Staropolska szynka pieczona w folii

Staropolska szynka, soczysta i krucha, przygotowana według tradycyjnej receptury, to potrawa, która powinna się znaleźć na każdym świątecznym stole. Może być serwowana zarówno na ciepło z sosem i ziemniaczkami, jak i na zimno - na kanapki.

Staropolska szynka pieczona w foliiStaropolska szynka pieczona w folii

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 litr wody
  • 40 g soli peklowej
  • 3 listki laurowe Kamis
  • 4 ziarnka ziela angielskiego Kamis
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oleju
  • 1 marynata staropolska Kamis
  • 1 łyżeczka papryki ostrej Kamis
  • 1 łyżka musztardy francuskiej Kamis

Przepis

Do miski wlać 1 litr wody, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie 2 ząbki czosnku , wsypać sól peklową i wymieszać do jej rozpuszczenia. Mięso umyć i zanurzyć całe w tej zalewie. Przykryć szczelnie talerzykiem i przechowywać w lodówce ok. dni.

Przepis

Po tym czasie mięso wyjąć, opłukać i osuszyć. Do miseczki wlać olej, musztardę i wsypać marynatę staropolską oraz ostrą paprykę Z zalewy wyjąć 1 ząbek czosnku, przecisnąć przez praskę, dodać do marynaty. Wszystko dokładnie wymieszać. Otrzymaną masą porządnie natrzeć szynkę. Przełożyć mięso do woreczka do pieczenia, zamknąć i włożyć do lodówki na ok. godziny. Po tym czasie szynkę w woreczku ułożyć w naczyniu żaroodpornym, woreczek nakłuć w paru miejscach.

Przepis

Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 1- 1,20 minut, po tym czasie woreczek rozciąć i piec jeszcze ok.15 minut do lekkiego zarumienienia. Miso można jeść zarówno na gorąco, krojąc grubsze plastry, lub na zimno jako wędlinę

Wybrane dla Ciebie

"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie