Świąteczna gęś z jabłkami i śliwkami
Gęś niegdyś gościła na królewskich stołach. Dziś to zapomniane i niedoceniane mięso. Jest dość droga i trudno dostępna, warto jednak pokusić się o jej przygotowanie na świąteczny obiad. Pieczona gęś zachwyci wszystkich gości.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 1 gęś
- 9 jabłek
- 35 śliwek suszonych
- 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
- 4 goździki
- sóli pieprz
- 200 ml soku cytrynowego
- igła i dość grube nici
- duża brytfanna z podkładką drucianą
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, dzielimy na ósemki. Do głębszej miski przekładamy przygotowane jabłka dodajemy śliwki, goździki, całość zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy, odstawiamy na bok. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół
Gęś dokładnie myjemy na zewnątrz i w środku, usuwamy ze skóry ewentualne resztki piór. Oczyszczyszczoną gęś osuszyszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy skórę solą i pieprzem, przyprawy dokładnie wcieramy w skórę.
Gęś faszerujemy przygotowanym nadzieniem (pozostały farsz będzie nam potrzebny później), zaszywamy, układamy w brytfannie, polewamy przygotowanym winem. Tak przygotowaną gęś wkładamy do rozgrzanego piekarnika, powinna być ustawiona na środku. Przez pierwsze 2 godziny pieczenia, co 20-30 minut podlewamy gęś sosem powstającym z pieczenia i zwracamy uwagę aby zbyt się nie przypiekła, jeśli będzie zbyt rumiana można ją przykryć folią aluminiową. Po 2 godzinach do brytfanny dodajemy pozostały farsz, jeśli jeszcze nie przykryliśmy ptaka folią to teraz z pewnością należy to zrobić. Zabezpieczoną folią aluminiową gęś pieczemy przez kolejne 2 godziny, folię możemy zdjąć na ostatnie 15 min, zmienić grzanie na termoobieg i pięknie zarumienić ptaka.
Kiedy gęś będzie już upieczona, powstały w brytfannie sos wraz z dodatkami (farsz dodany w trakcie pieczenia) przelewamy do wysokiego naczynia i blenderem miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli będzie potrzeba sos można doprawić solą i pieprzem. Sos podajemy w sosjerce, jest idealnym uzupełnieniem smaku pieczonej gęsi. Oczywiście farsz ze środka gęsi także podajemy jako dodatek do pieczonego mięsa.
Przepis poleca Monika Wiąckiewicz
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze