5 pomysłów na sałatki na ciepło

Mogą być ciekawą propozycją na lunch, obiad czy kolację. Uatrakcyjnią menu domowych przyjęć oraz spotkań przy grillu. Dużą zaletą podawanych na ciepło sałatek jest również łatwość przygotowania i dostępność składników – pyszne potrawy bez problemy wyczarujemy z tego, co mamy akurat w kuchni.

sałakaNajlepsze przepisy na pyszny sałatki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sałatka z boczkiem

Smaczna propozycja od brytyjskiego gwiazdora kulinarnego – Jamie Olivera.

Dwie czerwone cebule kroimy w piórka i podsmażamy oliwie, na średnim ogniu. Gdy zrobią się szkliste zsuwamy je na brzeg patelni, a na środek wykładamy 5-6 plasterków dobrej jakości boczku. Podsmażamy, a kiedy zrobi się chrupiący dokładamy trzy ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki oraz garść orzeszków piniowych (możemy je zastąpić np. pestkami słonecznika). Chwilę podsmażamy. Zdejmujemy z ognia, dolewamy 3-4 łyżki octu balsamicznego i całą zawartość patelni przekładamy do miski z sałatą (najlepiej wykorzystać paczkowany miks sałat). Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, posypujemy wiórkami parmezanu. Sałatkę od razu podajemy na stół.

Sałatka z makaronem, pieczarkami i szynką

Smaczny i sycący pomysł na obiad czy kolację.

Na początku gotujemy makaron (świderki, muszelki, kolanka). Następnie podsmażamy na maśle klarowanym pokrojone w cienkie plasterki pieczarki (5-6 średniej wielkości sztuk), pokrojoną w kostkę szynkę (ok. 20 dag) oraz pokrojonego w półplasterki pora (tylko jego białą część). Mieszamy z ugotowanym i odcedzonym makaronem, a następnie polewamy sosem przygotowanym z jogurtu naturalnego (100 g), majonezu (3 łyżki), musztardy (łyżka) oraz trzech ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, doprawionym solą i pieprzem. Sałatkę od razu serwujemy.

Królowa wśród sałatek. W kilka chwil przygotujesz w domu

Sałatka z ryżem i kurczakiem

Masz ochotę na obiad w azjatyckim stylu? Przygotuj pyszną sałatkę, która równe dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno.

Zaczynamy od ugotowania 20 dag ryżu (może być biały lub brązowy), który następnie odcedzamy i odstawiamy do odparowania. Równocześnie podsmażamy na patelni pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka (30-40 dag), razem z posiekaną cebulą, pokrojoną w kostkę papryką czerwoną oraz poszatkowaną białą kapustą (ćwierć niedużej główki). Pod koniec smażenia dodajemy dwa pomidory, wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Dokładamy ryż, wszystko mieszamy i jeszcze przez 2-3 minuty podgrzewamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Gotowe!

Sałatka z cukinii, soczewicy i fety

Danie smaczne, lekkie i zdrowe.

By przygotować pyszną sałatkę należy na początku podsmażyć na patelni pokrojoną w kostkę cebulę czerwoną i 1-2 ząbki czosnku, cienko pokrojone w plasterki lub przeciśnięte przez praskę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę cukinię oraz niewielką czerwoną paprykę. Po kilku minutach dorzucamy soczewicę z puszki (wcześniej odsączoną) oraz posiekany pęczek drobnego szczypiorku. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty. Przekładamy do miseczek, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, a na koniec posypujemy solidną porcją pokruszonej fety, po czym podajemy.

Sałatka z brokuła i jajek

Szukasz pomysłu na lekki, letni posiłek? Przygotuj sałatkę z brokuła, który jest warzywem nie tylko smacznym, ale również bardzo zdrowym – skarbnicą witaminy C, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, wapnia, luteiny czy sulforafanu (związek chemiczny wykazujący silne właściwości antybakteryjne, a także przeciwnowotworowe).

Brokuła dzielimy na różyczki i krótko (nie dłużej niż 5 minut) gotujemy na parze. Pozwoli to zachować chrupkość i intensywnie zielony kolor warzywa. Przekładamy je do miski, dodajemy pokrojone w ćwiartki jajka na twardo (2-3 sztuki), dwa pokrojone w ósemki pomidory i polewamy sosem z jogurtu naturalnego (mały kubeczek) oraz przeciśniętego przez praskę czosnku (2-3 ząbki), doprawionym solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Na koniec sałatkę posypujemy uprażonym na patelni sezamem i ziarnami słonecznika.

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć