Syrop klonowy - oryginalny czy z dyskontu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Który wybrać?

Obraz
© 123RF.COM

Gęsty, jasnobrunatny syrop o słodkim, charakterystycznym smaku pobierany z pnia klonu kanadyjskiego to jeden z symboli kanadyjskiej i amerykańskiej kuchni. Najczęściej wykorzystuje się go jako polewę do naleśników, ale można go używać na wiele innych sposobów. W Lidlu możemy kupić syrop klonowy za ok. 14 zł. To okazja. Standardowo, w sklepach ze zdrową żywnością, za buteleczkę o pojemności 250 ml musielibyśmy zapłacić od 20 do nawet 40 zł. Jednak, czy niska cena idzie w parze z jakością? Syrop klonowy, podobnie jak miód bywa bowiem podrabiany. Zobacz, czym się kierować przy zakupie syropu klonowego i jak wykorzystać go w swojej kuchni.

/ 5Dlaczego syrop klonowy jest taki drogi?

Obraz
© 123RF.COM

Na wysoką cenę produktu wpływa sposób jego pozyskiwania. Wczesną wiosną w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych nawierca się korę drzew, a spływający klonowy nektar odprowadzany jest rurkami do warzelni. Tam poddaje się go odparowaniu. Aby otrzymać litr syropu, potrzeba 40 litrów soku. Jedno drzewo produkuje go w sezonie ok. 50 litrów.

/ 5Jaki syrop wybrać

Obraz
© 123RF.COM

Syrop klonowy zawiera sole mineralne, potas, magnez, wapń, kwas foliowy, niacynę, biotynę i wiele innych składników. Ma mniej kalorii niż miód. Kupując go, zwracajmy uwagę na etykietę. Dobry produkt powinien mieć w swoim składzie 100 procent syropu. Bywa, że producenci chcą nas oszukać, dosypując cukier, by uzyskać pożądaną słodycz. Weźmy pod lupę syropy z dyskontu, które kuszą nas swoimi cenami. Jak się okazuje, są to produkty całkowicie naturalne, pochodzące z upraw ekologicznych, niezawierające żadnych dodatkowych składników. Po co więc przepłacać?

/ 5Nie tylko do naleśników

Obraz
© Shutterstock.com

Syrop klonowy jest znany przede wszystkim jako polewa do pankejków. Jednak można go dodawać zamiast białego cukru również do ciast, lodów, smoothie, a także do jogurtów i płatków śniadaniowych. Na tym pomysły się nie kończą. Z powodzeniem możemy polewać nim także gofry, knedle, pierogi, sałatki owocowe czy tosty francuskie. Syrop klonowy zastąpi też cukier w herbacie lub kawie. Pamiętajmy, by nie wlewać go do zbyt gorącego napoju, ponieważ straci swoje właściwości.

/ 5Składnik marynat

Obraz
© 123RF.COM

Amerykanie polewają syropem klonowym smażony bekon, śniadaniowe kiełbaski czy... jajecznicę. Jeśli takie połączenie smaków was nie przekonuje, wykorzystajcie syrop klonowy zamiast miodu, przygotowując marynatę do pieczonych lub grillowanych mięs. Kurczak, indyk czy wieprzowina, natarte marynatą z syropu, sosu sojowego i musztardy będą smakować doskonale.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę