Śródziemnomorskie ziemniaki pieczone z cytryną i rozmarynem
Pieczone ziemniaczki to smakowity dodatek do grillowanego lub pieczonego mięsa. Podaj do nich czosnkowy dip.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- ziemniaki 1 kg (średnie)
- cytryna 2 szt
- rozmaryn 1 doniczka
- fasolka szparagowa żółta Hortex 100 g
- fasolka szparagowa zielona Hortex 100 g
- mix sałat Fit&Easy
- boczek wędzony 200 g
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- papier do pieczenia Saga
Ziemniaki dobrze myjemy i nacinamy w odstępach 3 mm, nie przecinając do końca. Oliwę z oliwek mieszamy ze startą skórką cytrynową, sokiem z cytryny, posiekanym rozmarynem i przyprawami. Ziemniaki zanurzamy w marynacie, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st ok. 40 min na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Saga. Fasolkę szparagową żółtą i zieloną Hortex blanszujemy w osolonej wodzie. Następnie formujemy pęczki i owijamy wędzonym boczkiem. Fasolkę zapiekamy w piekarniku wraz z ziemniakami ok. 8 min. Pęczki fasolki z boczkiem i ziemniaki podajemy z mieszanką sałat Fit&Easy.
O autorze - Warsztaty Kulinarne
Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.
Przepis poleca Warsztaty Kulinarne
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze