Staropolska szynka pieczona w folii
Staropolska szynka, soczysta i krucha, przygotowana według tradycyjnej receptury, to potrawa, która powinna się znaleźć na każdym świątecznym stole. Może być serwowana zarówno na ciepło z sosem i ziemniaczkami, jak i na zimno - na kanapki.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Do miski wlać 1 litr wody, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie 2 ząbki czosnku , wsypać sól peklową i wymieszać do jej rozpuszczenia. Mięso umyć i zanurzyć całe w tej zalewie. Przykryć szczelnie talerzykiem i przechowywać w lodówce ok. dni.
Przepis
Po tym czasie mięso wyjąć, opłukać i osuszyć. Do miseczki wlać olej, musztardę i wsypać marynatę staropolską oraz ostrą paprykę Z zalewy wyjąć 1 ząbek czosnku, przecisnąć przez praskę, dodać do marynaty. Wszystko dokładnie wymieszać. Otrzymaną masą porządnie natrzeć szynkę. Przełożyć mięso do woreczka do pieczenia, zamknąć i włożyć do lodówki na ok. godziny. Po tym czasie szynkę w woreczku ułożyć w naczyniu żaroodpornym, woreczek nakłuć w paru miejscach.
Przepis
Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 1- 1,20 minut, po tym czasie woreczek rozciąć i piec jeszcze ok.15 minut do lekkiego zarumienienia. Miso można jeść zarówno na gorąco, krojąc grubsze plastry, lub na zimno jako wędlinę