Świąteczne ciasta bez pieczenia. Trzy sprawdzone przepisy
Święta Bożego Narodzenia za pasem, coraz więcej czasu spędzamy w kuchni przygotowując świąteczne potrawy. Pracy mamy przy tym co niemiara, zwłaszcza że oprócz typowo świątecznych dań, serwujemy również przeróżne ciasta.
Tradycja wskazuje na makowce, pierniki a nawet serniki. Pragniemy zadowolić gusta i oczarować podniebienia najbliższych, tylko co zrobić jeśli brakuje nam czasu, albo zwyczajnie nie posiadamy talentu do robienia wypieków? Ja stawiam na pyszne ciasta bez pieczenia, są łatwe i szybkie w wykonaniu, a co najważniejsze wspaniale smakują, istne "niebo w gębie". Poniżej przedstawiam trzy ulubione propozycje, które na z pewnością zachwycą również Waszych gości
Świąteczne ciasto bez pieczenia
Składniki:
- 400 g herbatników (najlepiej petit beurre),
- 150 g śliwkowych powideł,
- 1 puszka masy krówkowej (500 g),
- 60 g orzechów pekan (lub włoskich),
- 1 łyżka przyprawy piernikowej (może być również przyprawa korzenna),
- 60 g wiórków kokosowych,
- suszona żurawina (do dekoracji).
Na krem budyniowy:
- 2 żółtka,
- 1 litr mleka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 op. cukru wanilinowego,
- 200 g masła (powinno być miękkie).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hit na Święta. Przepis na pyszne ciasto krówkowe
Wykonanie:
Krem budyniowy:
- 1 szklankę mleka odlewamy, następnie dokładnie mieszamy z żółtkami, mąką ziemniaczaną, mąką pszenną, cukrem pudrem i wanilią.
- Resztę mleka zagotowujemy, po czym wlewamy do niego wykonaną wcześniej mieszankę mleka, mąki i żółtek. Wszystko energicznie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
- Po zagotowaniu, gotowy już budyń zestawiamy z ognia, przelewamy do miski i całkowicie studzimy (aby zapobiec utworzeniu się kożucha na wierzch miski możemy położyć folię spożywczą).
- Masło dokładnie ubijamy mikserem do uzyskania puszystej masy. Po czym dodajemy budyń (po łyżce) - ciągle ubijając.
- Do 1/3 otrzymanej masy budyniowej dodajemy masę krówkową i miksujemy. Pozostałe 2/3 masy budyniowej odkładamy (mamy 2 masy: krówkową oraz budyniową).
Ciasto:
- Formę (najlepiej o wymiarach: 21 cm x 32 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na dnie pierwszą warstwę herbatników i rozsmarowujemy połowę masy krówkowej (wymieszanej uprzednio z drobno posiekanymi orzechami).
- Następnie kładziemy drugą warstwę herbatników, smarujemy ją powidłami śliwkowymi, posypujemy połową przyprawy piernikowej i wykładamy połowę masy budyniowej.
- Układamy trzecią warstwę herbatników, smarujemy pozostałą masą krówkową i posypujemy resztą przyprawy piernikowej.
- Układamy ostatnią warstwę herbatników i smarujemy pozostałą masą budyniową. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Dekorujemy suszoną żurawiną. Wstawiamy do lodówki (przynajmniej na kilka godzin).
Świąteczne ciasto bez pieczenia (wersja zmodyfikowana, z użyciem herbatników kakaowych)
Składniki:
- 2 opakowania kakaowych herbatników,
- 750 g mielonego twarogu,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1 i 1/2 l śmietanki (najlepiej 36 proc.),
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki żelatyny (rozpuszczone w 1/4 szklanki ciepłej wody),
- 1 słoik powideł śliwkowych (300 g),
- 1 puszka masy krówkowej (520 g),
- 100 g migdałów w płatkach.
Wykonanie:
- Śmietankę wlewamy do miski i ubijamy mikserem. Kiedy już zgęstnieje dodajemy cukier puder i nadal miksujemy. Następnie do śmietanki dodajemy zmielony twaróg (w kilku porcjach), znów miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
- Dodajemy do masy żelatynę (rozpuszczoną w ciepłej wodzie i lekko przestudzoną), całość miksujemy. Uzyskaną masę dzielimy na trzy równe części.
- Do jednej części masy dodajemy kakao (miksujemy).
- Do drugiej części masy dodajemy cynamon (najlepiej szpatułką).
- Trzecią część masy zostawiamy bez dodatków.
- Blachę o wymiarach 22×33 wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie blachy układamy warstwę herbatników na które wykładamy masę z kakao i wyrównujemy.
- Na masie z kakao układamy drugą warstwę herbatników, które smarujemy powidłami śliwkowymi i rozprowadzamy na nich masę z cynamonem.
- Na masie z cynamonem układamy trzecią warstwę herbatników i smarujemy masą bez dodatków.
- Układamy czwartą – ostatnią warstwę herbatników, którą smarujemy masą krówkową i posypujemy uprażonymi płatkami migdałów.
- Ciasto wstawiamy do lodówki (na ok. 3 godziny).
Kawowy sernik z "Inką" bez pieczenia
Składniki:
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów,
- 1 masło (200 g),
- 3 żółtka,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 szklanki mleka w proszku,
- ser biały (500 g) 3 razy mielony,
- 3 łyżki żelatyny,
- 3 łyżki klasycznej kawy "Inka" (do posypania).
Wykonanie:
- Kawę "Inka" zalewamy 1 szklanką gorącej wody i dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki zimnej wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia (przed dodaniem masy – podgrzewamy).
- Blachę (najlepiej o rozmiarach 20×24) wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy zanurzane w kawie biszkopty.
- Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy masło, a następnie biały ser (po łyżce). Wsypujemy mleko w proszku. Całość dokładnie miksujemy. Dodajemy żelatynę i znów dokładnie mieszamy.
- Połowę uzyskanej masy wylewamy na biszkopty. Przykrywamy drugą warstwą namoczonych w kawie biszkoptów.
- Zalewamy resztą masy, przykrywamy pozostałą częścią biszkoptów. Całość posypujemy kawą "Inka". Wstawiamy do lodówki (co najmniej na kilka godzin).