Sprytne sposoby na pakowanie żywności. Zachowa świeżość o wiele dłużej
Mając w domu niewielką zamrażarkę, upchnięcie w niej mnóstwa mrożonek graniczy z cudem. Z jednej strony chcesz, aby produkty były zapakowane szczelnie, z drugiej chcesz mieć do nich łatwy dostęp. Na szczęście można osiągnąć obie te rzeczy.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Poniżej znajdziesz szybki, skuteczny i niedrogi sposób na pakowanie żywności. Dzięki temu po wyjęciu z zamrażalnika jedzenie będzie świeże i nie przesiąknie niechcianymi zapachami.
Pakowanie hermetyczne
Pomysłów na szczelne pakowanie żywności jest wiele. Osoby z większymi oszczędnościami mogą chociażby zafundować sobie zamrażarkę bezszronową, która sprawi, że odkuwanie mrożonych produktów z wielkiej bryły lodu nie będzie już konieczne.
Jeśli nie uśmiecha ci się gruntowna wymiana sprzętu AGD lub przechowujesz żywność głównie w lodówce, zawsze możesz postawić na inną technikę pakowania żywności. Zwyczajne pojemniki hermetyczne to niedroga opcja, która ma wiele zalet. Przede wszystkim rzeczy są w nich odpowiednio uporządkowane i łatwo sięgnąć po konkretny produkt bez przerzucania reszty. Pudełko pozwala również odizolować intensywnie pachnące produkty od tych delikatniejszych. Jest to jednak rozwiązanie krótkoterminowe, włożenie żywności do hermetycznego pojemnika nie wpływa na długość jej przechowywania.
Z drugiej strony świetnie sprawdzą się do przechowywania miękkich i delikatnych produktów i dań, gdyż pakowanie nie ingeruje w ich strukturę. Po wyjęciu z zamrażarki lub lodówki otrzymujesz produkt w identycznym stanie, jak w chwili jego pakowania.
Kawałek próżni w kuchni
Lepszym rozwiązaniem są pojemniki próżniowe. Przechowywanie w próżni sprawia, że produkty utrzymują swój naturalny smak i aromat. Najlepiej przetestować jakość akcesoriów, wsypując do pojemnika kawę. Ponadto brak powietrza uniemożliwia rozwój większości bakterii, pleśni i grzybów. W dodatku żywność dłużej zatrzymuje wilgoć, a co za tym idzie nie wysycha i nie czerstwieje.
Potrawy umieszczone w pojemniku próżniowym mogą wytrzymać nawet kilkanaście lub kilkadziesiąt dni. To o wiele dłużej niż zapakowane w zwyczajny sposób. Dlatego osoby, które nieustannie robią zapasy i ci, którym często zdarza się wyjeżdżać na kilka dni, nie muszą marnować całych kilogramów żywności, wystarczy ją odpowiednio zapakować.
Oszczędność pieniędzy i miejsca
Jeśli zależy ci zarówno na utrzymaniu żywności w dobrym stanie, jak i sprawieniu, by zajmowała dużo mniej miejsca, warto postawić na pakowarki próżniowe. Korzystanie z nich jest bardzo proste. Wystarczy włożyć potrawę do plastikowego woreczka, przytknąć jego koniec do urządzenia, a ono wyciągnie całe powietrze i zapieczętuje woreczek. W ten sposób możesz szybko spakować duże ilości żywności, a co ważniejsze ułożyć je w lodówce obok siebie bez obawy, że zapachy się wymieszają.
Nie wiesz co zrobić z pozostałościami po sutej imprezie, a może wolisz robić zakupy raz na tydzień lub kupujesz duże ilości produktów na promocji? Niezależnie od sytuacji, warto udoskonalić sposób przechowywania żywności. Dzięki temu posiłki będą o wiele świeższe i smaczniejsze.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.