WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Sprytne sposoby na pakowanie żywności. Zachowa świeżość o wiele dłużej

Mając w domu niewielką zamrażarkę, upchnięcie w niej mnóstwa mrożonek graniczy z cudem. Z jednej strony chcesz, aby produkty były zapakowane szczelnie, z drugiej chcesz mieć do nich łatwy dostęp. Na szczęście można osiągnąć obie te rzeczy.

Nawet mała lodówka będzie wystarczająca, jeśli wiesz, jak zapakować produkty
Źródło zdjęć: © Fotolia

Poniżej znajdziesz szybki, skuteczny i niedrogi sposób na pakowanie żywności. Dzięki temu po wyjęciu z zamrażalnika jedzenie będzie świeże i nie przesiąknie niechcianymi zapachami.

Pakowanie hermetyczne

Pomysłów na szczelne pakowanie żywności jest wiele. Osoby z większymi oszczędnościami mogą chociażby zafundować sobie zamrażarkę bezszronową, która sprawi, że odkuwanie mrożonych produktów z wielkiej bryły lodu nie będzie już konieczne.

Wybierając zamrażarkę, warto mieć na uwadze kilka zasadniczych kwestii
© Shutterstock.com

Jeśli nie uśmiecha ci się gruntowna wymiana sprzętu AGD lub przechowujesz żywność głównie w lodówce, zawsze możesz postawić na inną technikę pakowania żywności. Zwyczajne pojemniki hermetyczne to niedroga opcja, która ma wiele zalet. Przede wszystkim rzeczy są w nich odpowiednio uporządkowane i łatwo sięgnąć po konkretny produkt bez przerzucania reszty. Pudełko pozwala również odizolować intensywnie pachnące produkty od tych delikatniejszych. Jest to jednak rozwiązanie krótkoterminowe, włożenie żywności do hermetycznego pojemnika nie wpływa na długość jej przechowywania.

Z drugiej strony świetnie sprawdzą się do przechowywania miękkich i delikatnych produktów i dań, gdyż pakowanie nie ingeruje w ich strukturę. Po wyjęciu z zamrażarki lub lodówki otrzymujesz produkt w identycznym stanie, jak w chwili jego pakowania.

Kawałek próżni w kuchni

Lepszym rozwiązaniem są pojemniki próżniowe. Przechowywanie w próżni sprawia, że produkty utrzymują swój naturalny smak i aromat. Najlepiej przetestować jakość akcesoriów, wsypując do pojemnika kawę. Ponadto brak powietrza uniemożliwia rozwój większości bakterii, pleśni i grzybów. W dodatku żywność dłużej zatrzymuje wilgoć, a co za tym idzie nie wysycha i nie czerstwieje.

Potrawy umieszczone w pojemniku próżniowym mogą wytrzymać nawet kilkanaście lub kilkadziesiąt dni. To o wiele dłużej niż zapakowane w zwyczajny sposób. Dlatego osoby, które nieustannie robią zapasy i ci, którym często zdarza się wyjeżdżać na kilka dni, nie muszą marnować całych kilogramów żywności, wystarczy ją odpowiednio zapakować.

Oszczędność pieniędzy i miejsca

Jeśli zależy ci zarówno na utrzymaniu żywności w dobrym stanie, jak i sprawieniu, by zajmowała dużo mniej miejsca, warto postawić na pakowarki próżniowe. Korzystanie z nich jest bardzo proste. Wystarczy włożyć potrawę do plastikowego woreczka, przytknąć jego koniec do urządzenia, a ono wyciągnie całe powietrze i zapieczętuje woreczek. W ten sposób możesz szybko spakować duże ilości żywności, a co ważniejsze ułożyć je w lodówce obok siebie bez obawy, że zapachy się wymieszają.

Obraz
© Shutterstock.com

Nie wiesz co zrobić z pozostałościami po sutej imprezie, a może wolisz robić zakupy raz na tydzień lub kupujesz duże ilości produktów na promocji? Niezależnie od sytuacji, warto udoskonalić sposób przechowywania żywności. Dzięki temu posiłki będą o wiele świeższe i smaczniejsze.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów