

Klasyczną szakszukę można urozmaicić, dodając do niej zieloną paprykę, a nawet cukinię, kalafior czy brokuł. Pasuje też do niej ser feta lub dowolny żółty ser. Z założenia szakszuka jest daniem bezmięsnym. Jeśli jednak uwielbiasz typową jajecznicę z boczkiem lub kiełbasą, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać je również do szakszuki. Właściwie na patelnię możesz wrzucić, na co tylko masz ochotę albo czego chcesz się szybko pozbyć z lodówki.

Prawidłowo szakszukę podaje się jeszcze gorącą na tej samej patelni, na której została przygotowana. Jeśli jednak zrobiliśmy ją w domu dla kilku osób, przekładamy ją na talerze, pamiętając, by najpierw wyłożyć sos pomidorowy, a na jego wierzchu położyć jajko. Kwintesencją smaku jest właśnie żółtko rozpływające się na sosie.

Szakszukę je się z pieczywem. Może to być bagietka, grzanki czy też zwykła kromka chleba. Danie jest lekkostrawne, ale sycące. Poleca się je również osobom na dietach odchudzających.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów