WAŻNE
TERAZ

Osiem goli w meczu FC Barcelony

Świąteczna gęś z jabłkami i śliwkami

Gęś niegdyś gościła na królewskich stołach. Dziś to zapomniane i niedoceniane mięso. Jest dość droga i trudno dostępna, warto jednak pokusić się o jej przygotowanie na świąteczny obiad. Pieczona gęś zachwyci wszystkich gości.

Świąteczna gęś z jabłkami i śliwkamiŚwiąteczna gęś z jabłkami i śliwkami

Składniki

  • 1 gęś
  • 9 jabłek
  • 35 śliwek suszonych
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • 4 goździki
  • sóli pieprz
  • 200 ml soku cytrynowego
  • igła i dość grube nici
  • duża brytfanna z podkładką drucianą

Przepis

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, dzielimy na ósemki. Do głębszej miski przekładamy przygotowane jabłka dodajemy śliwki, goździki, całość zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy, odstawiamy na bok. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół

Przepis

Gęś dokładnie myjemy na zewnątrz i w środku, usuwamy ze skóry ewentualne resztki piór. Oczyszczyszczoną gęś osuszyszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy skórę solą i pieprzem, przyprawy dokładnie wcieramy w skórę.

Przepis

Gęś faszerujemy przygotowanym nadzieniem (pozostały farsz będzie nam potrzebny później), zaszywamy, układamy w brytfannie, polewamy przygotowanym winem. Tak przygotowaną gęś wkładamy do rozgrzanego piekarnika, powinna być ustawiona na środku. Przez pierwsze 2 godziny pieczenia, co 20-30 minut podlewamy gęś sosem powstającym z pieczenia i zwracamy uwagę aby zbyt się nie przypiekła, jeśli będzie zbyt rumiana można ją przykryć folią aluminiową. Po 2 godzinach do brytfanny dodajemy pozostały farsz, jeśli jeszcze nie przykryliśmy ptaka folią to teraz z pewnością należy to zrobić. Zabezpieczoną folią aluminiową gęś pieczemy przez kolejne 2 godziny, folię możemy zdjąć na ostatnie 15 min, zmienić grzanie na termoobieg i pięknie zarumienić ptaka.

Przepis

Kiedy gęś będzie już upieczona, powstały w brytfannie sos wraz z dodatkami (farsz dodany w trakcie pieczenia) przelewamy do wysokiego naczynia i blenderem miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli będzie potrzeba sos można doprawić solą i pieprzem. Sos podajemy w sosjerce, jest idealnym uzupełnieniem smaku pieczonej gęsi. Oczywiście farsz ze środka gęsi także podajemy jako dodatek do pieczonego mięsa.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥