Jeszcze zdążysz
Pierogi z kapustą i grzybami jednoznacznie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Podczas kolacji wigilijnej wszystkie dania powinny być postne, a tradycyjne polskie pierogi są właśnie taką potrawą.
Nie wszyscy jednak przepadają za kiszoną kapusta, więc warto pomyśleć nad przygotowaniem innych, również postnych pierogów, które może nie kojarzą się tak jednoznacznie ze świętami, ale smakują równie dobrze i z pewnością będą doskonałym dopełnieniem wigilijnego stołu. Oto pięć naszych propozycji.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Pierogi z serem i szpinakiem
Ciasto na pierogi najlepiej przygotować wyłącznie z mąki, ciepłej wody i soli. Zrobione w ten sposób będzie miękkie i łatwe do rozwałkowania. Można również dodać żółtko, ale nie jest to konieczne. Nadzienie do pierogów w tym przypadku robimy z twarogu, najlepiej tłustego, który mieszamy z ugotowanymi liśćmi szpinaku. Szpinak doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nadzienie chłodzimy, powinno być dość suche. Po łyżeczce farszu układamy na krążkach wyciętych z ciasta i zalepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
Pierogi z soczewicą
Soczewica to świetny dodatek do pierogów, doskonale też pasuje do przedświątecznej kolacji. Ziaren nie musimy moczyć przez noc. Wystarczy jedynie je przepłukać pod bieżącą wodą, wrzucić do garnka, dodać posiekany drobno i podsmażony wcześniej na oliwie czosnek, pieprz, sól, liść laurowy i łyżeczkę suszonego tymianku. Wszystko zalewamy lekkim bulionem i gotujemy na małym ogniu, często mieszając. W miarę potrzeby dodajemy wody. Ugotowana soczewica musi być miękka, ale ziarna nie powinny się rozpadać. Pierogi nadziewamy chłodną masą i gotujemy!
Pierogi z kaszą gryczaną
Kasza gryczana to kolejny postny składnik, który doskonale wpisuje się w wigilijne menu. Pierogi z farszem z kaszy są też bardzo smaczne i mają ciekawą teksturę. Najpierw gotujemy namoczone wcześniej suszone grzyby. Gdy będą miękkie, kroimy je bardzo drobno lub mielimy w maszynce. Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Do odcedzonej kaszy dodajemy grzyby i cebulę, wbijamy jedno żółtko, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Pierogi z kaszą gryczaną idealnie smakują polane kwaśną śmietaną.
Pierogi z rybą
A może coś ze wschodnich kuchni? W Rosji i na Białorusi bardzo popularne są pielmieni z rybą, rodzaj pierogów, lekko różniących się od naszych, bo zawierających więcej płynu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by wykorzystać rybę jako nadzienie do naszych pierogów. Masę przygotowujemy z filetów z białej ryby, dokładnie obranych z ości. Rybę doprawiamy solą i pieprzem, lekko skrapiamy oliwą, owijamy folią aluminiową i podpiekamy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku. Upieczoną rybę rozdrabniamy widelcem, dodajemy posiekany koperek i łyżkę kwaśnej śmietany. Nadzienie schładzamy i nakładamy na krążki ciasta, zwijając je na pierogi.
Pierogi z cukinią
Dla miłośników warzyw mamy kolejną propozycję - pierogi z cukinią. Cukinię kroimy w drobną kostkę, siekamy kilka ząbków czosnku i jedną małą marchewkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy, aż nadmiar płynu wyparuje. Nadzienie musi być jednak dość wilgotne. Możemy dodać jeszcze łyżeczkę ulubionych ziół: tymianku, oregano lub cząbru. Takie pierogi smakują najlepiej z bułką tartą smażoną na maśle. Smacznego!