5 pomysłów na sałatki na ciepło

Mogą być ciekawą propozycją na lunch, obiad czy kolację. Uatrakcyjnią menu domowych przyjęć oraz spotkań przy grillu. Dużą zaletą podawanych na ciepło sałatek jest również łatwość przygotowania i dostępność składników – pyszne potrawy bez problemy wyczarujemy z tego, co mamy akurat w kuchni.

sałakaNajlepsze przepisy na pyszny sałatki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sałatka z boczkiem

Smaczna propozycja od brytyjskiego gwiazdora kulinarnego – Jamie Olivera.

Dwie czerwone cebule kroimy w piórka i podsmażamy oliwie, na średnim ogniu. Gdy zrobią się szkliste zsuwamy je na brzeg patelni, a na środek wykładamy 5-6 plasterków dobrej jakości boczku. Podsmażamy, a kiedy zrobi się chrupiący dokładamy trzy ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki oraz garść orzeszków piniowych (możemy je zastąpić np. pestkami słonecznika). Chwilę podsmażamy. Zdejmujemy z ognia, dolewamy 3-4 łyżki octu balsamicznego i całą zawartość patelni przekładamy do miski z sałatą (najlepiej wykorzystać paczkowany miks sałat). Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, posypujemy wiórkami parmezanu. Sałatkę od razu podajemy na stół.

Sałatka z makaronem, pieczarkami i szynką

Smaczny i sycący pomysł na obiad czy kolację.

Na początku gotujemy makaron (świderki, muszelki, kolanka). Następnie podsmażamy na maśle klarowanym pokrojone w cienkie plasterki pieczarki (5-6 średniej wielkości sztuk), pokrojoną w kostkę szynkę (ok. 20 dag) oraz pokrojonego w półplasterki pora (tylko jego białą część). Mieszamy z ugotowanym i odcedzonym makaronem, a następnie polewamy sosem przygotowanym z jogurtu naturalnego (100 g), majonezu (3 łyżki), musztardy (łyżka) oraz trzech ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, doprawionym solą i pieprzem. Sałatkę od razu serwujemy.

Królowa wśród sałatek. W kilka chwil przygotujesz w domu

Sałatka z ryżem i kurczakiem

Masz ochotę na obiad w azjatyckim stylu? Przygotuj pyszną sałatkę, która równe dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno.

Zaczynamy od ugotowania 20 dag ryżu (może być biały lub brązowy), który następnie odcedzamy i odstawiamy do odparowania. Równocześnie podsmażamy na patelni pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka (30-40 dag), razem z posiekaną cebulą, pokrojoną w kostkę papryką czerwoną oraz poszatkowaną białą kapustą (ćwierć niedużej główki). Pod koniec smażenia dodajemy dwa pomidory, wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Dokładamy ryż, wszystko mieszamy i jeszcze przez 2-3 minuty podgrzewamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Gotowe!

Sałatka z cukinii, soczewicy i fety

Danie smaczne, lekkie i zdrowe.

By przygotować pyszną sałatkę należy na początku podsmażyć na patelni pokrojoną w kostkę cebulę czerwoną i 1-2 ząbki czosnku, cienko pokrojone w plasterki lub przeciśnięte przez praskę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę cukinię oraz niewielką czerwoną paprykę. Po kilku minutach dorzucamy soczewicę z puszki (wcześniej odsączoną) oraz posiekany pęczek drobnego szczypiorku. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty. Przekładamy do miseczek, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, a na koniec posypujemy solidną porcją pokruszonej fety, po czym podajemy.

Sałatka z brokuła i jajek

Szukasz pomysłu na lekki, letni posiłek? Przygotuj sałatkę z brokuła, który jest warzywem nie tylko smacznym, ale również bardzo zdrowym – skarbnicą witaminy C, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, wapnia, luteiny czy sulforafanu (związek chemiczny wykazujący silne właściwości antybakteryjne, a także przeciwnowotworowe).

Brokuła dzielimy na różyczki i krótko (nie dłużej niż 5 minut) gotujemy na parze. Pozwoli to zachować chrupkość i intensywnie zielony kolor warzywa. Przekładamy je do miski, dodajemy pokrojone w ćwiartki jajka na twardo (2-3 sztuki), dwa pokrojone w ósemki pomidory i polewamy sosem z jogurtu naturalnego (mały kubeczek) oraz przeciśniętego przez praskę czosnku (2-3 ząbki), doprawionym solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Na koniec sałatkę posypujemy uprażonym na patelni sezamem i ziarnami słonecznika.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀