Syrop klonowy - oryginalny czy z dyskontu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Który wybrać?

Obraz
© 123RF.COM

Gęsty, jasnobrunatny syrop o słodkim, charakterystycznym smaku pobierany z pnia klonu kanadyjskiego to jeden z symboli kanadyjskiej i amerykańskiej kuchni. Najczęściej wykorzystuje się go jako polewę do naleśników, ale można go używać na wiele innych sposobów. W Lidlu możemy kupić syrop klonowy za ok. 14 zł. To okazja. Standardowo, w sklepach ze zdrową żywnością, za buteleczkę o pojemności 250 ml musielibyśmy zapłacić od 20 do nawet 40 zł. Jednak, czy niska cena idzie w parze z jakością? Syrop klonowy, podobnie jak miód bywa bowiem podrabiany. Zobacz, czym się kierować przy zakupie syropu klonowego i jak wykorzystać go w swojej kuchni.

/ 5Dlaczego syrop klonowy jest taki drogi?

Obraz
© 123RF.COM

Na wysoką cenę produktu wpływa sposób jego pozyskiwania. Wczesną wiosną w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych nawierca się korę drzew, a spływający klonowy nektar odprowadzany jest rurkami do warzelni. Tam poddaje się go odparowaniu. Aby otrzymać litr syropu, potrzeba 40 litrów soku. Jedno drzewo produkuje go w sezonie ok. 50 litrów.

/ 5Jaki syrop wybrać

Obraz
© 123RF.COM

Syrop klonowy zawiera sole mineralne, potas, magnez, wapń, kwas foliowy, niacynę, biotynę i wiele innych składników. Ma mniej kalorii niż miód. Kupując go, zwracajmy uwagę na etykietę. Dobry produkt powinien mieć w swoim składzie 100 procent syropu. Bywa, że producenci chcą nas oszukać, dosypując cukier, by uzyskać pożądaną słodycz. Weźmy pod lupę syropy z dyskontu, które kuszą nas swoimi cenami. Jak się okazuje, są to produkty całkowicie naturalne, pochodzące z upraw ekologicznych, niezawierające żadnych dodatkowych składników. Po co więc przepłacać?

/ 5Nie tylko do naleśników

Obraz
© Shutterstock.com

Syrop klonowy jest znany przede wszystkim jako polewa do pankejków. Jednak można go dodawać zamiast białego cukru również do ciast, lodów, smoothie, a także do jogurtów i płatków śniadaniowych. Na tym pomysły się nie kończą. Z powodzeniem możemy polewać nim także gofry, knedle, pierogi, sałatki owocowe czy tosty francuskie. Syrop klonowy zastąpi też cukier w herbacie lub kawie. Pamiętajmy, by nie wlewać go do zbyt gorącego napoju, ponieważ straci swoje właściwości.

/ 5Składnik marynat

Obraz
© 123RF.COM

Amerykanie polewają syropem klonowym smażony bekon, śniadaniowe kiełbaski czy... jajecznicę. Jeśli takie połączenie smaków was nie przekonuje, wykorzystajcie syrop klonowy zamiast miodu, przygotowując marynatę do pieczonych lub grillowanych mięs. Kurczak, indyk czy wieprzowina, natarte marynatą z syropu, sosu sojowego i musztardy będą smakować doskonale.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny