Trwa ładowanie...

5 pomysłów na sałatki na ciepło

Mogą być ciekawą propozycją na lunch, obiad czy kolację. Uatrakcyjnią menu domowych przyjęć oraz spotkań przy grillu. Dużą zaletą podawanych na ciepło sałatek jest również łatwość przygotowania i dostępność składników – pyszne potrawy bez problemy wyczarujemy z tego, co mamy akurat w kuchni.

Najlepsze przepisy na pyszny sałatki Najlepsze przepisy na pyszny sałatki Źródło: Adobe Stock
d2hhaum
d2hhaum

Sałatka z boczkiem

Smaczna propozycja od brytyjskiego gwiazdora kulinarnego – Jamie Olivera.

Dwie czerwone cebule kroimy w piórka i podsmażamy oliwie, na średnim ogniu. Gdy zrobią się szkliste zsuwamy je na brzeg patelni, a na środek wykładamy 5-6 plasterków dobrej jakości boczku. Podsmażamy, a kiedy zrobi się chrupiący dokładamy trzy ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki oraz garść orzeszków piniowych (możemy je zastąpić np. pestkami słonecznika). Chwilę podsmażamy. Zdejmujemy z ognia, dolewamy 3-4 łyżki octu balsamicznego i całą zawartość patelni przekładamy do miski z sałatą (najlepiej wykorzystać paczkowany miks sałat). Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, posypujemy wiórkami parmezanu. Sałatkę od razu podajemy na stół.

Sałatka z makaronem, pieczarkami i szynką

Smaczny i sycący pomysł na obiad czy kolację.

Na początku gotujemy makaron (świderki, muszelki, kolanka). Następnie podsmażamy na maśle klarowanym pokrojone w cienkie plasterki pieczarki (5-6 średniej wielkości sztuk), pokrojoną w kostkę szynkę (ok. 20 dag) oraz pokrojonego w półplasterki pora (tylko jego białą część). Mieszamy z ugotowanym i odcedzonym makaronem, a następnie polewamy sosem przygotowanym z jogurtu naturalnego (100 g), majonezu (3 łyżki), musztardy (łyżka) oraz trzech ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, doprawionym solą i pieprzem. Sałatkę od razu serwujemy.

Królowa wśród sałatek. W kilka chwil przygotujesz w domu

Sałatka z ryżem i kurczakiem

Masz ochotę na obiad w azjatyckim stylu? Przygotuj pyszną sałatkę, która równe dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno.

d2hhaum

Zaczynamy od ugotowania 20 dag ryżu (może być biały lub brązowy), który następnie odcedzamy i odstawiamy do odparowania. Równocześnie podsmażamy na patelni pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka (30-40 dag), razem z posiekaną cebulą, pokrojoną w kostkę papryką czerwoną oraz poszatkowaną białą kapustą (ćwierć niedużej główki). Pod koniec smażenia dodajemy dwa pomidory, wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Dokładamy ryż, wszystko mieszamy i jeszcze przez 2-3 minuty podgrzewamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Gotowe!

Sałatka z cukinii, soczewicy i fety

Danie smaczne, lekkie i zdrowe.

By przygotować pyszną sałatkę należy na początku podsmażyć na patelni pokrojoną w kostkę cebulę czerwoną i 1-2 ząbki czosnku, cienko pokrojone w plasterki lub przeciśnięte przez praskę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę cukinię oraz niewielką czerwoną paprykę. Po kilku minutach dorzucamy soczewicę z puszki (wcześniej odsączoną) oraz posiekany pęczek drobnego szczypiorku. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty. Przekładamy do miseczek, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, a na koniec posypujemy solidną porcją pokruszonej fety, po czym podajemy.

Sałatka z brokuła i jajek

Szukasz pomysłu na lekki, letni posiłek? Przygotuj sałatkę z brokuła, który jest warzywem nie tylko smacznym, ale również bardzo zdrowym – skarbnicą witaminy C, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, wapnia, luteiny czy sulforafanu (związek chemiczny wykazujący silne właściwości antybakteryjne, a także przeciwnowotworowe).

d2hhaum

Brokuła dzielimy na różyczki i krótko (nie dłużej niż 5 minut) gotujemy na parze. Pozwoli to zachować chrupkość i intensywnie zielony kolor warzywa. Przekładamy je do miski, dodajemy pokrojone w ćwiartki jajka na twardo (2-3 sztuki), dwa pokrojone w ósemki pomidory i polewamy sosem z jogurtu naturalnego (mały kubeczek) oraz przeciśniętego przez praskę czosnku (2-3 ząbki), doprawionym solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Na koniec sałatkę posypujemy uprażonym na patelni sezamem i ziarnami słonecznika.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj