Trwa ładowanie...

Świeżość i doskonały smak jedzenia na dłużej. Poznaj zalety suszarki do żywności

Aromatyczne grzyby, soczyste owoce, warzywa z przydomowego ogródka to najcenniejsze skarby lata, z którymi zawsze tak trudno się rozstać. Na szczęście wcale nie musisz! Suszarka do żywności pozwala zatrzymać smak letnich miesięcy na długi czas. Sprawdź, jakie produkty możesz utrwalić przy pomocy tego nieocenionego urządzenia.

Share

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Suszarki do owoców i warzyw
Suszarki do owoców i warzywŹródło: Istock
dtymhje

Nie ma nic lepszego, niż zapach wakacyjnych, upalnych dni w czasie jesiennych i zimowych chłodów. Metody utrwalania smaków letnich owoców i warzyw są znane i praktykowane od dawna. Do najpopularniejszych sposobów należy oczywiście przygotowywanie przetworów w słoikach, albo mrożenie. Jak jeszcze utrwalić smak żywności? Z pomocą przychodzi suszarka, która odparowując wilgoć, zachowuje świeżość jedzenia na długi czas.

Suszenie – metoda znana od wieków

Suszenie to najstarszy sposób konserwacji żywności. W czasach, kiedy nie było jeszcze lodówek i zamrażarek, żywność utrwalały promienie słoneczne. Dzięki temu owoce, warzywa, zioła, a nawet ryby i mięso utrzymywały świeżość na długi czas, bo metoda suszenia skutecznie zapobiegała procesom gnilnym i psuciu się jedzenia. Choć dziś dysponujemy wieloma nowoczesnymi metodami przechowywania i obróbki żywności, zwyczaj suszenia wciąż ma wielu zwolenników. Nic w tym dziwnego – odparowywanie wilgoci z jedzenia to obok mrożenia najzdrowsza i najbardziej naturalna metoda utrwalania produktów. Wbrew pozorom, suszone produkty nie tracą wcale swoich cennych wartości odżywczych. Wręcz odwrotnie – dzięki temu, że ten naturalny proces nie wymaga użycia środków konserwujących, suszona żywność jest znacznie zdrowsza i smaczniejsza.

Nie tylko grzyby i owoce. Co jeszcze można suszyć w suszarce?

Choć susz owocowy i suszone grzyby to nieoceniony skarb w okresie jesieni i zimy, warto wiedzieć, że w suszarce można utrwalać znacznie więcej pokarmów, niż tylko dorodne borowiki, maślaki, śliwki, jabłka, czy morele. Tak naprawdę procesowi suszenia można śmiało poddać niemal każdy gatunek owoców i warzyw. Idealnie sprawdzają się w tym celu także brzoskwinie, gruszki, banan, kiwi, żurawina, wiśnie oraz winogrona (w przypadku owoców pestkowych warto je wcześniej wydrylować). W suszarce wysuszysz także włoszczyznę do zup i sosów, a także buraki, cukinię i bakłażana. Tą metodą możesz też wysuszyć pomidory, zachowując pełnię ich słodkiego smaku.

Do suszarki można śmiało wkładać także warzywa liściaste. Takie zielone, chrupiące przysmaki, jak np. cykoria albo jarmuż z pewnością docenią mali futrzani domownicy – króliki, chomiki, świnki morskie i szynszyle. Metoda suszenia doskonale sprawdza się w przypadku świeżych ziół z własnego ogródka. W ten sposób uchronimy je przed pierwszymi przymrozkami i zachowamy pełnię ich aromatu. Napar z suszonej mięty, dania doprawione suszem z bazylii, tymianku i oregano, czy też pyszny domowy rosół z dodatkiem suszonej natki pietruszki to obietnica wybornego smaku także w chłodne jesienne i zimowe dni, kiedy dostęp do świeżych ziół jest dość ograniczony.

Suszarkę do żywności można też wykorzystać do utrwalenia mięs i ryb. Co prawda proces suszenia wołowiny, wieprzowiny, drobiu, czy łososia trwa znacznie dłużej, niż suszenie owoców, czy ziołowych listków, ale warto wypróbować tę metodę – dzięki niej uzyskamy zdrową, odżywczą i smaczną przekąskę, która doskonale sprawdzi się podczas podróży, wypraw pod namiot i długich górskich wędrówek.

suszarka Adobe Stock
suszarka suszenie owoców pomarańcze kuchniaŹródło: Adobe Stock

Jak wybrać idealny model suszarki do żywności?

W sklepach ze sprzętem AGD znajdziemy wiele modeli suszarek do żywności, które różnią się kształtem, rozmiarem i stopniem mocy. Na którą z nich się zdecydować? To w dużej mierze zależy od tego, co chcemy suszyć w naszym urządzeniu i jak często będziemy z niego korzystać. Najpopularniejszy i najczęściej wybierany typ to suszarka o dehydratorze okrągłym, który znajduje się w spodzie maszyny. Na nim piętrowo ułożone są tacki, a całość przykryta jest pokrywą, zapobiegającą utracie ciepła. Pionowy system suszenia sprawdza się w przypadku, gdy suszymy tylko owoce, lub warzywa, ale w sytuacji, gdy chcemy wysuszyć jednocześnie różne produkty, zapachy żywności mogą się mieszać i przenikać między sobą. Okrągła suszarka nie posiada opcji regulowania wysokości tacek, ani temperatury urządzenia. Jej pojemność jest zwykle dość ograniczona, co może stanowić utrudnienie, gdy chcemy wysuszyć większą ilość produktów.

W przypadku, gdy planujemy suszenie żywności na większą skalę, znacznie lepszym wyborem będzie suszarka kwadratowa. Modele o takim kształcie mają wbudowany wiatrak z tyłu, dzięki czemu temperatura rozchodzi się równomiernie, a czas suszenia jest znacznie krótszy. Wnętrze kwadratowej suszarki wyglądem przypomina piekarnik – ma regulację temperatury oraz płytki, które można ustawiać na różnych poziomach wysokości, zależnie od tego, jaki efekt chcemy uzyskać.

Bez względu na to, jaki model suszarki wybierzemy, możemy mieć pewność, że korzystanie z tego urządzenia przyniesie nam wiele korzyści. Suszenie zapobiega psuciu się żywności, a to sprzyja trosce o środowisko oraz o stan domowego budżetu. Suszone produkty są bardzo zdrowe, mają wiele błonnika i zachowują wszystkie cenne mikroelementy. Warto szczególnie teraz zdecydować się na zakup suszarki i utrwalić wszystkie smaki lata na dłużej. Owsianka z suszonymi morelami, sałatka z suszonych pomidorów malinowych, czy aromatyczny kompot z suszu z pewnością poprawi nastrój podczas szarych jesiennych dni i przywróci słodkie wspomnienie wakacji.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

dtymhje

Podziel się opinią

Share
dtymhje
dtymhje
Więcej tematów