Świąteczna gęś z jabłkami i śliwkami

Gęś niegdyś gościła na królewskich stołach. Dziś to zapomniane i niedoceniane mięso. Jest dość droga i trudno dostępna, warto jednak pokusić się o jej przygotowanie na świąteczny obiad. Pieczona gęś zachwyci wszystkich gości.

Świąteczna gęś z jabłkami i śliwkamiŚwiąteczna gęś z jabłkami i śliwkami

Składniki

  • 1 gęś
  • 9 jabłek
  • 35 śliwek suszonych
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • 4 goździki
  • sóli pieprz
  • 200 ml soku cytrynowego
  • igła i dość grube nici
  • duża brytfanna z podkładką drucianą

Przepis

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, dzielimy na ósemki. Do głębszej miski przekładamy przygotowane jabłka dodajemy śliwki, goździki, całość zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy, odstawiamy na bok. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół

Przepis

Gęś dokładnie myjemy na zewnątrz i w środku, usuwamy ze skóry ewentualne resztki piór. Oczyszczyszczoną gęś osuszyszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy skórę solą i pieprzem, przyprawy dokładnie wcieramy w skórę.

Przepis

Gęś faszerujemy przygotowanym nadzieniem (pozostały farsz będzie nam potrzebny później), zaszywamy, układamy w brytfannie, polewamy przygotowanym winem. Tak przygotowaną gęś wkładamy do rozgrzanego piekarnika, powinna być ustawiona na środku. Przez pierwsze 2 godziny pieczenia, co 20-30 minut podlewamy gęś sosem powstającym z pieczenia i zwracamy uwagę aby zbyt się nie przypiekła, jeśli będzie zbyt rumiana można ją przykryć folią aluminiową. Po 2 godzinach do brytfanny dodajemy pozostały farsz, jeśli jeszcze nie przykryliśmy ptaka folią to teraz z pewnością należy to zrobić. Zabezpieczoną folią aluminiową gęś pieczemy przez kolejne 2 godziny, folię możemy zdjąć na ostatnie 15 min, zmienić grzanie na termoobieg i pięknie zarumienić ptaka.

Przepis

Kiedy gęś będzie już upieczona, powstały w brytfannie sos wraz z dodatkami (farsz dodany w trakcie pieczenia) przelewamy do wysokiego naczynia i blenderem miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli będzie potrzeba sos można doprawić solą i pieprzem. Sos podajemy w sosjerce, jest idealnym uzupełnieniem smaku pieczonej gęsi. Oczywiście farsz ze środka gęsi także podajemy jako dodatek do pieczonego mięsa.

Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg