5 pomysłów na sałatki na ciepło
Mogą być ciekawą propozycją na lunch, obiad czy kolację. Uatrakcyjnią menu domowych przyjęć oraz spotkań przy grillu. Dużą zaletą podawanych na ciepło sałatek jest również łatwość przygotowania i dostępność składników – pyszne potrawy bez problemy wyczarujemy z tego, co mamy akurat w kuchni.
Sałatka z boczkiem
Smaczna propozycja od brytyjskiego gwiazdora kulinarnego – Jamie Olivera.
Dwie czerwone cebule kroimy w piórka i podsmażamy oliwie, na średnim ogniu. Gdy zrobią się szkliste zsuwamy je na brzeg patelni, a na środek wykładamy 5-6 plasterków dobrej jakości boczku. Podsmażamy, a kiedy zrobi się chrupiący dokładamy trzy ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki oraz garść orzeszków piniowych (możemy je zastąpić np. pestkami słonecznika). Chwilę podsmażamy. Zdejmujemy z ognia, dolewamy 3-4 łyżki octu balsamicznego i całą zawartość patelni przekładamy do miski z sałatą (najlepiej wykorzystać paczkowany miks sałat). Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, posypujemy wiórkami parmezanu. Sałatkę od razu podajemy na stół.
Sałatka z makaronem, pieczarkami i szynką
Smaczny i sycący pomysł na obiad czy kolację.
Na początku gotujemy makaron (świderki, muszelki, kolanka). Następnie podsmażamy na maśle klarowanym pokrojone w cienkie plasterki pieczarki (5-6 średniej wielkości sztuk), pokrojoną w kostkę szynkę (ok. 20 dag) oraz pokrojonego w półplasterki pora (tylko jego białą część). Mieszamy z ugotowanym i odcedzonym makaronem, a następnie polewamy sosem przygotowanym z jogurtu naturalnego (100 g), majonezu (3 łyżki), musztardy (łyżka) oraz trzech ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, doprawionym solą i pieprzem. Sałatkę od razu serwujemy.
Królowa wśród sałatek. W kilka chwil przygotujesz w domu
Sałatka z ryżem i kurczakiem
Masz ochotę na obiad w azjatyckim stylu? Przygotuj pyszną sałatkę, która równe dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno.
Zaczynamy od ugotowania 20 dag ryżu (może być biały lub brązowy), który następnie odcedzamy i odstawiamy do odparowania. Równocześnie podsmażamy na patelni pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka (30-40 dag), razem z posiekaną cebulą, pokrojoną w kostkę papryką czerwoną oraz poszatkowaną białą kapustą (ćwierć niedużej główki). Pod koniec smażenia dodajemy dwa pomidory, wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Dokładamy ryż, wszystko mieszamy i jeszcze przez 2-3 minuty podgrzewamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Gotowe!
Sałatka z cukinii, soczewicy i fety
Danie smaczne, lekkie i zdrowe.
By przygotować pyszną sałatkę należy na początku podsmażyć na patelni pokrojoną w kostkę cebulę czerwoną i 1-2 ząbki czosnku, cienko pokrojone w plasterki lub przeciśnięte przez praskę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę cukinię oraz niewielką czerwoną paprykę. Po kilku minutach dorzucamy soczewicę z puszki (wcześniej odsączoną) oraz posiekany pęczek drobnego szczypiorku. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty. Przekładamy do miseczek, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, a na koniec posypujemy solidną porcją pokruszonej fety, po czym podajemy.
Sałatka z brokuła i jajek
Szukasz pomysłu na lekki, letni posiłek? Przygotuj sałatkę z brokuła, który jest warzywem nie tylko smacznym, ale również bardzo zdrowym – skarbnicą witaminy C, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, wapnia, luteiny czy sulforafanu (związek chemiczny wykazujący silne właściwości antybakteryjne, a także przeciwnowotworowe).
Brokuła dzielimy na różyczki i krótko (nie dłużej niż 5 minut) gotujemy na parze. Pozwoli to zachować chrupkość i intensywnie zielony kolor warzywa. Przekładamy je do miski, dodajemy pokrojone w ćwiartki jajka na twardo (2-3 sztuki), dwa pokrojone w ósemki pomidory i polewamy sosem z jogurtu naturalnego (mały kubeczek) oraz przeciśniętego przez praskę czosnku (2-3 ząbki), doprawionym solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Na koniec sałatkę posypujemy uprażonym na patelni sezamem i ziarnami słonecznika.