Suszone owoce - bomba kaloryczna czy zdrowa przekąska?
Katarzyna Bosacka podpowiada, jak wybrać najlepsze suszone owoce.
Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez zapachu i smaku bakalii. Zawierają wiele cennych dla zdrowia minerałów i witamin. Jednak nie powinniśmy przesadzać z ich spożywaniem. Ich dużą wadą jest wysoka kaloryczność. W 100 gramach suszonych śliwek znajduje się 267 kcal, rodzynki i daktyle mają 277 kcal, a żurawina aż 320 kcal.
- Rodzynki ciemne są zdrowsze od jasnych. Zawierają barwniki, które chronią nas przed rakiem i starzeniem. Zawierają także wapń i bor, a więc polecane są kobietom w trakcie menopauzy - mówi Katarzyna Bosacka.
Co w bakaliach robią pochodne ropy naftowej, których używa się do produkcji smarów silnikowych? Katarzyna Bosacka podpowiada, jak wybrać najlepsze suszone owoce.